Ingezonden persbericht

Weinig vernieuwende projecten voor Chinese ouderen

Inventarisatie van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW

UTRECHT, 20020807 -- Utrecht, 7 augustus 2002 - De afgelopen jaren zijn er nauwelijks vernieuwende projecten op het gebied van zorg en welzijn ontwikkeld voor Chinese ouderen in Nederland. De uitgevoerde projecten zijn bovendien niet programmatisch opgezet en kennen weinig onderlinge samenhang. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW in opdracht van het Ministerie van VWS.

Vijf projecten
Hoewel de Chinese bevolkingsgroep in Nederland succesvol lijkt te integreren in de samenleving gaat het lang niet altijd goed met oudere Chinezen in ons land. In het verleden zijn daarom enkele projecten opgestart om de positie van Chinese ouderen te verbeteren. De indruk bestaat dat deze projecten weliswaar met succes zijn uitgevoerd, maar dat de implementatie van de resultaten ervan slechts gedeeltelijk is gelukt. Uit het onderzoek van het NIZW blijkt dat er tussen 1996 en 2001 slechts vijf vernieuwende projecten zijn ontwikkeld en uitgevoerd in de welzijns- en zorgsector. Deze projecten hebben nauwelijks een vervolg gekregen. Veel van het in de projecten ontwikkelde materiaal is inmiddels niet meer beschikbaar.

Good practices
Er zijn echter ook positieve resultaten. In steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zijn goede initiatieven ondernomen. Zo zet een aantal instellingen structureel professionele Chinese intermediairs in om de communicatie tussen vraag en aanbod te verbeteren. Ook maken organisaties met succes gebruik van Chinese media om de ouderen effectief te informeren en zijn er talencursussen opgezet. Deze en andere 'good practices' zijn het resultaat van initiatieven vanuit Chinese organisaties. Lokale overheden weten nog niet altijd soepel in te spelen op deze initiatieven.

Belemmerend en bevorderend
Er spelen een aantal belemmeringen bij de implementatie van projecten voor Chinese ouderen, zoals slechte informatie-uitwisseling en een gebrek aan financiële middelen. Ook geven overheden en instellingen weinig prioriteit aan de oudere Chinezen. Een ander probleem vormt de beslotenheid en verdeeldheid van de Chinese gemeenschap. Maar er zijn ook bevorderende factoren: de door de overheid gefinancierde vernieuwingsprojecten, het (pro)actief reageren van lokale en landelijke instituten op vragen uit de Chinese gemeenschap en het zelforganiserende vermogen van diezelfde gemeenschap.

Website
De resultaten, conclusies en aanbevelingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het rapport Een reis van duizend mijlen. Eindrapportage inventarisatie vernieuwende projecten Chinese ouderen. Geïnteresseerden kunnen de tekst van dit rapport nalezen op de website van het Centrum Sociaal Beleid van het NIZW: www.lokaalsociaalbeleid.nl (onderdeel Multicultureel / Multiculturele samenleving)



Ingezonden persbericht