Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 7-08-2002 Persberichten district Lekstroom, 10.25 uur

Where are we?

VIANEN Op dinsdag 6 augustus zag een vrachtwagenchauffeur een ietwat vreemde lading uit een doos kruipen die hij net had uitgeladen.

Rond 09.45 uur was een Nederlandse vrachtwagenchauffeur op de Placotiweg zijn lading aan het uitladen. De lading was afkomstig uit Weil am Rhein (Dld). Toen hij de laatste doos uit de vrachtwagen aan het halen was, hoorde hij geluid uit een doos komen die hij zojuist had uitgeladen. Vervolgens zag hij twee jongens uit de doos kruipen. Het ging om 16-17 jarige jongens met een Slavisch-Oost Europees uiterlijk. Zij vroegen de chauffeur waar zij waren. Toen hij antwoordde dat zij in Holland waren, sloegen de jongens zich voor hun hoofd en vertelden dat zij dachten dat de vrachtwagen hen naar Engeland had gebracht. Daarna gingen de jongens er te voet vandoor.

De chauffeur vermoedt dat de jongens in de voorgaande nacht in België in de vrachtwagen waren gekropen en dat zij waren misleid door de Engelse tekst op de laadklep.

Door de politie is een onderzoek in de omgeving ingesteld, maar de `Engelandvaarders` werden niet meer aangetroffen.

Hennepkwekerijen opgerold

NIEUWEGEIN Op dinsdag 6 augustus werden door de politie naar aanleiding van onderzoek drie hennepkwekerijen opgerold.

Rond 12.00 uur werd in een woning aan de Pimpelmees een hennepplantage met ongeveer 150 planten aangetroffen. Tevens bleek zich in het pand een voorraad hennep te bevinden. In de woning werd een 22-jarige vrouw uit Utrecht aangehouden. Even later kwam de bewoner met zijn auto aanrijden. De 32-jarige man uit Nieuwegein werd voor zijn woning aangehouden. De planten, kweekapparatuur en hennep werden in beslag genomen.

Rond 14.40 uur werd op de zolder van een woning aan de Kloosterdrift een hennepplantage met ruim 200 planten aangetroffen. In de woning werd een 34-jarige vrouw uit Nieuwegein aangehouden. De planten en kweekapparatuur werden in beslag genomen.

Rond 20.00 uur werd in een woning aan de Zaanseschans een hennepkwekerij met ongeveer 500 planten aangetroffen. De voor de kwekerij benodigde stroom werd buiten de meter om afgetapt. Ook hier werden alle planten en apparatuur in beslag genomen. In de woning werd niemand aangetroffen. Naar de eigenaar van de kwekerij wordt een onderzoek ingesteld.

Aanrijding

NIEUWEGEIN Op dinsdag 6 augustus raakte een jongetje licht gewond bij een aanrijding tussen twee auto`s.

Rond 13.25 uur reed een 36-jarige automobiliste uit Arnhem over de A.C. Verhoefweg, komende uit de richting van de Papendorpseweg en gaande in de richting van Nieuwegein. Hem kwam over dezelfde weg een 38-jarige man uit Arnhem tegemoet. De 38-jarige automobilist sloeg ter hoogte van de toerit van de Rijksweg A12 linksaf en liet daarbij de 36-jarige automobiliste niet voorgaan. Een aanrijding tussen beiden was het gevolg. De 38-jarige automobilist reed na de aanrijding door.

Het zoontje van de 36-jarige automobiliste liep licht letsel aan zijn voortanden op en werd voor onderzoek per ambulance naar het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein gebracht.

De doorgereden 38-jarige automobilist werd onder het viaduct van de Rijksweg A12 aangetroffen. Aanvankelijk gaf hij valse personalia op. Hij bleek illegaal in Nederland te verblijven en was in het bezit van een vals paspoort. Hij is aangehouden en in het politiebureau ingesloten. Hij zal worden overgedragen aan de Vreemdelingendienst.

Jongen aangehouden

NIEUWEGEIN Op dinsdag 6 augustus werd een jongen in zwembad Merwestein aangehouden.

In de middag bevond een 11-jarig meisje uit IJsselstein zich in het bubbelbad. Daar kwam een jongen bij haar zitten, begon haar allerlei vragen te stellen en betastte haar billen. Zij zei dat ze daar niet van gediend was en liep weg. Even later betastte de jongen het meisje nogmaals aan haar billen en onderbuik op de wildwaterbaan.

Op aanwijzing van een badmeester kon de verdachte, een 15-jarige jongen uit Utrecht, in het zwembad worden aangehouden. Hij werd naar het politiebureau overgebracht. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt en hij heeft een zwembadverbod van één jaar voor het zwembad Merwestein gekregen.

Aanrijding
NIEUWEGEIN Op dinsdag 6 augustus raakten bij een aanrijding tussen twee auto`s meerdere personen gewond.

Rond 15.00 uur reed een 45-jarige automobilist uit Nieuwegein met zijn 7-jarige zoontje over de A.C. Verhoefweg, komende uit de richting van de Papendorpseweg en gaande in de richting van Nieuwegein. Over dezelfde weg kwam hen een 30-jarige automobiliste uit Houten tegemoet. Bij haar in de auto bevonden zich haar 33-jarige man en hun dochtertje. De Houtense sloeg bij de toerit naar de Rijksweg A12 linksaf en verleende daarbij geen vrije doorgang voor de haar tegemoetkomende Nieuwegeinse automobiliste. Beide voertuigen botsten op elkaar.

De Houtense automobiliste klaagde over pijn in haar nek, haar man liep schaafwonden op en hun dochtertje had gezichtsletsel. Zij zijn voor onderzoek en behandeling per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht. Het 7-jarige jongetje uit Nieuwegein is met pijn aan zijn borst per ambulance naar het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein gebracht. Beide auto`s moesten worden weggesleept.

Graffiti en onder invloed
NIEUWEGEIN In de nacht van dinsdag 6 op woensdag 7 augustus werden twee mannen voor het spuiten van graffiti aangehouden.

Rond 00.45 uur meldde een getuige dat twee mannen op de A.C. Verhoefweg bij de loopbrug bij Dukatenburg aan het graffiti spuiten waren. Ter plaatse zagen politiemensen dat een man met een spuitbus op een paal aan het spuiten was en dat een andere man een spuitbus in zijn handen had. Beide mannen, 22 en 26 jaar oud en beiden afkomstig uit Nieuwegein, werden aangehouden. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt en zij werden in de loop van de nacht heengezonden.

Rond 05.00 uur zagen politiemensen dezelfde 22-jarige man uit Nieuwegein met een auto over de Batauweg rijden. Daar zij eerder die nacht hadden bemerkt dat de man naar alcohol rook, controleerden zij hem. Hij bleek teveel te hebben gedronken en werd aangehouden. Bij de ademanalyse blies hij 0,80 promille, meer dan anderhalf keer de maximaal toegestane hoeveelheid van 0,5 promille. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van twee uur.

Black Spots krijgen aandacht in district Lekstroom NIEUWEGEIN - In de maand augustus wordt er extra aandacht gegeven aan de zogenaamde Black Spots in het gebied van het district Lekstroom. Black Spots zijn wegvakken en kruisingen waar veel aanrijdingen plaats vinden c.q. meer ernstige aanrijdingen plaats vinden.

Juist om op deze Black Spots intensief te controleren en de aandacht te richten op de specifieke oorzaken van de aanrijdingen, is het de doelstelling om weggebruikers bewust te maken van de risicos die men loopt op deze plaatsen. Weggebruikers worden daardoor geconfronteerd met hun rijgedrag op de Black Spots en de mogelijke oorzaak van het ongevalsrisico dat zij veroorzaken en de consequenties na een ongeval.

De controles richten zich met name op:

- overschrijding van de gestelde maximumsnelheid;
- negeren van het rode verkeerslicht;

- overschrijding van de doorgetrokken streep;
- gebruikmaken van de verdrijvingsvlakken;

- negeren van de verplichte rijrichting;

- rijden onder invloed van alcoholhoudende drank/drugs;
- rijden zonder rijbewijs c.q. bromfietscertificaat.
Bij het beperken van de consequenties na een aanrijding kan worden gedacht aan:

- geen gebruik maken van de autogordels;

- geen gebruik maken van de bromfiets-/motorhelm;
- onverzekerd rijden door bestuurders van motorrijtuigen en bromfietsen.

De controles worden uitgevoerd in:
Lopik: Ir. F.E.D. Enschedeweg - Boveneind ZZ
IJsselstein: Provinciale weg N210 Nijverheidsweg Nieuwegein: Richterslaan -Sluyterslaan: Plettenburgerbaan Martinbaan Vianen: Bentz Berg
Houten: Utrechtseweg Essenkade

Tijdens de maand juli werd ook al aandacht besteed aan deze actie. In totaal werden 238 processen-verbaal opgemaakt voor o.a. de volgende feiten: 54 keer voor het overtreden van de maximum snelheid; 140 keer voor het niet dragen van de gordel; 21 keer negeren van het rode verkeerslicht en 11 keer het niet dragen van een deugdelijke helm.