Ingezonden persbericht


Persbericht CWI - Centrum voor Wiskunde en Informatica Amsterdam, 7 augustus 2002

Wereldberoemd informaticus Edsger Dijkstra overleden

Op 6 augustus is de wereldberoemde informaticus Edsger W. Dijkstra in Nuenen overleden, op de leeftijd van 72 jaar. Dijkstra leed aan kanker.
E.W. Dijkstra is beroemd geworden door zijn bijdragen aan de informatica, met name met zijn ideeen over gestructureerd programmeren. Deze ideeen worden inmiddels in vrijwel alle programmeertalen toegepast.

E.W. Dijkstra werkte van 1952 tot 1962 op het Mathematisch Centrum, het tegenwoordige Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) te Amsterdam.
Van 1962 tot 1984 was hij hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven.
Vanaf 1973 was hij ook verbonden aan de Burroughs Corporation. Van 1984 tot zijn pensioen in 1999 werkte hij aan de University of Austin in Texas.

Hij heeft veel onderscheidingen gekregen, waaronder de Turing Award van ACM (1972), het equivalent van de 'Nobelprijs voor informatica'. Hij ontving ook verschillende eredoctoraten en awards, het meest recent van de C&C Foundation of Japan, gefinancierd door de NEC Corporation.

Dijkstra was de 'founding father' van de mathematische fundamenten van de informatica in Nederland, met een grote impact op het onderzoeksprogramma op het CWI in de jaren '50 en '60 en de universitaire onderzoeksgemeenschap in Nederland.

Ons medeleven gaat uit naar zijn vrouw Ria en zijn drie kinderen.