Ingezonden persbericht


Persbericht stichting Werk aan de Korte Uitweg

FORTSTICHTING VERWIJT GEMEENTE "ONBEHOORLIJK BESTUUR"

HOUTEN - De fortstichting in Tull en 't Waal verwijt de gemeente Houten "onbehoorlijk bestuur", nu het gemeentebestuur wederom geen kans ziet alle vergunningen en ontheffingen rond te hebben. "Meer dan twee jaar wachten wij op daden van de gemeente Houten", aldus het verwijt. In het fort is een theehuis open en op het terrein is tentkamperen mogelijk. Onlangs heeft de gemeente Houten laten weten dat hiervoor de vergunning nog steeds niet rond is.

De stichting "Werk aan de Korte Uitweg" is met het herstel van dit fort begonnen in 1999. Met de hulp van veel fondsen en subsidies is hier sprake van een opvallend herstel van een fort uit 1877 in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op 1 juni 2000 is het theehuis en tentkampeerterrein geopend door de toenmalige burgemeester mr. A. de Jonge.

Wim Schuimer, secretaris van de stichting: "Meteen na onze start in 1999 hebben wij opname van ons plan aangevraagd in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied. Na uitstel hiervan hebben wij in november 2000 wijziging aangevraagd van het huidige bestemmingsplan. Onlangs is dit, pal voor de zomer van 2002, door de gemeente Houten bij de provincie ingediend. Hier is sprake van ambtelijke traagheid én een gebrekkige politieke sturing. In het vorige gemeentebestuur met de wethouders Makkinga en Van Oostrum zat er in ieder geval nog tempo in. Wij hebben toen de monumentenvergunningen gekregen. Maar nu is ieder tempo eruit".

"Nog bonter is het met de ontheffing om kamperen mogelijk te maken. In goed overleg met beide wethouders in maart 2001 hebben wij in april deze ontheffing aangevraagd. Ieder gemeentebestuur ziet kans om dit binnen enkele maanden te regelen. Maar niet de gemeente Houten, ook nu nog (zomer 2002) is het formeel niet rond. De provincie heeft laten weten dat alles rond is. Wij hebben de erkenning van de landelijke stichting Natuurkampeerterrein, als uitvoerder van de overheid. Maar de gemeente Houten ziet geen kans om dit alles op papier te zetten, met door de eigen traagheid en laksheid".

Rechter

Inmiddels dreigt de gemeente Houten met dwang en boetes als in het fort het theehuis open blijft en er tentkamperen wordt toegestaan. "Wij blijven open. Het enige wat wij tot nu toe hebben ontvangen is een gemeentelijke brief dat men teleurgesteld is. Dat zijn wij ook. De gemeente Houten heeft twee jaar nodig voor wijziging van een bestemmingsplan en meer dan een jaar voor ontheffing tentkamperen. En dat terwijl zo'n beetje geheel Houten-Vinex wordt gebouwd met artikel 19, de simpele wijziging van een bestemmingsplan", aldus de reactie.

De fortstichting is van plan om bij de rechtbank te Utrecht bezwaar in te dienen, als de gemeente Houten inderdaad met een boete komt. Wim Schuimer: "De gemeente mag niets doen tot deze rechtbank uitspraak heeft gedaan en de gewoonte bij de rechter is, als spoedig de vergunningen er komen, om alles bij het oude te laten. En wij kregen eerder de ambtelijke toezegging dat in het jaar 2001 alles rond zou zijn, daarna zou in ieder geval deze zomer het theehuis en tentkamperen rond zijn. Nu denkt de gemeente alles dit najaar formeel rond te hebben". Inmiddels heeft de gemeenteraad voor het terrein van de Korte Uitweg een 'licht-recreatieve' bestemming vastgesteld, terwijl de Raadscommissie RO in juni een positief advies gaf over het tentkamperen. De reactie van de stichting: "Wij zijn blij met deze steun, net zoals de Rijksdienst voor de Monumentenzorg nu al onze plannen heeft goedgekeurd en van financiering heeft voorzien. Maar nog steeds ziet de gemeente Houten geen kans dit alles op papier te zetten".

Bezwaren

Wel heeft de stichting te maken met bezwaren van enkele buurtbewoners, inmiddels verenigd in een eigen stichting. Wim Schuimer: "In totaal vier personen hebben bezwaren, geheel uit eigenbelang. Zij hebben in de militaire tijd in dit gebied grond ingepikt en illegaal gebouwen neergezet. In het jaar 2000 hebben zij een poging gedaan om via het erfpachtcontract van onze stichting, met Staatsbosbeheer, dit alles te legaliseren. Dat is mislukt en pas daarna, toen het grote herstel van de Korte Uitweg achter de rug was, kwamen opeens de bezwaren. Allemaal eigenbelang, overgoten met een sausje. Zo staat er pal bij de Korte Uitweg een garage annex werkplaats, illegaal neergezet op grond van anderen. Zo iemand durft dan te roepen dat wij vooral toch vergunningen nodig hebben!".

"Maar ambtenaren van de gemeente Houten laten zich beïnvloeden door dit soort bezwaren. Wij denken dat het 't beste is dat wethouder R. Lubberdink verder de Korte Uitweg gaat behandelen, zeker nu hij ook weer bouwzaken doet. Die is niet snel onder de indruk van vier druktemakers. Dat kan ook geen kwaad, want de gemeente Houten verliest opvallend veel zaken voor de bestuursrechter in Utrecht. Zo heeft deze rechter onlangs het gemeentelijk optreden rond de pizzazaak La Bella, aan 't Rond, geheel ongeldig verklaard wegens oude toezeggingen. Dat is ook de kwestie bij de Korte Uitweg, wij gaan dan ook dezelfde advocaat vragen onze zaak te behandelen". Meer informatie over de Korte Uitweg op internet gaat via www.forten.nl

EINDE BERICHT

Meer info via 070 - 3352889 Wim Schuimer schuimer@wish.nl