Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten 6 augustus B & W Belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

College vraagt Romazigeuners bij ´De Kroon´ te vertrekken (2002/7149) Sinds zaterdag 3 augustus 2002 verblijven twee Romazigeunergezinnen met twee woonwagens op het parkeerterrein ´De Kroon´ aan de A27 te Nieuwegein. Zij zijn daarheen gesleept door de gemeente Houten. Het verblijven op die plek is in strijd met het geldend bestemmingsplan Het Klooster (herziening 1994) en de Algemene plaatselijke verordening. De situatie kan daar niet worden gelegaliseerd. Er zou dan een precedent geschapen worden. Als de families niet vrijwillig vertrekken voor woensdag 7 augustus 2002 om 12.00 uur, zal de gemeente bestuursdwang toepassen. Dat betekent dat de gemeente de woonwagens uit Nieuwegein laat verwijderen.

Portefeuille van wethouder Jacqueline Verbeek

College start wijzigingsprocedure bestemmingsplan voor pand aan de Oude Sluis (2002/7154)
Een bewoner aan de Oude Sluis heeft een verzoek ingediend om de bestemming van de begane grond van zijn pand te wijzigen van een winkel- in een horecabestemming. Het college heeft besloten de wijzigingsprocedure van het bestemmingsplan, die hiervoor nodig is, op te starten. Een publicatie hiervan zal in de Molenkruier geplaatst worden.
Meer informatie: Renate Hilderink, telefoon (030) 607 1309

College stemt in met uitbreiding woning aan de Galecopperdijk (2002/7150) Het college heeft besloten om vrijstelling en een bouwvergunning te verlenen aan een bewoner aan de Galecopperdijk voor het uitbreiden van de woning op de eerste verdieping. Het betreft een wijziging van een eerder bouwplan, waarvoor de gemeente de bewoner vorig jaar al een vergunning had. Tegen dat besluit zijn toen twee bezwaren ingediend en uiteindelijk bleek dat de bouwvergunning in strijd was met het bestemmingsplan en dus niet verleend had mogen worden. Het college heeft daarom besloten om die bouwvergunning alsnog te weigeren. Degenen die tegen het oorspronkelijke bouwplan een bezwaar hebben ingediend, hebben geen bedenkingen ingediend tegen het gewijzigde bouwplan waarvoor nu een vergunning is verleend.

College verleent geen vergunning voor aanbouw berging Dorsvlegelweide (2002/7396)
Het college heeft besloten geen bouwvergunning te verlenen aan een bewoner aan de Dorsvlegelweide voor het aanbouwen van een berging op zijn perceel. Het bouwplan is zowel in strijd met het bestemmingsplan Batau-noord als met redelijke eisen van welstand. Volgens de Woningwet mag en moet het college de bouwvergunning daarom weigeren.

College stelt lijst bouw- en sloopverguningen vast (2002/7397) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week donderdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

College beantwoordt brief aan Groen Links over vertraging herbouw Toonladder (2002/5368)
Het college stemt in met de beantwoording van een brief aan de Groen Links-fractie over de Toonladder. In deze brief stelde de fractie vragen over de vertraging van de herbouw van de school.

Het college geeft in haar brief aan dat de vertraging met name is ontstaan omdat de ruimtelijke schets na advies van de Welstandscommissie moest worden aangepast. Dit wordt door het college betreurd. Ze deelt namelijk de zorg over het openbaar onderwijs in Zuilenstein met schoolbestuur en ouders. Om deze reden zijn afspraken gemaakt met schoolbestuur en directie. Ouders hebben een informatiebrief gekregen en er is een bouwprojectbord geplaatst. Daarnaast komt er medio september een informatieavond.

De huidige planning is reëel en de gemeente zal zich inspannen die na te komen. De oplevering wordt eind 2003 verwacht. Er moet nog wel vrijstelling en een bouwvergunning worden verkregen. Afhankelijk van de mogelijke bezwaarschriften die worden ingediend, kan er door deze procedure nog wat vertraging optreden.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

College beantwoordt brief van bewoner over wonen, werken en bereikbaarheid (2002/7177)
Een inwoner heeft een brief aan het college verstuurd over de onderwerpen wonen, werken en de bereikbaarheid in Nieuwegein. Het college heeft hiervan kennisgenomen stemt in met het versturen van een antwoordbrief.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Luchtkwaliteit in Nieuwegein onderzocht (2002/3898) Het college van b&w heeft de luchtkwaliteit in Nieuwegein vastgesteld. Dit is op basis van het Besluit luchtkwaliteit een wettelijke verplichting. Hiertoe heeft de gemeente onderzoek laten uitvoeren door een adviesbureau. Uit dit onderzoek blijkt dat door verkeersverontreiniging de grenswaarde en plandrempel van het Besluit worden overschreden. De gemeente zal daarom jaarlijks aan de provincie over de luchtkwaliteit in Nieuwegein rapporteren om de situatie in de gaten te houden. Tevens wordt nog onderzocht welke maatregelen genomen kunnen worden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Omdat met name het verkeer op de rijkswegen rondom Nieuwegein verantwoordelijk is de overschrijdingen, zal hierover overleg gevoerd worden met Rijkswaterstaat. Overigens wordt de alarmdrempel op geen enkele locatie in Nieuwegein overschreden. Dit houdt in dat er geen risico is voor de volksgezondheid bij kortstondige overschrijding.

College stelt energieambitie CO2-reductie voor bedrijvenpark Het Klooster vast (2002/7398)
Om de energiedoelstellingen uit het Milieu Effect Rapport bedrijvenpark Het Klooster te kunnen realiseren heeft de gemeente Nieuwegein een Energievisie laten opstellen. Uit het onderzoek blijkt dat een ongeëvenaarde CO2-reductie mogelijk is door toepassing van bijvoorbeeld energiezuinige apparatuur, isolatie, absorptiekoeling, warmtekrachtkoppeling en een biomassacentrale. Het college heeft de energieambitie vastgesteld op een CO2-reductie van 55% ten opzichte van een bedrijventerrein met een conventionele energievoorziening. Door realisatie van de beoogde windturbines aan de oostzijde van het bedrijvenpark is nog eens 25% CO2-reductie mogelijk. Dit besluit is nodig om de uiteindelijke aanbestedingsmogelijkheden in beeld te kunnen brengen en vervolgens samen met één of meer energiepartners de energieambitie te kunnen realiseren.

College verleent Connexxion N.V. ontwerpmilieuvergunning (2002/5328) Het college heeft besloten om Connexxion N.V. een ontwerpmilieuvergunning te verlenen. Deze vergunning is nodig omdat het bedrijf in het najaar van 2002 een carrosseriewerkplaats in gebruik gaat nemen. In de vergunning staan voorschriften vermeld die het milieu beschermen. De ontwerpvergunning ligt van 8 augustus tot en met 4 september 2002 ter inzage in de Stadswinkel van de gemeente Nieuwegein. Na deze periode wordt besloten of de vergunning definitief wordt. De gemeente plaatst een openbare bekendmaking in de molenkruier van 8 augustus 2002. In deze bekendmaking staat vermeld hoe belanghebbenden bedenkingen kunnen indienen tegen de ontwerpmilieuvergunning.

Milieujaarverslag 2002 vastgesteld (2002/7420)
Het college van b&w heeft het milieujaarverslag 2002 vastgesteld. Het verslag geeft een inhoudelijk beeld van de uitvoering van het Nieuwegeinse milieubeleid in het jaar 2001. Veel van de geplande activiteiten zijn uitgevoerd. Met name de wettelijke bedrijfsgerichte milieutaken (vergunningverlening, controle en handhaving) en de milieu-inbreng bij ruimtelijke ontwikkelingen zoals de Binnenstad en Het Klooster. De vacatures die in 2001 zijn ontstaan, hebben ertoe geleid dat de uitvoering van het Milieubeleidsplan 1999-2002 vertraging heeft opgelopen. Zo is de beoogde structurele samenwerking met de doelgroepen van het milieubeleid, ondanks enkele succesvolle acties zoals bijvoorbeeld het regentonnenproject, nog niet van de grond gekomen. In een later stadium zal het gemeentebestuur een besluit nemen over de looptijd van het huidige Milieubeleidsplan, waarbij dan tevens ingespeeld wordt op de diverse landelijke, provinciale en lokale ontwikkelingen in het milieubeleid.

Gemeente gaat twee voetbalkooien plaatsen
In 1999 heeft de raad het Beleidsplan Nota Speelruimtebeleid (Nota Speelruimte) vastgesteld. In deze nota wordt ondermeer geconstateerd, dat er een tekort is aan informele sport- en ontmoetingsgelegenheden voor de jeugd vanaf 9 jaar. Dit leidt in een aantal gevallen tot overlast en vandalisme. Ook komt het voor dat de oudere jeugd de jongere jeugd verdrijft van de speelplaatsen. De gemeente Nieuwegein plaatst twee voetbalkooien voor de jeugd vanaf 9 jaar. Eén kooi wordt geplaatst aan het Nijpelsplantsoen, één kooi wordt geplaatst aan de Nedereindseweg tegenover jongerencentrum Time Out. Over dit voorstel worden in de maand september 2002 informatieavonden belegd. Plaatsing van de kooien zal plaatsvinden in oktober 2002.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

College wijst verzoek Star Travel voor aankoop perceel en bestemmingsplanwijziging af (2002/7194)
Star Travel Mobiele Reisadviseur heeft een verzoek ingediend om een perceel terrein te mogen aankopen en het bestemmingsplan te wijzigen ten einde op een locatie nabij het winkelcentrum Galecop een mobiel reisbureau te kunnen vestigen. Dit verzoek is afgewezen. Dit verzoek is afgewezen om stedenbouwkundige- en financieeltechnische redenen en precedentwerking.

College verkoopt bedrijfslocatie Wierselaan (2002/7195) Het college heeft besloten de bedrijfslocatie Wierselaan 145 in het gebied Vreeswijk-noord te verkopen J. Brouwer en Zonen Holding BV voor een toekomstige uitbreiding van het bedrijf.

College wil besluit toekenning overwerktoeslag deeltijders intrekken (2002/7395)
Het college wil het collegebesluit van 26 maart 1991, onder punt 4, intrekken. Dit gaat over de toekenning van een overwerktoeslag van 25 % aan deeltijders die overwerk verrichten binnen de werktijden zoals deze voor voltijders gelden. Het voorstel wordt voorgelegd aan het Georganiseerd Overleg (GO).

Parkeerverbod Kelvinbaan (2002/7394)
Het college heeft besloten om aan beide zijden van de Kelvinbaan een parkeerverbod in te stellen. Het verbod wordt gemarkeerd door een gele ononderbroken streep. De Kelvinbaan vormt de enige toegangsweg tot het SKF complex. En binnenkort ook voor een nieuwe kantoorlocatie. Het blijkt dat er veelvuldig en hinderlijk langs de Kelvinbaan wordt geparkeerd. Dit parkeergedrag is nooit de bedoeling geweest. De rijbaanbreedte is beperkt terwijl in het bestemmingsplan en bij de gronduitgifte is geregeld dat elk bedrijf voor voldoende parkeerruimte op het eigen terrein moet zorgen.

College beantwoordt vragen van PvdA over 30 km en 50 km wegen (2002/6711) In het onderhandelingsakkoord van het huidige college staat: "voor wijkontsluitingswegen wordt een consistente snelheidsgrens van 50 km/h gehandhaafd; voor wijkwegen wordt een 30 km/h grens gesteld, dan wel stapvoets voor woonerven". De PvdA-fractie heeft het college hier met een artikel 42 brief vragen over gesteld. De PvdA wil weten wat dat betekent voor de Batauweg en de Sluyterslaan. Het college heeft besloten de PvdA- fractie een brief te sturen met uitleg. In de brief staat dat wat in het onderhandelingsakkoord over de 30 km/u en 50 km/u wegen staat, alleen betrekking heeft op nieuwe planvorming. Over de Batauweg en de Sluyterslaan heeft het (vorige) college al een besluit genomen. Dat besluit blijft ongewijzigd.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, drie raadsleden en de (beoogd) raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

Invoerdatum 7-8-2002