Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: Minister Kamp (VROM) geeft voorschotten huursubsidie

Minister Kamp van VROM gaat mensen een voorschot voor de huursubsidie geven, zodat zij binnen de wettelijke termijnen geld krijgen. Uit een inventarisatie die het ministerie recent heeft laten uitvoeren blijken dit jaar drieëneenhalf keer zoveel zogenoemde eerste aanvragen te zijn binnengekomen als normaal voor deze periode van het jaar. De minister zal daarom een standaard bedrag - gebaseerd op een gemiddelde en variërend naar huishoudensgrootte en leeftijd - aan huursubsidie aan deze mensen overmaken. Als het definitieve subsidiebedrag bekend is, zal het voorschot worden verrekend en indien nodig teruggevorderd.

Aanvragen

Tot eind juli leek er bij de afhandeling van de aanvragen voor huursubsidie geen probleem. De 867.700 lopende aanvragen . de zogenoemde continuanten . waren op ongeveer 3000 na allemaal afgehandeld en aan deze mensen is huursubsidie betaald, als ze tijdig hadden aangevraagd en recht op subsidie hadden. De laatste 3000 zijn gevallen waarbij nog essentiële gegevens van de aanvragers ontbreken, zodat onduidelijk is of zij recht hebben op huursubsidie. Deze worden in de maand augustus zoveel mogelijk afgehandeld.

Naast de lopende aanvragen zijn er ook ruim 140.000 nieuwe aanvragen binnengekomen. Het ministerie had gerekend op ongeveer 40.000 nieuwe aanvragen voor deze periode; hetzelfde aantal als de afgelopen jaren.
Vanwege deze toename zullen alle nieuwe aanvragers een voorschot ontvangen in plaats van een definitief subsidiebedrag. In de loop van volgende week zullen vanuit VROM ruim 70.000 aanvragers worden .bevoorschot.. De andere 70.000 zullen uiterlijk begin september ook een voorschot ontvangen. Het gaat daarbij om . afhankelijk van het tijdstip waarop de aanvraag is ontvangen . voorschotten voor de maanden juli, augustus en september.

Wijziging

Het ministerie heeft de uitvoering van de huursubsidie gewijzigd om de volgende redenen.
Huurders hoeven als gevolg van de nieuwe werkwijze niet meer elk jaar opnieuw huursubsidie aan te vragen, maar de subsidie loopt automatisch door als de gegevens hetzelfde zijn gebleven. Ook kunnen huurders kiezen of ze de subsidie door de verhuurder met de huur willen laten verrekenen of rechtstreeks van het ministerie krijgen. Bovendien kunnen huurders nu het hele jaar door subsidie aanvragen.

De operatie heeft op 1 juli zijn beslag gekregen. Het ministerie verwacht dat de aanloopproblemen volgend jaar zijn opgelost. De subsidie kan dan het hele jaar worden aangevraagd.

Meer informatie over huursubsidie en de nieuwe uitvoering van de regeling is te vinden op www.vrom.nl/huursubsidie.