Arrondissementsparket Groningen

Groningen, 6 augustus 2002

OM trekt hoger beroep ESD in

Het Openbaar Ministerie (OM) Groningen heeft besloten om het hoger beroep in de zaak Elektroschmelzwerk Delfzijl (ESD) in te trekken. Het OM vindt nieuwe inspanningen voor een hoger beroep niet verantwoord.

Het OM Groningen dagvaardde eind 2001, na een onderzoek van vier jaren, ESD en twee (oud-)directeuren voor de rechter. Volgens het OM had ESD zich onder andere schuldig gemaakt aan overtreding van milieuwetten en valsheid in geschrifte. Vervolgens werd de zaak in december 2001, januari, april en mei 2002 tijdens 10 zittingsdagen behandeld.

De rechtbank in Groningen sprak echter op 06 juni 2002 ESD en haar directeuren vrij ten aanzien van valsheid in geschrifte. Ten aanzien van de bodemvervuiling achtte de rechtbank niet bewezen dat die was ontstaan in de tenlastegelegde periode. De rechtbank achtte wel bewezen dat de vergunningsvoorschriften met betrekking tot de uitstoot van zwaveldioxide waren overtreden. Verder achtte de rechtbank bewezen dat de proefoven niet was aangesloten op de ontzwavelingsinstallatie, waardoor onder andere stankoverlast ontstond. De rechtbank ging daarbij uit van een zeer gering milieueffect. Mede daarom werd aan ESD en haar directeuren geen straf voor deze bewezen feiten opgelegd.

Het OM Groningen vindt de uitspraak van de rechtbank Groningen teleurstellend. Duidelijk mag zijn dat dit onderzoek de afgelopen jaren veel capaciteit van zowel politie als OM gevraagd heeft. Maar gezien het oordeel van de rechtbank Groningen, schat het OM de kans op een strafoplegging voor de bewezen feiten, in hoger beroep klein in. Een hoger beroep vraagt echter opnieuw een forse voorbereiding en naar verwachting veel zittingsdagen. Het OM Groningen vindt, in overleg met het ressortsparket in Leeuwarden, deze nieuwe inspanningen in combinatie met een mogelijk teleurstellende uitspraak in hoger beroep, niet verantwoord.

Daarnaast heeft het OM Groningen in overweging genomen dat de strafzaak gericht was op de negatieve invloed op het milieu die de overtreding van de vergunningsvoorschriften zou hebben. Tijdens de 10 zittingsdagen bracht de verdediging van ESD naar voren dat er inmiddels milieuvriendelijker gewerkt wordt. Er waren forse milieu-investeringen gedaan. Voor zover bekend blijft de uitstoot van SO2, dat is zwaveldioxide, sindsdien beneden de gestelde limiet.

Alles overwegende legt het OM Groningen zich neer bij de uitspraak van de Groningse rechtbank. De zaak ESD is daarmee afgesloten.