Nieuw-Vlaamse Alliantie


Overheid moet fiscale bezwaarschriften behandelen (06/08/02)

Omdat de echte PPS maar niet op gang komt, zoekt de VLD haar heil in nep-privatiseringen. Veiligheid, ooit voor liberalen een essentiële overheidstaak, wordt steeds meer uitbesteed. Minister Van Mechelen wil nu ook de leegstandsbezwaren aan privé-bedrijven toevertrouwen. Dit roept vragen op.

Het is natuurlijk zo dat ter zake een onaanvaardbare achterstand gegroeid is. Net zoals er nog tal van andere problemen zijn met de procedure.
De Minister is echter rijkelijk laat met zijn beslissing. Had hij vroeger ingegrepen i.p.v. na drie jaar, dan was de achterstand nooit zo hoog opgelopen. Bovendien is het de vraag of de uitbesteding terzake resultaat garandeert. Andere ervaringen roepen hierover twijfels op.
De Minister had ook tijdelijken kunnen aanwerven.

De essentiële vraag is echter of de overheid fiscale bezwaren mag uitbesteden aan privé-bedrijven. Fiscaliteit betreft het wezen van de publieke zaak. Het is niet voldoende dat de privacy gegarandeerd wordt. De belastingplichtige heeft recht op een objectieve gelijke behandeling volgens vastgelegde administratieve regels. Deze regels moeten transparant zijn en de toepassing ervan moet controleerbaar zijn.
De overheid heeft vat op haar ambtenaren die in de fout gaan. Ambtenaren moeten een deontologie naleven, zijn gebonden door een tuchtstatuut, enz.

Hoe zal Van Mechelen een objectieve, eerlijke en gelijke behandeling garanderen? Of zal hij ambtenaren aanstellen om de uitbestede taken te controleren?

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Geert Bourgeois
Telefoon: 02/ 219 49 30
Fax: 02/ 217 35 10
E-post: geert.bourgeois@n-va.be


---