Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 7 augustus 2002

GERICHTE CONTROLES OP LOZEN VAN AFVALWATER

Onze gemeente controleert in de maand augustus gericht bij bedrijven die afvalwater op de riolering lozen. De controles richten zich in eerste aanleg op de bedrijven die olie- of vethoudend afvalwater lozen. Het project is een herhaling van het handhavingsproject dat in 2001 in de regio is gehouden.

Hiermee doet onze gemeente mee aan een regionaal handhavingsproject dat in geheel Zuidoost-Brabant wordt uitgevoerd. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de politie, het Openbaar Ministerie, de Waterschappen en de Milieudienst Regio Eindhoven.

Het project heeft een repressief karakter. Dit houdt in dat strafrechtelijk en zo nodig ook bestuursrechtelijk wordt opgetreden tegen bedrijven die zich niet aan de lozingsvoorschriften houden. Hierbij valt te denken aan bedrijven die te veel vet of olie op de riolering lozen of de reinigingsinstallaties, zoals vetafscheiders, niet tijdig laten reinigen.

Aanleiding van het project en het repressief karakter zijn de constateringen die in 2001 in de regio zijn gedaan. Gebleken is dat 40% van de bedrijven zich, vaak na diverse keren daarop aangesproken te zijn geweest, bewust of onbewust niet aan de regels houden.

Door het slechte onderhoud van vet- of olie-afscheiders en slibvangers komt teveel vet of olie in de riolering terecht. Hierdoor wordt de kwaliteit van de riolering aangetast. Ook komt het veelvuldig voor dat de rioleringen verstopt raken door het vet. Door de nalatigheid moet de gemeente veelvuldig onderhoud aan de riolering uitvoeren. Dit is een kostbare aangelegenheid die bijna nooit voor rekening van de vervuiler kan worden uitgevoerd. Voorts kan door nalatig gedrag van de bedrijven ook stankoverlast worden veroorzaakt.

Als het project daartoe aanleiding geeft, zal zo mogelijk later een herhaling van het project plaatsvinden. De resultaten van het project worden in oktober 2002 verwacht. Deze resultaten worden zo mogelijk met de bedrijven teruggekoppeld en zullen ook via de pers bekend worden gemaakt.