Ingezonden persbericht

Maak kennis met de massale slaaptrek van zwarte sterns

Op woensdag 7 augustus organiseren de Vogelwerkgroep Wierhaven en Het Noord-Hollands Landschap een speciale avond rond het fenomeen van de slaaptrek van de zwarte sterns. Sinds jaar en dag slapen er duizenden zwarte sterns op Balgzand. Overdag zoeken deze sierlijke vogels voedsel in het IJsselmeer. 's Avonds tijdens hun tocht van IJsselmeer naar Balgzand kunnen ze vanaf de Wieringerkust uitstekend bekeken worden. Als de omstandigheden meewerken, beloofd het een speciale avond te worden met kans op een indrukwekkend schouwspel.

De excursie-avond start om 18.00 in het scoutinggebouw Corvus Corone, Keizerspoeldijk te Oosterland. Dit is vlakbij de Michaëlskerk, waar ook parkeergelegenheid is. Er is eerst een korte presentatie over de zwarte sterns door leden van de Vogelwerkgroep Wierhaven. Vervolgens worden de wadvogels op het schor van Den Oever bekeken. Vanaf de dijk is een keur aan vogels te zien. Naast sterns zijn er weer veel steltlopers terug uit arctische broedgebieden. Aardig daarbij is dat de vogels nu nog hun prachtige broedkleed hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de rosse grutto en de steenloper. Gidsen geven een toelichting.
Vervolgens loopt de groep terug over de dijk en dan begint zo rond 20.00 uur de trek van de zwarte sterns. Deze worden zo nauwkeurig mogelijk geteld. Het hoogtepunt van de slaaptrek valt waarschijnlijk tussen 22.00 en 22.30 uur. Wegens de duur van de excursie is het verstandig drinken en eten mee te nemen, warme kleding aan te doen en een klapstoel achter de hand te houden. Hoeveel exemplaren er langs vliegen is nooit van tevoren te voorspellen, maar er zijn in het verleden avonden geweest dat het er tienduizenden waren. Dit fenomeen is zeer de moeite waard. Jaarlijks komen er honderden natuurliefhebbers naar Wieringen om deze slaaptrek te bekijken.

Iedereen is welkom. Van tevoren aanmelden is wel nodig. Dit kan bij de InformatieWinkel van Het Noord-Hollands Landschap, 0251-362 762. Ter bestrijding van de kosten vragen we EUR 2, beschermers van Het Noord-Hollands Landschap betalen EUR 1,50. Vergeet uw verrekijker niet.


---

Noot voor de pers
Voor nadere informatie kunt u bellen met Het Noord-Hollands Landschap, Johan Stuart, 0251-362747.