Draka Holding N.V.


* DRAKA REORGANISEERT ZIJN TELECOMMUNICATIE- EN LAAGSPANNINGS-ACTIVITEITEN

VOORLOPIGE HALFJAARCIJFERS 2002

DRAKA REORGANISEERT ZIJN TELECOMMUNICATIE- EN
LAAGSPANNINGS-ACTIVITEITEN

Amsterdam, 8 augustus 2002 - De eerste helft van 2002 werd gekenmerkt door een wereldwijd zwak economisch klimaat, hetgeen een negatieve invloed heeft gehad op de vraag naar kabel, in het bijzonder telecommunicatie- en datacommunicatiekabel. Het door Draka Holding N.V. verwachte herstel van de telecommunicatiemarkt in het tweede kwartaal 2002 ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar heeft wel plaatsgevonden, echter belangrijk minder dan waarop eerder geanticipeerd werd. Met name als gevolg van deze tegenvallende ontwikkelingen is Draka's nettoresultaat over de eerste helft van 2002 uitgekomen op ¤1,2 miljoen, tegenover ¤59,1 miljoen in de vergelijkbare periode van 2001.

Verdere kostenbesparingen
Om de huidige marktomstandigheden het hoofd te bieden en de winstgevendheid te herstellen, kondigt Draka verdere kostenbesparingen aan die het kostenniveau structureel zullen verlagen. Het betreft onder andere het terugbrengen van het personeelsbestand met circa 700 personen; dat is circa 9% van Draka's totale personeelsbestand. In de verschillende landen zal overleg worden gevoerd met ondernemingsraden en vakbonden omtrent de implementatie van deze plannen. Voor deze herstructurering zal een voorziening worden genomen van circa ¤45 miljoen (¤36 miljoen na belasting) ten laste van het resultaat over de tweede helft van 2002. Van deze voorziening zal ongeveer ¤30 miljoen leiden tot een uitgaande kasstroom. De verwachte kostenbesparingen bedragen ongeveer ¤40 miljoen per jaar. Deze zullen voor een deel in de tweede helft van 2002, maar voornamelijk vanaf 2003 gerealiseerd worden.

Voorlopige halfjaarcijfers 2002
In het eerste halfjaar van 2002 daalde Draka's netto-omzet ten opzichte van dezelfde periode 2001 met 22% naar ¤774 miljoen, vooral door de teleurstellende ontwikkelingen op de telecommunicatiemarkt. Het bedrijfsresultaat daalde over de eerste zes maanden tot ¤19 miljoen tegen ¤97 miljoen over de vergelijkbare periode 2001. Hierdoor bedroeg de operationele marge 2,4% tegen 9,8% over de eerste jaarhelft van 2001. Dit was een gevolg van lagere volumes hetgeen geleid heeft tot lagere bezettingsgraden in Draka's fabrieken. Daarnaast was er sprake van sterke prijsdruk op de glasvezelmarkt die een negatieve invloed heeft gehad op Draka's operationele marge. Tevens was er met name in het tweede kwartaal sprake van een negatief valuta-effect als gevolg van de daling van de voor Draka belangrijke valuta's (US dollar, Braziliaanse real en Chinese renminbi) ten opzichte van de euro. De nettorentelasten bleven op een gelijk niveau van ¤18 miljoen, terwijl het resultaat van niet-geconsolideerde participaties omsloeg van een winst van ¤3,1 miljoen over de eerste helft van 2001 naar een verlies van ¤0,5 miljoen over dezelfde periode van 2002, onder meer door de sterke teruggang van het resultaat van de Braziliaanse deelneming Telcon. Draka's nettoresultaat kwam uit op ¤1,2 miljoen ten opzichte van het recordresultaat van ¤59,1 miljoen over de eerste jaarhelft 2001.

De kasstroom uit operationele activiteiten kwam uit op ¤20 miljoen over de afgelopen zes maanden ten opzichte van ¤13 miljoen in de eerste zes maanden van 2001. De eigen vermogenspositie is per 30 juni 2002 vergelijkbaar met die van ultimo 2001. De solvabiliteit bedraagt 28,5% (december 2001: 27,8%) en het garantievermogen 45,0% (december 2001: 35,9%). Het garantievermogen is in de eerste helft van 2002 versterkt middels de uitgifte van een achtergestelde converteerbare obligatielening van ¤144 miljoen.

Telecommunicatiekabel en -Systemen
Zoals reeds eerder in het jaar duidelijk werd, is Draka's productgroep Telecommunicatiekabel & -Systemen geconfronteerd met een forse teruggang van de investeringen van telecommunicatiebedrijven. Deze ontwikkeling heeft zich tot op de dag van vandaag voortgezet. Met name de glasvezelmarkt (single mode) heeft hieronder geleden hetgeen resulteerde in een scherpe daling van het volume en een forse prijsdruk. Het door Draka verwachte herstel van de markt in het tweede kwartaal ten opzichte van het slechte eerste kwartaal heeft wel plaatsgevonden, echter slechts in zeer beperkte mate. Hierbij waren vooral de activiteiten in China tegenvallend doordat het volume zich wel herstelde maar het prijsverval zich continueerde. Daarnaast is het opstarten van de nieuwe fabriek in Brazilië door de slechte marktomstandigheden uitgesteld. Dit alles resulteerde in een daling van de omzet met 52% tot ¤137 miljoen. Het bedrijfsresultaat kwam hierbij uit op een verlies van ¤7 miljoen tegenover een winst van ¤47 miljoen in dezelfde periode in 2001.

Gezien de resultaatsontwikkeling binnen de productgroep Telecommunicatiekabel en -Systemen en de huidige inzichten dat de telecommunicatiemarkt op korte termijn niet zal verbeteren, zijn verdere kostenmaatregelen noodzakelijk. Deze komen bovenop de in december 2001 gemelde en inmiddels gerealiseerde reductie van het personeelsbestand met 350 werknemers. De additionele kostenbesparingen aangekondigd in mei van dit jaar, betreffende de tijdelijke maatregelen van onder andere de arbeidstijdverkorting in enkele fabrieken, zullen door de nieuwe maatregelen gedeeltelijk een structureel karakter krijgen.

Laagspannings- en Speciaalkabel
De ontwikkelingen binnen de productgroep Laagspannings- en Speciaalkabel waren in lijn met de eerder geuite verwachtingen. Binnen het speciaalkabelsegment was sprake van goede vraag vanuit de OEM's, in het bijzonder de olie- en gasindustrie en de transportindustrie. Bij de kabels voor gebouwen bleef het volume voor standaard laagspanningskabel op niveau maar continueerde de prijsdruk zich, zoals ingezet in het vierde kwartaal 2001. Binnen het segment datacommunicatiekabel was er sprake van teleurstellende ontwikkelingen in het koperkabelsegment als gevolg van de tegenvallende ICT-investeringen. De vraag naar glasvezel (multimode) was gelijk aan die in de eerste helft van 2001. Echter, ook dit segment van de glasvezelmarkt werd in het tweede kwartaal geconfronteerd met prijsdruk, maar in mindere mate dan in het single mode-segment. Als gevolg van deze ontwikkelingen daalde de omzet bij de productgroep Laagspannings- en Speciaalkabel met 12% tot ¤645 miljoen terwijl het bedrijfsresultaat 42% lager uitkwam op ¤33 miljoen. Zoals reeds in het jaarverslag over 2001 werd aangekondigd, is binnen de productgroep Laagspannings- en Speciaalkabel in de eerste helft van 2002 een optimalisatieplan voor de Europese
laagspanningskabelactiviteiten opgesteld. De invoering van dit optimalisatieprogramma zal in de tweede helft van 2002 geschieden.

Vooruitzichten
In de afgelopen paar maanden zijn de marktomstandigheden niet wezenlijk verbeterd en ook voor de komende zes maanden blijft Draka van mening dat de omstandigheden uitdagend zullen blijven. Het gebrek aan inzicht wanneer de investeringsbereidheid van de IT- en telecommunicatiebedrijven weer zal toenemen bemoeilijkt het uitspreken van een winstverwachting voor de tweede helft van 2002. Op basis van de huidige inzichten verwacht Draka echter niet dat er dit jaar nog een herstel van zowel de ICT- alsook de telecominvesteringen zal optreden. Ondanks deze moeilijke marktomstandigheden verwacht Draka, onvoorziene omstandigheden voorbehouden, over het gehele jaar een positief nettoresultaat (exclusief reorganisatievoorziening) te realiseren, mede dankzij de voorgenomen kostenbesparingen. Daarnaast verwacht Draka voor het gehele jaar een positieve operationele kasstroom te behalen, geholpen door een verlaging van het werkkapitaal. Tevens zullen de investeringen aanzienlijk worden gereduceerd ten opzichte van 2001.

Ondanks de huidige moeilijke marktomstandigheden denkt Draka hier gesterkt uit te komen. Dit is mede gebaseerd op de gediversificeerde productportefeuille en de goede geografische spreiding. Daarom blijft Draka erop vertrouwen dat zij voor de middellange termijn uitstekend gepositioneerd is om te profiteren van de goede groeimogelijkheden binnen haar specifieke marktsegmenten.

De publicatie van de volledige halfjaarcijfers zal plaatsvinden op vrijdag 6 september in Amsterdam, 8.00 uur lokale tijd.