Gemeente Almelo

Traditionele oogst van rogge in Stadspark Schelfhorst

Wanneer het weer het toelaat, wordt op dinsdag 6 augustus vanaf 11.00 uur, de winterrogge gemaaid op de es in het Stadspark Schelfhorst. Dit oogsten gebeurt op traditionele wijze. De folkloristische dansgroep De Brookmoaten maait een gedeelte met de zicht en de heer Trip uit Lemele maait een gedeelte met een oude Alli Chalmers tractor. Wanneer het weer het oogsten niet toelaat, wordt uitgeweken naar vrijdag 9 augustus, eveneens vanaf 11.00 uur.

De gemeente deed vorige week een oproep in Dagblad Tubantia. Gezocht werd naar folkloristische groepen die de rogge op de es op traditionele wijze konden oogsten. Twee partijen hebben hun belangstelling getoond. De folkloristische dansgroep De Brookmoaten uit Borne zal op oude, traditionele wijze een gedeelte oogsten met de zicht. Dit is een soort mes dat het koren snijdt. Daarnaast heeft de heer Trip uit Lemele zich gemeld. Hij is in het bezit van een oude Alli Chalmers tractor uit 1953 met zelfbinder uit de jaren 60. Hiermee kan hij de rogge oogsten en tot schoven binden.

Na het oogsten worden de graanschoven als hokken geplaatst zodat deze kunnen drogen in de zon. De graanschoven gaan aan het eind van de dag naar Stichting De Molen. Deze zal de rogge vermalen tot meel, dat weer gebruikt kan worden voor het bakken van pannenkoeken bij evenementen.

De kleine es in het Stadspark wordt elk jaar weer met een ander gewas ingezaaid. Zo heeft de es al eens vol gestaan met klaver, luzerne en zonnebloemen. De gedachte hierachter is om de natuur dichter bij de mensen te brengen.