LTO Nederland

Ierse bedrijven: wij zijn niet verantwoordelijk voor schandaal

Varkenshouders stellen leveranciers MPA-veevoer aansprakelijk voor schade

Dinsdag 6 augustus 2002 - Enkele honderden individuele varkenshouders hebben de afgelopen weken hun leverancier van veevoer aansprakelijk gesteld voor de schade, die ze met hun bedrijf hebben geleden door de MPA-affaire. Van talloze bedrijven konden wekenlang geen dieren worden afgevoerd, waardoor dieren zijn doodgegaan of fors in waarde zijn gedaald. Voorts zijn de marktprijzen in de afgelopen weken dramatisch gedaald.

De varkenshouders zijn van mening dat door de aanwezigheid van het MPA-hormoon in geleverde diervoer sprake is van een onrechtmatige daad, die het gevolg is van toerekenbare tekortkomingen in het nakomen van verplichtingen. LTO Nederland heeft de leden tot de aansprakelijkheidstelling geadviseerd.

Vorige maand is duidelijk geworden dat het verboden hormoon MPA (Medroxyprogesteron Acetaat) als afvalproduct via vier sporen van de veevoerindustrie in het varkensvoer terecht is gekomen. Dit hormoon, geproduceerd in Ierland, wordt gemaakt om de vruchtbaarheid te regelen van mens en dier.

De twee Ierse bedrijven, die door LTO Nederland en de Nederlandse Vereniging Diervoerindustrie (Nevedi) onlangs aansprakelijk zijn gesteld voor de schade door het hormoonschandaal, zeggen hiervoor niet verantwoordelijk te zijn. In een schriftelijke reactie zegt farmaceutisch producent Wyeth Medica Ireland niet in strijd te hebben gehandeld met alle regels en plichten. Het afvalverwerkingsbedrijf Cara Environmental Technology Ltd. is nog bezig met het verzamelen van feiten en gegevens, maar stelt na de eerste bevindingen eveneens niet aansprakelijk te zijn voor de schade.

Nevedi en LTO blijven van mening dat de Ierse bedrijven op een onverantwoorde wijze zijn omgegaan met de afzet en verwerking van farmaceutisch afval. Wanneer de door het Ierse bedrijf in het vooruitzicht gestelde gegevens zijn aangeleverd, zullen LTO en Nevedi een besluit nemen over dagvaarding van de bedrijven.

Wyeth heeft afval met stoffen met een hormonale werking geleverd aan Cara Environmental Technology, die op haar beurt leverde aan Bioland in het Belgische Arendonk. Via dit laatste, inmiddels failliete, bedrijf zijn besmette grondstoffen terechtgekomen bij Nederlandse veevoerbedrijven.

Nadere informatie: afdeling Communicatie (tel. 070 3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)