Provincie Overijssel

Provincie wijst kwetsbare bos- en natuurgebieden aan

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben het besluit 'Wet ammoniak en veehouderij en het aanwijzen van kwetsbare gebieden' met de bijbehorende kaarten vastgesteld. Op de kaarten staan de kwetsbare verzuringsgevoelige bos- en natuurgebieden aangegeven, die GS hebben aangewezen.

De verzuringsgevoelige natuur- en bosgebieden liggen binnen de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur (PEHS). In een zone van 250 meter rondom deze kwetsbare gebieden mogen zich geen nieuwe veehouderijen vestigen. Bestaande veehouderijbedrijven mogen niet meer ammoniak uitstoten dan een bepaald maximum.

Nu zijn alleen de gebieden groter dan 10 hectare aangewezen. Voor de gebieden kleiner dan 10 hectare wordt een andere procedure gevolgd. Een deel hiervan zal buiten de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur komen te liggen. De komende tijd wordt nagegaan om welke gebieden het gaat.

GS hebben naar aanleiding van het bovenstaande besluit de reconstructiecommissie Salland-Twente gevraagd om de reconstructiezone aan te passen op het besluit. De commissie is ook gevraagd om GS te adviseren welke verzuringsgevoelige gebieden kleiner dan 10 hectare definitief binnen de PEHS kunnen blijven, zodat veehouders niet worden belemmerd in de ontwikkeling van hun bedrijf. Ook wordt de reconstructiecommissie gevraagd aan te gegeven op welke wijze het buiten de PEHS brengen van de overige gebieden kleiner dan 10 hectare kan worden gecompenseerd. .

De Wet ammoniak en veehouderij (Wav) is sinds 8 mei 2002 van kracht. De Wav is één van de nieuwe wettelijke instrumenten voor de verlening van milieuvergunningen voor de emissie van ammoniak uit dierenverblijven. Door de Wav worden de kwetsbare natuur- en bosgebieden extra beschermd.

Het besluit en de kaarten liggen vanaf 16 augustus tot en met 30 september 2002 ter inzage in de gemeentehuizen in Overijssel en de grensgemeenten met Friesland, Drenthe en Gelderland. Schriftelijke reacties hierop kunnen tot 3 oktober 2002 bij het provinciebestuur worden ingediend.

Bron: Bron: Petra Timmer , telefoon 038 425 23 18


© 07-08-2002 Provincie Overijssel