Federatie van Ouderverenigingen

Signalementen

7 augustus 2002

Signalementen

Ruimte voor mensen

Op 9 juli is het rapport Ruimte voor mensen aangeboden aan de lidverenigingen van de FvO. Dit rapport van FvO en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) gaat over het verbeteren van de kwaliteit van bestaan van mensen met een meervoudige verstandelijke handicap. Het samenhangende pakket van wensen en voorwaarden is op 18 april neergelegd bij de toenmalige staatssecretaris van VWS. In Werken aan een beter bestaan wordt kort uiteengezet hoe we denken dat de wensen uit het rapport werkelijkheid kunnen worden. Ruimte voor mensen, bestelnummer 11025, 6,50 voor leden en 10,- voor anderen. Werken aan een beter bestaan, bestelnummer 11026.

Feiten en regels

In de serie Feiten en regels van de FvO verschenen recent de volgende uitgaven:

Wetgeving gelijke behandeling en non-discriminatie, bestelnummer 17002

Verstandelijke handicap: aantallen en oorzaken, bestelnummer 28006

Leerlinggebonden financiering, algemene informatie, bestelnummer 15007

Leerlinggebonden financiering, indicatiestelling, bestelnummer 15009

Leerlingenvervoer, bestelnummer 15008

Leerplichtwet, bestelnummer 15020

Vrijwillige bewonersbijdragen, bestelnummer 28009

Huursubsidie, bestelnummer 22008
In voorbereiding:

Wet voorzieningen gehandicapten

Protocol Wet voorzieningen gehandicapten

Wajong

Portretrecht

De rechten van kunstenaars met een handicapDe Feiten en regels kosten 1,43 voor leden en 1,81 voor anderen, maar u kunt ze ook raadplegen of downloaden in de bibliotheek op de website www.fvo.nl onder het betreffende thema, bijv. onderwijs of wonen.

Herziene folders

De informatiefolder van de FvO: Gewoon FvO is geheel herzien. Dat geldt ook voor de folder van het budgethoudersnetwerk Naar Keuze en de informatieve folder over persoonsgebonden budget.

Certificatieschema voor de gehandicaptenzorg

De Stichting Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (HKZ) heeft een certificatieschema versie 2002 uitgebracht voor kwaliteitsbeleid en kwaliteitsbepalingen in de gehandicaptenzorg. Zie ook: www.hkz.nl

Bevorderen van zeggenschap

In juli bracht het Landelijk Kennisnetwerk Gehandicaptenzorg (LKNG) een brochure uit Eigen invloed ervaren. Bevorderen van zeggenschap voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen. De brochure is vooral bedoeld voor begeleiders die in de dagelijkse praktijk met deze mensen werken. De brochure wordt onder meer verspreid door VGN en door de ouderverenigingen.
De brochure is te downloaden via de website www.lkng.nl/producten of op te vragen bij de FvO (Mieke van Leeuwen of Nicole Houdijk).