Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

7 augustus 2002

Minas moet makkelijker

Helemaal afschaffen gaat het NAJK te ver, maar de brij aan papierwerk die bij Minas komt kijken moet wel veel minder. Het NAJK doet daarvoor tien aanbevelingen.

Het is helemaal niet nodig dat akkerbouwers en tuinders zelf hun Minas-aangifte opstellen. Bureau Heffingen kan dat prima zelf doen. Alle relevante gegevens zijn daar immers toch al aanwezig. De tuinder of akkerbouwer hoeft dan alleen nog maar zijn handtekening er onder te zetten. En de verplichte accountantsverklaring mag voor alle bedrijven ook wel afgeschaft worden, als het aan het NAJK ligt.

Saldo
Zo zijn er nog meer mogelijkheden om Minas makkelijker én goedkoper te maken. Posten die van weinig invloed zijn, zoals stroaanvoer en het in- en uitscharen van dieren, kunnen uit de Minasboekhouding verdwijnen en aanvoergegevens van kunstmest kunnen rechtstreeks van handelaar naar Assen. Bedrijven zonder grond die alle dieren en mest van hun bedrijf afvoeren zouden geen heffingen meer moeten krijgen. Het is duidelijk dat er dan iets niet klopt met de normen of de metingen. En tenslotte vindt het NAJK het logisch dat opvolgers het opgebouwde Minas-saldo mee mogen nemen bij bedrijfsovername. Het gaat immers om hetzelfde bedrijf.

Blijven
Minas moet wel blijven, vindt het NAJK. Het is een mooi managementsysteem en het zorgt ervoor dat boeren en tuinders zo efficiënt mogelijk gebruik maken van mineralen. En bovendien zou daarmee een belangrijk argument richting Brussel verdwijnen voor het Nederlandse derogatieverzoek. Als dat verzoek niet ingewilligd wordt zal dat vooral voor jonge melkveehouders enorme gevolgen inhouden, verwacht het NAJK.