Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 6-08-2002 Persbericht district Binnensticht, 10.00 uur

Inbreker betrapt

ZEIST - Een 26-jarige man uit Nijmegen is maandagnacht rond 01.00 uur op heterdaad betrapt bij een inbraak in een restaurant aan de Slotlaan.

Een getuige had gezien hoe de man zich via het forceren van een deur toegang had verschaft tot de zaak en belde de politie. Die kon de man, die de zaak inmiddels weer had verlaten, aanhouden in het Walkartpark. De Nijmegenaar is voor nader verhoor meegenomen naar het politiebureau.

Hardrijders bekeurd

DE BILT - Bij een verkeerscontrole op de Utrechtseweg van 20.30 tot 22.30 uur zijn 33 hardrijders bekeurd.

Van de ruim 580 gecontroleerde bestuurders reden er 33 te hard. Waar 80 km/uur is toegestaan, bedroeg de hoogst gemeten snelheid 111 km/uur.

GROENEKAN - Een verkeerscontrole aan de Koningin Wilhelminaweg van 8.30 tot 10.30 uur bracht 35 overtreders aan het licht.

In het totaal werden 121 voertuigen gecontroleerd. Waar 50 km/uur is toegestaan, werd een snelheid gemeten van 86 km/uur.

ZEIST Bij een verkeerscontrole aan de Oranje van Nassaulaan van 8.00 tot 9.15 uur zijn 42 van de 393 gecontroleerde besturuders bekeurd wegens te hard rijden en het niet dragen van de gordel.

Bedrijsfinbrekers aangehouden

Binnensticht Naar aanleiding van een fors stijgend aantal bedrijfsinbraken in het afgelopen jaar, heeft de politie van district Binnensticht afgelopen maanden intensief onderzoek verricht naar deze bedrijfsinbraken. Hierdoor zijn in de eerste helft van dit jaar 38 personen aangehouden die zich op een of andere wijze met (bedrijfs)inbraken bezighielden.

De verdachten komen voornamelijk uit Zeist en varieren in leeftijd van 13 tot 28 jaar. Vier verdachten waren onder de 16 jaar en vijf boven de 25 jaar.

Uit onderzoek bleek dat deze 38 verdachten verantwoordelijk waren voor 40 bedrijfsinbraken, 5 woninginbraken en 8 autodiefstallen waarbij in vier gevallen de autosleutels ontvreemd waren bij woninginbraken. De meeste inbraken vonden binnen district Binnensticht plaats. Ook werden enkele inbraken door deze groep gepleegd in Utrecht, Nieuwegein, Leusden en Woudenberg. De buit bestond dikwijls uit geld en kostbaarheden die werden verkregen door het openbreken van kluizen en geldkistjes, sigaretten en autos. Ook werden meermaals computers weggenomen.

In het onderzoek naar bedrijfsinbraken kwamen ook andere zaken aan het licht, zoals een aantal woninginbraken en de handel in en bezit van verdovende middelen. Het onderzoek hiernaar loopt nog. De meeste aangehouden verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de Rechter Commissaris. Een aantal van hen zit nog vast, anderen zijn vrij in afwachting van de rechtszitting.

Het aantal bedrijfsinbraken in Binnensticht zat al enige tijd in stijgende lijn. In 1999 bedroeg het aantal inbraken uit bedrijven in het district 616. In 2000 waren dit er 1025 en in 2001 waren het er 1230. In de eerste zes maanden van 2002 zijn er 611 bedrijfsinbraken geweest. Er is geen duidelijke oorzaak aan te geven voor de stijging in het aantal bedrijfsinbraken. Naast opsporing van (bedrijfs)inbrekers wil de politie ook proberen het aantal bedrijfsinbraken te verminderen onder meer door samenwerking met ondernemers. Speciaal hiervoor bestaat het regionale project Samen Veilig Ondernemen, waarbij de politie ondernemers kan adviseren hoe zij (eventueel gezamenlijk) maatregelen kunnen nemen om de kans op bedrijfsinbraken te verkleinen. Omdat een aantal zaken nog in onderzoek is, kan het aantal opgeloste bedrijfsinbraken nog stijgen de komende tijd.