Grontmij

Grontmij NV



08/07/02 - TU Eindhoven neemt megasysteem voor warmte-koude opslag in gebruik

Op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven is enkele maanden geleden het grootste systeem voor warmte-koude opslag in Nederland in gebruik genomen. Met dit milieuvriendelijke systeem kan de TU op termijn flink besparen op de energiekosten. Grontmij Technical Management tekende voor het ontwerp van de installatie en het projectmanagement.

Voorheen maakte de TU voor de koeling van de gebouwen gebruik van grondwater dat na gebruik in het riviertje de Dommel werd geloosd. Dit had als bezwaar dat het te milieubelastend was. Ook koeling met behulp van compressiekoelmachines bleek geen goede optie omdat hierdoor het energieverbruik navenant hoog werd. Mede in het kader van een meerjarenafspraak met de provincie Noord-Brabant over het stopzetten van de onttrekking van grondwater besloot men daarom naar alternatieve oplossingen te zoeken. Via een Europese aanbesteding werd Technical Management in de arm genomen.

Energiebesparing
Met energie-opslag in de bodem is het mogelijk op termijn veel energie besparen. Het principe is erg simpel. In de bodem worden bronnen aangelegd met warm water en met koud water. Als er vraag is naar koude pomp je koud water omhoog voor koeling van gebouwen. Na gebruik wordt het inmiddels warme water weer teruggepompt in een bron met warm water. En bij vraag naar warmte, zoals bijvoorbeeld in de winter, gaat het proces in omgekeerde richting. Bij de TU is overigens vooral vraag naar koude omdat men voor de onderzoeksprocessen koeling nodig heeft.

Nog niet eerder is in Nederland een dergelijk grootschalig systeem opgezet. Omdat het uiteindelijk om 25 gebouwen gaat die tegelijkertijd zowel koude als warmte nodig kunnen hebben, werd een ingenieus systeem van ringleidingen ontworpen. De uitdaging zat hem met name in het goed regelen van het automatiseringssysteem. Dit systeem moet bijvoorbeeld zorgen dat de 32 warmte- en koudebronnen gelijke bedrijfstijden hebben, dat niet plotseling grote waterstromen ontstaan en dat er in de leidingen een constante overdruk is zodat er geen gas kan ontstaan.

Om dergelijke systemen in de toekomst verder te ontwikkelen werkt Technical Management samen met Energie Totaal Projecten (ETP), een samenwerkingsverband tussen Grontmij Ingenieursbureau Het Noorden en KEA Consult.

Meer informatie kunt u krijgen bij Riny van den Hengel, telefoon (033) 451 14 71.