PERSBERICHT
Brussel, 06 augustus 2002

Onder embargo tot 06 augustus 2002, 17u.40.

I.R.I.S. levert een eCommunication-oplossing aan Artsen Zonder Grenzen (AZG)

Brussel, 06 augustus 2002 - I.R.I.S., een beursgenoteerde onderneming (Euronext Brussel: IRI), marktleider inzake automatische formulierlectuur, elektronisch documentenbeheer, gegevensopslag en veeltalige karakterherkenning (OCR), kondigt vandaag aan dat I.R.I.S. DocShare door Artsen Zonder Grenzen (AZG) werd geselecteerd in het kader van hun Internationaal InformatieManagementProject (IIMP). AZG is een internationale humanitaire hulporganisatie die in meer dan 80 landen medische noodhulp verleent aan bedreigde bevolkingen. De meeste leden van AZG zijn artsen en gezondheidswerkers maar vele andere ondersteunende beroepen dragen eveneens bij tot het vlot functioneren van de organisatie. Wereldwijd zijn er meer dan 2.500 vrijwilligers.
Het toegankelijk maken van de gegevens over de interventies van AZG zodat het personeel efficiënter kan werken was het kernidee van het project.
De doelstellingen van het IIMP kunnen als volgt worden samengevat:
· Zorgen voor een situatie waarin de gebruikers hun werk met een zo min mogelijke moeite, kostprijs en vertraging kunnen uitvoeren.
· Het verbeteren van de algemene toegang tot de operationele informatie en het collectieve geheugen van de organisatie.
· Ervoor zorgen dat de door AZG-leden verworven kennis kan worden behouden en gekapitaliseerd.
Om niet langer volledig afhankelijk te zijn van het verzamelen van informatie op basis van rechtstreekse persoonlijke contacten, moet de contextuele AZG-informatie over belangrijke gebeurtenissen, mogelijkheden, projecten en interventies steeds voor alle belanghebbenden binnen AZG (artsen, gezondheidswerkers, vrijwilligers, donoren en eenieder met een interesse voor AZG) beschikbaar zijn. Naast de optimalisatie van de informatiestroom wil AZG optimaal gebruik maken van het collectieve geheugen van de organisatie en de eerder opgedane ervaringen beschikbaar houden voor de leden.
AZG koos voor I.R.I.S. eCommunication als partner in dit project wegens de schaalbaarheid en de modulaire aanpak van de I.R.I.S. DocSharetoepassing, en de goede mix van knowhow en gespecialiseerd advies. Bovendien komt het modulaire ontwerp van I.R.I.S. DocShare perfect overeen met de behoeften van AZG. Na de gezamenlijke implementatieanalyse, uitgevoerd door zowel het personeel van AZG als van I.R.I.S. eCommunication, selecteerde AZG vijf I.R.I.S. DocSharemodules:
· Document Library Module: met de krachtige opties van deze tool voor documentbeheer kunt u documenteigenschappen instellen, zoeken op sleutelwoorden en volledige tekst, verschillende versies beheren (versioning), check-in/check-out registreren.
· Multi-Lingual Module: hiermee kunnen de auteurs documenten in verschillende talen uploaden zodat elk documentbestand in een bepaalde taal afzonderlijk kan worden bewerkt.

· Collaborative Workspace Module: alle leden van een werkgroep hebben toegang tot een gereserveerde werkruimte waar ze documenten kunnen uitwisselen, hun mening uiten in de forums, de medeleden ontmoeten, enz. Deze module wordt onder andere gebruikt voor een intranet toegewezen aan de behandeling van tuberculose.

· System Module: deze module levert gebruiksvriendelijke invoerformulieren voor het beheer van alle onderdelen van de oplossing (documenten, mappen, gebruikers, groepen, organisaties, gebeurtenissen, problemen, vergunningen, sleutelwoorden, systeeminstellingen, gebruikersinstellingen, enz.).
· Portal Module: hierdoor kan het secretariaatspersoneel snel een publiek toegankelijke website opstellen en onderhouden evenals een ledensite, zonder nood aan bijzondere technische vaardigheden. Deze module wordt gebruikt om een
samenhangende webinterface te bieden voor zowel publiek toegankelijke als voor besloten websites, met een geïntegreerde toegangscontrole voor het geheel of een gedeelte van de door de organisatie verzamelde informatie.
Er werd speciaal voor de AZG-medewerkers in het buitenland met een zeer moeilijke toegang tot het Internet een toepassing ontworpen waarmee ze documenten kunnen publiceren via I.R.I.S. DocShare door een eenvoudige e-mail te verzenden, zonder dat ze zelf toegang tot de toepassing hebben.
AZG merkt op: «Het interne AZG-personeel werd ontlast van langdurig en veeleisend administratief werk. De contextuele informatie van AZG is nu makkelijk beschikbaar voor onze belanghebbenden en zo kan het collectieve geheugen van de organisatie tot op heden worden bijgewerkt en kan de informatie door iedereen in de organisatie worden gebruikt. In het kort, kan het interne personeel zich nu concentreren op de kernopdracht: humanitaire hulpverlening en bewustmaking over crisissituaties.»
Bovendien heeft AZG besloten het partnerschap met I.R.I.S. verder te ontwikkelen door de implementatie van een SSL-beveiligingsmodule en door de toevoeging van een vijfde taal, het Spaans, aan de meertalige module 'multi-lingual'.
Enkele woorden over MSF
Artsen Zonder Grenzen (AZG) is een internationale humanitaire hulporganisatie die medische noodhulp verleent aan bedreigde bevolkingen in meer dan 80 landen. In landen waar de gezondheidszorgstructuren niet volstaan of zelfs onbestaande zijn, werkt AZG samen met de bevoegde overheden zoals het Ministerie van Volksgezondheid om bijstand te verlenen. AZG werkt aan de (her)opbouw van ziekenhuizen en medische hulpposten, aan vaccinatieprogramma's en aan watervoorzienings- en sanitaire projecten. AZG werkt in afgelegen gezondheidszorgcentra, sloppenwijken en leidt plaatselijk gezondheidszorgpersoneel op. Dit alles gebeurt met als doelstelling het (her)opbouwen van gezondheidszorgstructuren tot een aanvaardbaar niveau. AZG is sinds 1971 actief in het opzetten van medische noodinterventies wereldwijd. Voor meer informatie kunt u een bezoek brengen aan de website van AZG op: http://www.msf.org
Enkele woorden over I.R.I.S.
De Belgische onderneming Image Recognition Integrated Systems (I.R.I.S.) werd opgericht in 1987 en noteert op Euronext Brussels (IRI). I.R.I.S. is marktleider inzake optische karakterherkenning (OCR - "Optical Character Recognition"), automatische formulierlectuur en elektronisch documentenbeheer. De activiteit van I.R.I.S. is verdeeld over twee divisies. "Office Products & Technologies"
Deze divisie ontwikkelt een breed gamma aan OCR-toepassingen voor de thuis- en kantoorgebruiker (SOHO) en verkoopt dat gamma wereldwijd. Haar bekende producten zijn:

· IRISPen II: een penscanner waarmee je tekst en cijfermateriaal met een eenvoudige handbeweging naar eender welke toepassing overzet. De penscanner is beschikbaar in de standaard versie - die leest tekst en cijfers in - en in de Executive versie - die leest tekst, cijfers, handgeschreven getallen en streepjescodes in en biedt tevens spraaksynthese.

· Readiris Pro: een OCR-pakket voor flatbed scanners, "all-in-one" apparaten ("Multifunctional Peripherals") en digitale camera's. Readiris Pro herkent kleurendocumenten in wel 94 verschillende talen en zendt de herkenningsresultaten rechtstreeks naar Microsoft Word en Excel. Readiris slaat de herkenningsresultaten ook op in de bekendste formaten waaronder HTML en Acrobat PDF. Tot op heden werden er meer dan 10 miljoen licenties verkocht. Readiris Pro werd als OCR-software verkozen door Hewlett-Packard, Agfa, Panasonic enz.

· De I.R.I.S. Business Card Reader en Cardiris: een complete oplossing (hardware en software) om visitekaartjes te archiveren, te indexeren en te herkennen. Uw contacten worden makkelijk naar uw PDA, databanken of contact manager uitgevoerd.
"Professional Systems"
Deze divisie biedt oplossingen de professionele gebruiker oplossingen aan om papieren documenten te "dematerialiseren". Zo kan u die documenten via het Internet of via een Intranet/Extranet gaan verspreiden voor gemeenschappelijk gebruik. U kan tevens elektronische documenten archiveren en opslaan.
De belangrijkste oplossingen zijn:

· Automatische formulierlectuur en intelligente documentherkenning: automatische invoer van formulieren en niet-gestructureerde documenten in papiervorm of in een elektronisch formaat.

· Elektronisch documentenbeheer: zorgt voor het verzamelen, indexeren, raadplegen en gemeenschappelijk gebruiken van elektronische documenten.
· Knowledge management: consulting van hoge kwaliteit om de collectieve kennis die aanwezig is in een onderneming of organisatie te verzamelen, te bewaren en optimaal te gebruiken.

· Systemen voor strategische communicatie ("Enterprise Information Portals"): ontwikkeling en installatie van op DocShare gebaseerde portaalsites bij de beroepsverenigingen en de "large accounts".

· Enterprise Information Portals: de ontwikkeling en installatie van geïntegreerde, op I.R.I.S. DocShare gebaseerde portaalsites voor beroepsverenigingen en "large accounts".

· Archivering en gegevensopslag: ontwerp, architectuur en installatie van oplossingen om elektronische data op te slaan, te archiveren en te beveiligen. In 2001 realiseerde I.R.I.S. Group een omzet van 35.340.034 ¤. I.R.I.S. stelt meer dan 240 werknemers te werk in haar vestigingen te Louvain-la-Neuve en Brussel (België), te Massy en Rueil-Malmaison (Frankrijk), in Luxemburg en te Boca Raton en Atlanta (VSA). Voor verdere informatie omtrent onze onderneming, onze oplossingen of en producten surft u best naar de I.R.I.S. webstek http://www.irislink.com. Hoe kunt u verdere informatie verkrijgen?
Hoofdkwartier I.R.I.S. Europa
Perscontact Perscontact
Catherine Rochigneux Caroline Roussel
Tel: +32 (010) 48 74 38 Tel: +32 (010) 48 74 56
Fax: +32 (010) 45 34 43 Fax: +32 (010) 45 34 43
E-mail: catherine.rochigneux@irislink.com E-mail: caroline.roussel@irislink.com Partners kunnen zich inschrijven op de Extranet website van I.R.I.S. Ze zullen dan een persoonlijke login en een paswoord ontvangen dat hen toegang verleent tot de Extranet website van I.R.I.S. waar heel wat bedrijfs- en productinformatie beschikbaar is: I.R.I.S. Extranet I.R.I.S voor journalisten: http://www.irislink.com/group/press/index.html I.R.I.S. Extranet voor investeerder: http://www.irislink.com/group/company/fr/ financial_reports/extranet/index.html
I.R.I.S. Extranet voor reselllers: http://www.irislink.com/partners/reseller/index.html I.R.I.S. Extranet voor VARs: http://www.irislink.com/partners/var/index.html