Ingezonden persbericht

Persbericht

Amsterdam/San Jose, Californië (USA), 7 augustus 2002

CISCO SYSTEMS MELDT RESULTATEN VIERDE KWARTAAL EN BOEKJAAR 2002

Tevens aankondiging uitbreiding aandeleninkoopprogramma


- Q4 Inkomsten: USD 4,8 miljard

- Q4 Operationele cash flow: USD 1,6 miljard

- Q4 Inkomsten per aandeel: USD 0,10 GAAP, USD 0,14 pro forma
Cisco Systems Inc., wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkoplossingen voor internet, heeft gisteravond de resultaten bekend gemaakt over het vierde kwartaal en boekjaar 2002, afgesloten op 27 juli 2002.

De netto verkopen over het vierde kwartaal van het boekjaar 2002 bedroegen 4,8 miljard dollar, vergeleken met de 4,3 miljard dollar over dezelfde periode van het boekjaar 2001, een verhoging van 12 procent, en vergeleken met de 4,8 miljard dollar van het derde kwartaal van het boekjaar 2002.

De nettowinst over het vierde kwartaal van het boekjaar 2002 op basis van GAAP (oftewel generally accepted accounting principle) bedroeg 772 miljoen dollar of 0,10 dollar per aandeel, vergeleken met een nettowinst van 7 miljoen dollar of 0,00 dollar per aandeel over het vierde kwartaal van het boekjaar 2001, en 729 miljoen dollar of 0,10 dollar per aandeel over het derde kwartaal van boekjaar 2002. De pro forma nettowinst over het vierde kwartaal van het boekjaar 2002, waarin overnamekosten, belastingen op loonkosten in verband met uitoefening van aandelenopties en overige buitengewone kosten niet zijn inbegrepen, bedroeg 1,0 miljard dollar of 0,14 dollar per aandeel, vergeleken met de pro forma nettowinst van 163 miljoen dollar of 0,02 dollar per aandeel over het vierde kwartaal van het boekjaar 2001, en 838 miljoen dollar of 0,11 dollar per aandeel voor het derde kwartaal van het boekjaar 2002.

Gedurende het kwartaal volbracht Cisco de acquisitie van Hammerhead Networks, Inc. en Navarro Networks, Inc. De totale gecombineerde aankoopprijs die genoteerd werd gedurende het kwartaal, inclusief geschatte risico's, bedroeg ongeveer 260 miljoen dollar. Daarnaast calculeerde Cisco een eenmalige post van 28 miljoen dollar, of minder dan 0,01 dollar per aandeel na belastingen, als een afschrijving van voortgaand onderzoek en ontwikkeling.

Netto verkopen over boekjaar 2002 bedroegen 18,9 miljard dollar, vergeleken met 22,3 miljard dollar voor het boekjaar 2001, een daling van 15 procent.

GAAP nettowinst over het boekjaar 2002 bedroeg 1,9 miljard dollar of 0,25 dollar per aandeel, vergeleken met een netto verlies van 1,0 miljard dollar of 0,14 dollar per aandeel over boekjaar 2001. Pro forma nettowinst over het boekjaar 2002 bedroeg 2,9 miljard dollar of 0,39 dollar per aandeel, vergeleken met een pro forma nettowinst van 3,1 miljard dollar of 0,41 dollar per aandeel over boekjaar 2001.

Effecten, liquide middelen en het totaal aan investeringen bedroegen 21,5 miljard dollar aan het einde van boekjaar 2002. De cash flow van operationele activiteiten bedroeg 1,6 miljard dollar over het vierde kwartaal en 6,6 miljard dollar over het volledige boekjaar 2002.

"Dit was opnieuw sterk kwartaal voor Cisco, ondanks de aanhoudende uitdagingen in de economie," aldus Cisco president en CEO John Chambers. "We hebben ons gericht op factoren die we zelf in de hand hebben en de resultaten spreken voor zich. Onze operationele prestaties kunnen zich meten met mijlpalen in het verleden, vooral op het gebied van bruto marges en het winstpercentage ten opzichte van de inkomsten."

In verder commentaar op de prestaties van Cisco, zei Chambers: "In deze uitdagende tijd hebben we ons gericht op vier sleutelgebieden: winst, inkomstenstroom, productiviteit en winstgevende groei van ons marktaandeel. Elk van deze gebieden hebben we kwartaal op kwartaal verbeterd, met in ons vierde kwartaal meer dan 1 miljard dollar aan pro forma nettowinst, 1,6 miljard dollar aan inkomsten uit bedrijfsactiviteiten, 22 procent productiviteitsverhoging ten opzichte van het vierde kwartaal vorig jaar en 12 procent jaarlijkse omzetgroei in vergelijking met een daling van 44 procent bij de top tien van onze concurrenten."

"We zien nog altijd dat topmanagers in het internationale bedrijfsleven voordelen als verhoogde productiviteit omarmen, die het resultaat zijn van zakelijke internetoplossingen, gebaseerd op Cisco-netwerken," zegt Chambers. "Cisco gaat zowel door met het vernieuwen van kerntechnologieën als routing en switching die aan de basis staan van productiviteitswinsten van onze klanten, als met de innovatie in opkomende technologiemarkten waarvan we geloven dat deze de volgende golf van productiviteit zullen opleveren, zoals IP-telefonie, opslag, veiligheid en mobiliteit."

Aandeleninkoopprogramma uitgebreid
Cisco deelde vandaag ook mee dat de Raad van Bestuur het aandeleninkoopprogramma uitgebreid heeft naar een bedrag tot 8 miljard dollar, met een looptijd tot 12 september 2003. Dit betekent een verhoging van 5 miljard dollar op de oorspronkelijke 3 miljard dollar die toegewezen werd in september 2001. Van het totaal van 8 miljard dollar, werd tot op heden 2 miljard dollar besteed.

Marktsegment update

- Enterprise klanten
Enterprises, oftewel grote organisaties, blijven voorzichtig maar gelijkmatig in hun bestedingen. De strategie van Cisco is erop gericht innovatieve, technologische oplossingen te bieden die klanten helpen hun organisatie uit te breiden buiten de traditionele bedrijfsgrenzen.

Cisco zette zijn marktleiderspositie in het enterprise-segment voort op gebied van routing, switching, security, en Voice over IP met nieuwe producten die gedurende het kwartaal geïntroduceerd werden in elk van deze categorieën. Deze ontwikkeling komt voort uit de behoefte van organisaties om maximum voordeel te halen uit bestaande IT-investeringen, terwijl ze zich voorbereiden op de toekomst. Voorbeelden zijn onder meer het Bulgaarse Ministerie van Transport en Communicatie, dat gebruik maakt van Cisco's Internet Protocol (IP) telefonie-oplossing, en FINAMA Asset Management in Frankrijk, dat een IP-storage area network implementeert. In Canada hebben meer dan 20 scholen, universiteiten en onderwijsraden voice-oplossingen van Cisco in gebruik genomen.

Cisco introduceerde gedurende het afgelopen kwartaal voor dit segment eveneens nieuwe IP-opslag, contentswitching en
netwerkmanagement-oplossingen, en bereikte een mijlpaal door de miljoenste IP-telefoon af te leveren. De onderneming ziet een steeds verdere acceptatie van Voice over IP technologieën met meer dan acht miljoen voice-aansluitingen wereldwijd.


- Service Provider
In de wereldwijde service provider-markt, die nog steeds getart wordt, zochten carriers naar vernieuwende manieren om omzet te genereren terwijl uitgaven gecontroleerd werden. Om te beantwoorden aan deze behoefte bleef Cisco nauw samenwerken met service providers om winstgevende diensten te identificeren en in te zetten enerzijds, en hen te helpen met kostenvermindering door interne verbeteringen in productiviteit anderzijds.

Daarnaast doen service providers een beroep op Cisco voor assistentie bij de ontwikkeling en marketing van winstgevende diensten die beantwoorden aan de behoeften van grote organisaties van vandaag. Een voorbeeld van deze samenwerking is de alliantie van Cisco met Sprint, die eerder dit jaar werd aangekondigd. Als gevolg van deze alliantie wist Sprint tijdens het afgelopen kwartaal vijf belangrijke klanten aan te trekken, waaronder Chico's winkels, Coast Dental Services, Inc., Meredith College, Elon University, en Starwood Hotels en Resorts Worldwide.

Cisco introduceerde verschillende technologische vernieuwingen gericht op de reductie van 'total cost of ownership' van service providers. Hierdoor kunnen ze hun bestaande investeringen gebruiken om huidige diensten aan te passen en een basis te leggen voor toekomstige diensten. Voorbeelden daarvan zijn twee nieuwe multiservice switches - de Cisco MGX® 8950 en de Cisco MGX 8830 - die carriers toestaan nieuwe 'packet-based' diensten aan te bieden zoals op IP gebaseerde virtuele private networks (VPNs) en IP-telefonie, op hun bestaande ATM of Multiprotocol Label Switching (MPLS) infrastructuur.

Ook introduceerde Cisco het meest uitgebreide technologie-portfolio binnen de sector, waarmee centrale diensten kunnen worden beheerd over MPLS VPNs. Deze nieuwe technologie, beschikbaar in Cisco IOS. Software, zorgt voor meer eenvoud en functionaliteit voor Layer 3 MPLS VPN architecturen. Hierdoor blijven service providers niet langer beperkt tot het leveren van verbindingen, maar kunnen ze hun klanten ook meer diensten met toegevoegde waarde aanbieden.


- Middelgrote organisaties
In het marktsegment van organisaties tot 500 medewerkers is er nog steeds een gezonde groei in de toepassing van nieuwe netwerken en de implementatie van intelligente netwerkoplossingen. De groeimarkten, waaronder netwerkbeveiliging, mobiliteit en geconvergeerde voice- en dataoplossingen, zijn van belang voor kleine en middelgrote ondernemingen.

Cisco boekte verdere voortgang met het beschikbaar maken van intelligente diensten voor middelgrote netwerken dankzij de introductie van verbeterde security-oplossingen op Intelligent Ethernet switches van de Cisco Catalyst® 3550 en 2950 series. Deze diensten bieden een veiligere netwerkadministratie, versterkte authenticatie van de gebruikers en een verbeterd beheer.

Onafhankelijk onderzoek van AMI-Partners beweert dat er wereldwijd onder de meer dan 14 miljoen middelgrote organisaties met een local area network (LAN), er naar schatting ongeveer negen miljoen zijn die kantoren hebben op meer dan één locatie. AMI verwacht dat het aantal middelgrote organisaties dat een wide area networks (WAN), storage area network (SAN) of een VPN zal installeren, de komende drie tot vier kwartalen met 20 tot 50 procent zal groeien op jaarbasis wereldwijd. Reden voor deze verwachte groei is dat deze bedrijven hun verschillende locaties via netwerken zullen verbinden om hun productiviteit te verbeteren. Deze trend betekent dat er een aanhoudende vraag blijft naar de oplossingen voor netwerkinfrastructuren van Cisco bedoeld voor deze markt.

De markt van middelgrote organisaties blijft geïnteresseerd in de convergentie van data- en voicenetwerken om zo kosten te reduceren en de productiviteit te verhogen. De verwachting is dat de interesse van middelgrote organisaties in de voordelen van IP-telefonie als kosteneffectief middel om concurrentievoordeel mee te behalen, zal leiden tot introducties van nieuwe Cisco access routers en andere apparatuur voor dit segment.

Over Cisco Systems
Cisco Systems Inc. (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkoplossingen voor Internet. Het hoofdkantoor is gevestigd in San Jose, Californië. In Nederland is Cisco gevestigd in Amsterdam. Cisco heeft ruim 36.000 werknemers en realiseerde in boekjaar 2002 een totale omzet van 18,9 miljard dollar. Cisco Systems International BV, eigendom van Cisco Systems Inc., is de leverancier voor Cisco apparatuur in Europa. Nieuws en informatie is beschikbaar via http://www.cisco.nl.

Cisco, Cisco IOS, Cisco Systems en het Cisco Systems logo zijn geregistreerde handelsmerken van Cisco Systems inc. en/of haar werkmaatschappijen in de Verenigde Staten en andere landen. Alle andere handelsmerken bedoelt in dit document zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren.

###

Noot aan de redactie:
Het volledige Amerikaanse persbericht vindt u op:
http://newsroom.cisco.com/dlls/fin_080602.html
Cisco besprak de resultaten van het vierde kwartaal en het boekjaar 2002 op 6 augustus tijdens een conference call. Een webcast hiervan is gedurende een week toegankelijk voor geïnteresseerden via de website van Cisco op www.cisco.com onder 'Investor Relations'.

Perscontact:
Karin van Geelen
Public Relations
Cisco Systems
telefoon: 020 342 34 12
mailto:kgeelen@cisco.com

Hella van Leeuwen
Edelman-DLV
telefoon: 023 554 20 30
mailto:hella@edelman-dlv.nl
www.edelman-dlv.nl/pressroom

This release contains projections and other forward-looking statements regarding future events and the future financial performance of Cisco that involve risks and uncertainties. Readers are cautioned that these forward-looking statements are only predictions and may differ materially from actual future events or results. Readers are referred to the documents filed by Cisco with the SEC, specifically the most recent reports on Form 10-K, 8-K, and 10-Q, each as it may be amended from time to time, which identify important risk factors that could cause actual results to differ from those contained in the forward-looking statements, including risks associated with business and economic conditions and growth in the networking industry in various geographic regions; global economic conditions; overall information technology spending, especially service provider capital spending in the data or IP segments; variations in customer demand for products and services; the ability to successfully restructure existing businesses; the timing of orders and manufacturing lead times; changes in customer order patterns; insufficient, excess or obsolete inventory; variations in sales channels, product costs, or mix of products sold; the ability to successfully reduce overhead and manage expenses; the ability to successfully integrate and operate acquired businesses and technologies; increased competition in the networking industry; dependence on the introduction and market acceptance of new product offerings and standards; rapid technological and market change; the trend towards sales of integrated network solutions; manufacturing and sourcing risks; Internet infrastructure and regulation; international operations, the timing and amount of employer payroll tax to be paid on employees' gains on stock options exercised; litigation involving patents, intellectual property, antitrust and other matters; stock price volatility; financial risk management; and potential volatility in operating results, among others. The financial information contained in this release should be read in conjunction with the consolidated financial statements and notes thereto included in Cisco's most recent reports on Form 10-K and Form 10-Q, each as it may be amended from time to time. Cisco's results of operations for the three and twelve months ended July 28, 2001 are not necessarily indicative of Cisco's operating results for future periods.

Aironet, Catalyst, Cisco, Cisco AVVID, Cisco Systems, and the Cisco Systems logo are registered trademarks of Cisco Systems, Inc. or its affiliates in the U.S. and certain other countries. All other brands, names, or trademarks mentioned in this document or Web site are the property of their respective owners. Copyright 2001 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.