Federatie van Ouderverenigingen

Extra PGB Nieuwsbrief

6 augustus 2002

Extra PGB Nieuwsbrief nr. 1

Waarom deze extra PGB Nieuwsbrief

Het wordt steeds duidelijker hoe de nieuwe PGB regeling er uit gaat zien. Budgethouders krijgen via allerlei wegen informatie over de nieuwe regeling. Deze informatie is helaas nog niet compleet omdat de regeling nog volop in ontwikkeling is.
Bij budgethouders geeft dit echter veel verwarring. Als lid van het budgethoudersnetwerk ontvangt u per kwartaal een PGB Nieuwsbrief met daarin de stand van zaken over de nieuwe regeling. Tussendoor ontvangt u vanaf heden deze extra Nieuwsbrief met de voortgang. Wij hopen u op deze wijze goed op de hoogte te houden en verwarring te voorkomen.

Wat is bekend geworden!

Logeren
Veel ouders van jonge kinderen hebben zich grote zorgen gemaakt of logeren mogelijk zou blijven met het nieuwe PGB. In de eerste plannen van de staatssecretaris werd logeren onder de nieuwe functie verblijf geplaatst. Verblijf echter wordt in de nieuwe regeling niet mogelijk met een PGB. Eén plus één opgeteld hield dat in dat met de nieuwe PGB regeling logeren niet meer uit het budget kon worden betaald. De staatssecretaris heeft in een gesprek met de gezamenlijke gebruikersorganisaties, waaronder het budgethoudersnetwerk Naar Keuze, op 9 juli j.l. toegezegd dat logeren met een PGB mogelijk moet kunnen blijven! Wij blijven nadrukkelijk volgen hoe deze toezegging concreet wordt uitgewerkt in de nieuwe regeling.

Eigen bijdragen
In de oude PGB regeling voor mensen met een verstandelijke handicap werd geen eigenbijdrage gevraagd. In de PGB regeling voor Verpleging en Verzorging wel.
In de nieuwe regeling is sprake van een eigen bijdrage voor alle budgethouders vanaf 18 jaar dus ook budgethouders met een vroegere PGB-VG die ouder zijn dan 18. Naar Keuze is hier helemaal niet voor! De staatssecretaris wijst ons terug naar de politiek. De politieke partijen, bij monde van woordvoerders op het gebied van de gezondheidszorg hebben desgevraagd altijd laten weten dat zij niet voor een eigen bijdrage zijn. Naar Keuze stelt zichzelf dan ook de taak om de discussie over eigen bijdrages op de politieke agenda te krijgen! Daarmee is niet gezegd dat de eigenbijdrage verdwijnt uit de nieuwe PGB-regeling.

Hoogte van de budgetten
Onlangs heeft Naar Keuze inzage gehad in de plannen over de hoogte van het budget. Wij zijn daar enorm van geschrokken. De bedragen zouden veel lager uitkomen dan de huidige budgetten. Onaanvaardbaar vonden Naar Keuze en de andere gebruikersorganisaties. Inmiddels heeft de staatssecretaris laten weten dat de waarden of wel de hoogte van de budgetten niet veel zal verschillen van de budgetten die nu gelden. In augustus wordt duidelijk hoe hoog de budgetten zullen worden. Bij ons staat voorop dat mensen met een PGB voldoende inkoopkracht moeten hebben! We volgen deze ontwikkelingen met argusogen.

Vervoer
De gebruikersorganisaties hebben meerdere malen aangegeven dat vervoer slecht was geregeld in het PGB. Het laat zich aanzien dat dit in de nieuwe PGB-regeling beter wordt. Over het hoe en wat kunnen we u helaas nog niets meedelen. Maar het wordt vervolgd!

Facilitaire organisatie
De staatssecretaris blijft van mening dat bij de nieuwe regeling de administratie van het PGB relatief eenvoudig is en op dusdanige wijze wordt opgezet dat deze voor iedereen hanteerbaar moet zijn. Naar Keuze heeft onlangs de eerste voorstellen gezien, wij signaleren een aantal knelpunten en gaan hierover in overleg.

10 % regeling
De staatssecretaris heeft gemeld dat zij het niet wenselijk vindt om de 10 % regeling te schrappen. Naar Keuze is hier heel blij mee. Onduidelijk is nog de wijze waarop de
10 % in de nieuwe regeling een plaats krijgt. Ook is niet duidelijk hoe overhevelingsgelden waar de budgethouder recht op heeft van de SVB naar de rekening van de budgethouder wordt doorgesluisd.

Belangrijk
De nieuwe PGB regeling zal ingaan op 1 januari 2003. Budgethouders die na deze datum een herindicatie nodig hebben krijgen automatisch te maken met de nieuwe regeling. Twee voorbeelden. Budgethouder A heeft een indicatie die geldig is tot en met 3 maart 2003. Vanaf deze datum krijgt deze budgethouder een nieuwe indicatie en krijgt hij te maken met de nieuwe PGB regeling.
Budgethouder B krijgt in december 2002 een herindicatie. Hij valt nog in de oude regeling.
Eind 2006 moeten alle budgethouders met een PGB VG over zijn gegaan op de nieuwe regeling. Hoe de overgang precies zal plaatsvinden is ons nog niet bekend. Zodra wij dit weten ontvangt u bericht.

Voorlichting
Natuurlijk wil het budgethoudersnetwerk Naar Keuze u goed informeren over de nieuwe PGB-regeling. Niet alleen via extra PGB Nieuwsbrief maar ook door middel van voorlichtingsavonden. Wij geven deze voorlichtingsavonden op het moment dat de nieuwe PGB regeling duidelijk is. Dit is vermoedelijk in het najaar. De voorlichtingsavonden zullen door het hele land worden gehouden. U ontvangt tijdig bericht over de plaatsen en tijdstippen.

Volgende Nieuwsbrief
Eind augustus of begin september zal de volgende in uw brievenbus vallen. In deze PGB Nieuwsbrief volgt de informatie over de PGB regeling zoals die de aankomende maand bekend wordt. Verder zal er onder meer een artikel in staan over de ongelijkheid in de toepassing van de hardheidsclausule en het verhaal van een budgethouder die door deelname aan het twee dagen experiment ervaring heeft opgedaan met het budget op zijn eigen rekening.