Euronext Amsterdam

07 Aug 2002 Akzo Nobel heeft fondsenreglement niet overtreden Persbericht 2002.081

Akzo Nobel heeft Fondsenreglement niet overtreden

Akzo Nobel N.V. ("Akzo Nobel") heeft met de wijze van berichtgeving inzake de door de U.S. Food and Drug Administration ("FDA") gestelde vragen met betrekking tot de toelating op de markt van het door haar dochter Organon ontwikkelde product gepirone ER ook wel bekend als "Ariza" ("Ariza") het Fondsenreglement niet overtreden. Dit is de conclusie van het onderzoek dat Euronext Amsterdam N.V. ("Euronext") heeft ingesteld.

Akzo Nobel publiceerde op 11 april 2002 een persbericht waarin melding werd gemaakt dat naar aanleiding van een door Organon aangevraagde toelating op de markt van "Ariza" van de FDA een brief was ontvangen met een groot aantal voornamelijk technische vragen over het product.

Uit het onderzoek van Euronext is gebleken dat deze brief op 15 maart 2002 door Organon is ontvangen waarna door Organon een "International Project Team" is samengesteld om de door de FDA gestelde complexe vragen te analyseren en tot conclusies en aanbevelingen te komen. In dit traject werden door Organon verschillende scenario's besproken met elk verschillende tijdslijnen. Het uiteindelijke scenario is op 9 april 2002 in een advies aan de Raad van Bestuur van Akzo Nobel voorgelegd en vervolgens door haar geaccordeerd.

Op 10 april 2002 is het persbericht in definitieve vorm gereed gekomen en heeft Akzo Nobel met het oog op de notering op Nasdaq besloten het bericht buiten de beursuren te publiceren. Derhalve heeft Akzo Nobel het persbericht op 11 april 2002 gepubliceerd.

Artikel 28h Fondsenreglement bepaalt, kort gezegd, dat een uitgevende instelling verplicht is om terstond een publicatie te doen omtrent elk feit of elke gebeurtenis waarvan moet worden aangenomen dat hiervan een aanmerkelijke invloed op de koers zal uitgaan.

De uitgevende instelling heeft enige beoordelingsvrijheid ten aanzien van de vraag of bepaalde informatie onder de publicatieverplichting van artikel 28h Fondsenreglement valt.

Individuele feiten zullen eerst in voldoende mate vast moeten staan alvorens ingevolge artikel 28h Fondsenreglement een publicatie dient te worden gedaan.

Tijdens het onderzoek is vast komen te staan dat ten tijde van de ontvangst van de brief van de FDA bij Organon nog niet bekend was tot welke consequenties de brief van de FDA zou leiden. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat pas met het nemen van het besluit van de Raad van Bestuur op 9 april 2002 kwam vast te staan dat de introductie van "Ariza" enige vertraging zou oplopen. Afgezien van de vraag of deze vertraging wel aangemerkt kan worden als een feit of een gebeurtenis betreffende de uitgevende instelling in de zin van artikel 28h Fondsenreglement, is door Euronext vastgesteld dat Akzo Nobel binnen de in artikel 28h Fondsenreglement gestelde tijd heeft gepubliceerd.
Derhalve is Euronext op basis van de ter beschikking staande gegevens van oordeel dat niet is gebleken dat Akzo Nobel artikel 28h van het Fondsenreglement heeft overtreden.

Ingeval een vermoeden bestaat van een kennelijke overtreding zoals bedoeld in artikel 6 van het Reglement Adviescommissie Fondsenreglement, kan Euronext de zaak ter advisering voorleggen aan de Adviescommissie Fondsenreglement ("Adviescommissie"). Nu in het onderhavige geval van een vermoeden van een kennelijke overtreding door Akzo Nobel niet is gebleken, ontbreekt het Euronext aan de grondslag waarop de Adviescommissie kan worden verzocht om een advies uit te brengen.

Gelet op de bijzondere aard van deze zaak is door Euronext wel om een "second opinion" gevraagd. Euronext heeft de heer Prof. Drs. C.A.J. Herkströter RA, voorzitter van de Adviescommissie Fondsenreglement, verzocht om deze "second opinion" te geven.

De heer Herkströter heeft daarin de conclusie van Euronext dat in het onderhavige geval geen sprake is van een overtreding van artikel 28h Fondsenreglement, onderschreven.

© Euronext Amsterdam / Pers en Public Affairs