Ingezonden persbericht


MILIEUFEDERATIE IN VERZET TEGEN VISIE IJMOND 2000 +

Zaandam, 7 augustus 2002- De directeur van het economisch stimuleringsbureau IJmond 2000+, de heer P. Aben, schiet volgens de Milieufederatie Noord-Holland in zijn eigen voet. Onlangs heeft Aben het belang onderstreept van een visie op het IJmondgebied. In een gesprek met Dagblad Kennemerland heeft hij in dit verband laten weten voorstander te zijn van een industrieterrein in de Wijkermeerpolder: het bedrijfsleven vraagt daarom .

Aben wil in de IJmondvisie ook plaats inruimen voor leefklimaat en cultureel aanbod. De milieufederatie wijst erop dat juist de Wijkermeerpolder, een van de laatste open landschappen in de regio, een enorme bijdrage kan leveren aan de leefbaarheid van de vele bewoners van Beverwijk en Zaanstad. De Wijkermeerpolder is een agrarisch cultuurlandschap met gouden kansen voor toerisme en recreatie. Bovendien is de polder een kostbaar historisch erfgoed. Het gebied is ontstaan uit het Oer-IJ, dat in vroeger tijden vanaf de Zuiderzee uitliep op de duinen. De Assendelver Zeedijk is van die geschiedenis nog het tastbare relict.

De Milieufederatie Noord-Holland pleit voor een brede optiek. In de visie op het IJmondgebied moet juist ook plaats worden ingeruimd voor het unieke karakter van de Wijkermeerpolder. Als Aben, naar eigen zeggen, de regio wil profileren, dan mag hij de beeldbepalende waarde van de Wijkermeerpolder niet negeren, aldus de milieufederatie.

De Milieufederatie noemt de wens van Aben om de Wijkermeerpolder tot industrieterrein te maken, kortzichtig . De milieuorganisatie herinnert eraan dat de Provincie de Wijkermeerpolder heeft gereserveerd voor eventueel havengebied indien de noodzaak daartoe gebleken is. Zolang dat niet het geval is, blijft de polder wat zij nu is: agrarisch cultuurlandschap.

De Milieufederatie Noord-Holland is bereid mee te denken over een visie op het IJmondgebied, maar uitsluitend als IJmond 2000+ zijn eis laat vallen om de Wijkermeerpolder industrieterrein te laten worden.

Voor meer informatie (