Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Nieuwe NIZW-publicatie Dichter bij huis

Ervaringen en ontwikkelingen in netwerkpleegzorg in Nederland

7 augustus 2002

Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is Dichter bij huis verschenen. Dit boek bundelt de ervaringen en ontwikkelingen binnen de netwerkpleegzorg in Nederland. Dichter bij huis gaat in op de theoretische achtergronden en schetst een beeld van de huidige praktijk van de pleegzorg voor kinderen uit eigen familie of netwerk. Ook schenkt het boek veel aandacht aan de dilemma's waar hulpverleners voor komen te staan en worden technieken en vaardigheden voor praktijkwerkers aangereikt.

Netwerk
Netwerkpleegzorg neemt binnen de pleegzorg een steeds grotere plaats in ten opzichte van bestandspleegzorg, waarbij een gezin een onbekend kind opneemt. Maar het verblijf van kinderen in een gezin van familie of bekenden is niet nieuw. Al eeuwenlang en binnen alle culturen worden kinderen binnen de familie of het sociale netwerk opgevangen omdat de ouders hun kind -al dan niet tijdelijk- niet kunnen opvoeden.

Schets
Dichter bij huis begint met een korte schets van de historische en juridische context en een verduidelijking van het begrip netwerkpleegzorg. Daarnaast komen in het boek verschillende theoretische stromingen en concepten aan bod die het fundament vormen voor netwerkpleegzorg.

Praktisch
Het boek besteedt ook aandacht aan praktische vragen die de netwerkpleegzorg oproept. Hoe kan de samenwerking tussen pleegzorgwerker of hulpverlener en de families en sociale netwerken worden vormgegeven? Wat is de rol van de pleegzorgwerker? Welke hulpmiddelen en technieken kan hij gebruiken? Welke vaardigheden en attitudes moet hij hebben? En wat moet er gebeuren om netwerkpleegzorg een volwaardige plek te bieden binnen het hulpverleningssysteem van de pleegzorg? Deze en andere vragen komen aan de orde.

Aspecten
Dichter bij huis biedt een volledig beeld van netwerkpleegzorg in Nederland. Iedereen die beroepsmatig betrokken is bij de opvang van kinderen die voor korte of lange tijd niet bij hun ouders kunnen wonen, kan door middel van dit boek kennisnemen van alle aspecten van de opvang binnen familie en sociaal netwerk.

Bestellen
Dichter bij huis. Netwerkpleegzorg in Nederland is geschreven door Riet Portengen en kost ¤ 26,50.
ISBN 90-5050-919-3 en E 22015. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 7 augustus 2002