Gemeente Kesteren


Nieuws

Wateroverlast 7 augustus 2002
Maandagavond (5 augustus) en vorige week dinsdag (30 juli) werd het oostelijk deel van ons land getroffen door zware regenbuien. Ook in onze gemeente was het goed raak. Met name het gebied rond Opheusden werd getroffen door een ware wolkbreuk.
De vrijwillige brandweer moest met drie pompen uitrukken om ondergelopen kelders en woningen leeg te pompen. Veel straten en tuinen stonden blank. De regen was zo hevig dat de straatkolken en riolen het niet meer konden bolwerken.

Tijdens en na zo´n heftige regenbui wordt de gemeente overspoeld met telefoontjes. Veel mensen vragen dan of de riolering niet groter gemaakt kan worden om de overlast te voorkomen. Dit is op zich technisch wel mogelijk, maar het wordt zo duur dat niemand bereid is daarvoor te betalen. Het rioolrecht zou minimaal 5 keer zo hoog moeten worden om een dergelijke bui het hoofd te kunnen bieden. Daarnaast zouden heel veel straten opengebroken moeten worden om nieuwe riolering te leggen, waardoor heel veel mensen overlast hebben van de werkzaamheden.

Wat kunt u doen om ernstige wateroverlast te voorkomen? Het grootste deel van de overlast in woningen wordt veroorzaakt door regenwater van het eigen dak. Doordat de leiding naar het hoofdriool in de straat het water niet aankan door een verkeerde ligging, gebrekkige ontluchting of een verstopping wordt het water in schrobputjes en toiletten opgestuwd. Hierdoor kunnen vloeren onder water komen te staan. U kunt hier een aantal dingen tegen doen:
· Controleer of er wel ontluchting aanwezig is en of die niet verstopt is. De ontluchtingsleiding loopt meestal door naar het dak en zorgt ervoor dat de lucht uit de leiding kan ontsnappen wanneer er veel water door de leiding stroomt. Indien u zelf niet in staat bent om de ontluchting te controleren kan een loodgieter u helpen. Stankoverlast of een borrelend toilet is een aanwijzing dat de huisriolering of de ontluchting niet goed werkt.

· Controleer de riolering in de kruipruimte. Het komt regelmatig voor dat ijzeren beugels, waarmee de afvoerleiding aan een vloer hangt, zijn doorgeroest waardoor de riolering verzakt. Ook hier kan de loodgieter of installateur u helpen.

· Scheid de leidingen voor vuil water en hemelwater zo veel mogelijk. Koppel de leidingen pas bij de erfgrens met een (45°) T-stuk aan elkaar. Werk nooit met bochten van 90°, maar met bochten van ten hoogste 45°, dit voorkomt verstoppingen en vergemakkelijkt het reinigen van de leiding.

· Controleer of er een regenwater-ontlastput aanwezig is onder de regenpijpen. Een ontlastput is een putje waarin het water vanuit de regenpijp opgevangen wordt. Indien de afvoerleiding naar het hoofdriool het water niet aankan, dan loopt de ontlastput over en stroomt het regenwater in de tuin. Indien een ontlastput niet mogelijk is, dan kunt u een gaatje boren in elke regenpijp.
· Koppel de afwatering van bestrating en tuinen af van de riolering. Laat het water op de natuurlijke wijze in de bodem zakken. Een gat gevuld met zand of grind kan de infiltratie van het water in de bodem versnellen. Ook kan regenwater naar een nabijgelegen sloot afgevoerd worden (indien aanwezig).

· Gooi geen vaste of chemische stoffen in het toilet. Denk hierbij aan:
maandverband, inlegkruisjes, luiers en de plakstrips daarvan, textiel, tampons, watten(producten), condooms, etensresten, groente- en tuinafval, koffie- en theeprut, pleisters, verbandmiddelen, kattenbakkorrels, slaolie, frituurolie, braadvet, plastic, zand, resten motor- en kruipolie, petroleum, peut, terpentine, thinner, ammoniak, chloor, vlekkenwater, lijm- en verfresten (ook op waterbasis), bestrijdingsmiddelen, medicijnen, fotochemicaliën, zinkhoudend afval, etc.