Dienst Binnenstad Amsterdam


invalidenkaart verholpen

Diefstalgevoeligheid invalidenkaart verholpen

Door de diefstalgevoeligheid van de huidige Europese parkeerkaart voor gehandicapten (GPK), heeft de gemeente Amsterdam de regeling aangepast. Met ingang van 01 augustus 2002 kunnen Amsterdamse gehandicapten bij hun stadsdeel op verzoek gratis een kenteken laten printen op hun Europese GPK.

Hierdoor wordt de kaart óók voertuiggebonden en ongevoelig voor diefstal. De gemeente Amsterdam heeft voor deze praktische oplossing gekozen, hoewel dit volgens de EU-wetgeving verboden is. Een gehandicapte bestuurder of een instelling kan één kenteken op de Europese GPK laten printen. De gehandicapte bestuurder of de instelling moet bij de aanvraag een geldig kentekenbewijs van een voertuig op naam tonen.
Een passagier kan maximaal drie kentekens op de Europese kaart laten printen. Het kenteken wordt duidelijk leesbaar aangebracht op de voorkant van de Europese GPK, direct links van het hologram. De Europese GPK's zonder kenteken blijven uiteraard gewoon geldig. Ook geldige LPO-kaarten (Landelijke Parkeer Ontheffing), al dan niet op kenteken, blijven in Amsterdam geldig.

U dient in overweging te nemen dat u voor een vervolgkaart, bijvoorbeeld noodzakelijk geworden door de aanschaf van een ander voertuig, normaal leges verschuldigd bent.