GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 6 augustus 2002 12:05 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
GroenLinks wil kantoorpanden inzetten voor studentenhuisvesting

( 6 augustus 2002)

Kamervraag
GroenLinks wil kantoorpanden inzetten voor studentenhuisvesting

Leegstaande kantoorpanden moeten worden verbouwd, zodat er studenten in kunnen wonen. Dat stelt Ineke van Gent in haar vragen aan de ministers van VROM en EZ. De tekorten op de kamermarkt zijn enorm, tegelijkertijd staat er zo'n vier miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg. Het is te gek voor woorden dat makelaars veel bedrijfspanden aan de straatstenen niet kwijt kunnen, terwijl een grote groep studenten geen kamer kan vinden. Het kabinet moet daarom, samen met gemeenten, op zoek gaan naar leegstaande panden en deze geschikt maken voor studentenhuisvesting. Daarnaast vindt GroenLinks dat de bouwplannen voor nieuwe kantoren en bedrijven even in de koelkast moeten. Bouwen voor de leegstand is dom, en bovendien wordt hiermee de schaarse open ruimte in Nederland onnodig opgeofferd. GroenLinks omarmt de stelling van de NVM-makelaars, dat een strikt contourenbeleid noodzakelijk is om de stedelijke vernieuwing te stimuleren, en het landschap te beschermen. Het kabinet wordt opgeroepen om deze maatregelen op te nemen in de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening.

Den Haag, 6 augustus 2002

Vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de ministers van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en Economische Zaken, ingediend 6 augustus 2002, over grootschalige leegstand van kantoorpanden.


1. Heeft u kennis genomen van de halfjaarcijfers van NVM Bedrijs Onroerend Goed, waarin melding wordt gemaakt van een oplopend overaanbod van kantoorruimte in Nederland? Hebt u daarnaast kennis genomen van het interview met mw. B. Gerritsen waarin zij meldde dat momenteel vier miljoen vierkante meter aan kantoor- en bedrijfsruimte beschikbaar is op de markt?
2. Wat is uw mening over dit overaanbod van bedrijfsruimte binnen de Nederlandse vastgoedmarkt? Kunt u aangeven wat de oorzaken zijn van deze grootschalige leegstand?
3. Wat is uw mening over de stelling van dhr. Kwak, voorzitter NVM Bedrijfs Onroerend Goed , welke luidt: "Nederland gaat echter nog steeds niet zuinig en creatief om met de ruimte. Ons land is niet vol, maar ruimtelijk gezien onvoldoende georganiseerd. Meer dan ooit zijn strakke contouren om stedelijk en landelijk gebied nodig om een impuls te geven aan kwaliteitsverbetering en intensivering van stedelijke gebieden en bescherming van open gebieden."?
4. Bent u het ermee eens dat de bepleite strakke contouren een noodzakelijke voorwaarde zijn om het stedelijk gebied te verbeteren en te intensiveren, en open gebieden te beschermen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u dit beleidsmatig vertalen in de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening?
5. Bent u van mening dat de (economische en ruimtevraag-) scenario's uit de Vijfde Nota Deel 3 nog actueel zijn, gegeven de halfjaarcijfers van de NVM? Bent u bereid de leegstand op de kantoren- en bedrijfspandenmarkt nader te inventariseren, opdat overbodige uitbreiding middels nieuwbouw in het open landschap, voorkómen wordt? Zo nee, waarom niet?
6. Welke mogelijkheden ziet u om leegstaande kantoor- en bedrijfspanden, met name de minder courante panden uit de jaren zeventig en tachtig, geschikt te maken voor bijvoorbeeld studentenhuisvesting, een deelmarkt waar nog altijd grote tekorten in het aanbod bestaan? Bent u bereid, in samenspraak met gemeenten en makelaars, de kansen en mogelijkheden van een dergelijke herstructurering te onderzoeken? Zo nee, waarom niet?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -