Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Basismethodiek en benaderingswijze

Nieuwe publicatie Gespecialiseerde verzorging in de praktijk

7 augustus 2002

Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is de publicatie Gespecialiseerde verzorging in de praktijk verschenen. Hierin wordt het werk van de gespecialiseerde verzorging in beeld gebracht. Daarnaast wordt een aantal specifieke situaties verder uitgediept die gespecialiseerd verzorgenden tegenkomen in hun werk, zoals gedwongen hulpverlening bij opvoedingsproblemen of psychosociale problematiek en hulpverlening aan allochtone gezinnen.

De gespecialiseerde verzorging, als laagdrempelige dienstverlening, maakt onderdeel uit van de thuiszorg. De belangrijkste werkvelden van de gespecialiseerde verzorging zijn 'organisatie van de huishouding', 'psychosociale ondersteuning van de cliënt' en
'opvoedingsondersteuning'. In Gespecialiseerde verzorging in de praktijk staat een beschrijving van de methodiek en de benaderingswijze van de gespecialiseerde verzorging. De publicatie wordt afgesloten met een overzicht van instrumenten waar gespecialiseerd verzorgenden regelmatig gebruik van maken, zoals een afsprakenlijst en pictogrammen.

Kernactiviteit
De kernactiviteit van gespecialiseerde verzorging is praktische ondersteuning en begeleiding geven aan huishoudens met pedagogische en/of psychosociale problemen. De ontstaansgeschiedenis van de problematiek kan divers zijn, maar dat is niet hetgeen waar de gespecialiseerd verzorgende zich op richt: zij richt zich op oplossingen in het hier en nu, en niet zozeer op het verleden. Zij doet dit met het doel dat het gezin weer greep krijgt op het leven van alledag. De ondersteuning en begeleiding van het gezin is daarom ook gericht op alledaagse activiteiten.

Doelgroep
Gespecialiseerd verzorgenden en hun leidinggevenden kunnen deze publicatie als naslagwerk gebruiken. Daarnaast biedt het aan gespecialiseerd verzorgenden in opleiding een goed overzicht van wat het werk inhoudt. Ten slotte geeft het (potentiële) samenwerkingspartners een beeld van het werk van de gespecialiseerde verzorging.

Bestellen
Gespecialiseerde verzorging in de praktijk. Basismethodiek en benaderingswijze is geschreven door Helianthe Kort, Ineke ten Thije en Marion Dral en kost ¤ 14,50. ISBN 90-5050-985-1 en E 33104. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: bestel@nizw.nl

Laatste update: 6 augustus 2002