Korps: Friesland, plaats: Fryslân 8-08-2002
Politieberichten van 7/8 (13.00) t/m 8/8 (07.00)

Uitwellingerga: diefstal boot
Tussen afgelopen zondag en woensdag werd uit een vaarwater achter een woning aan het Greate Sudein een ijzeren zeilboot, type valk weggenomen. De boot is paars-rood van kleur en heeft een geel dek. Achterop staat de naam Harderwijk. De eigenaar, een 59-jarige inwoner van Uitwellingerga, heeft aangifte gedaan.

Offingawier: vernieling autoruiten
Tussen maandag en woensdag werden van twee autos, die geparkeerd stonden op het parkeerterrein van het Pottenstrand, de ruiten vernield. Van één auto werd het stuurslot vernield en kabels kapot getrokken. Het schadebedrag is niet bekend. Uit de autos werd niets weggenomen. De eigenaars zijn ingelicht en hebben aangifte gedaan.

Sneek: explosie op boot
Woensdag omstreeks 14.05 uur had een inwoner van Sneek (leeftijd niet bekend) de bedoeling met een aantal vrienden in zijn boot, die lag afgemeerd aan het Slingerrak, naar het Sneekermeer te varen. De inboord-benzinemotor wilde niet starten. De bougies werden uit de motor gehaald en schoongemaakt. De schipper liet de bougies buiten de boot vonken. Waarschijnlijk door overmatig starten van de motor is vermoedelijk veel benzinedamp vrijgekomen. Bij het vonken van de bougies volgde daarop een steekvlam en raken 6 personen (3 mannen en 3 vrouwen) gewond. Allen liepen brandwonden op aan gezicht handen en voeten. Ze zijn in het water van het Slingerrak gesprongen. Het personeel van de ambulances hebben de gewonden ter plaatse verzorgd en hebben ze daarna overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De brandweer heeft het vuur in de boot geblust. De gewonden zijn een 39-jarige inwoner van Ysbrechtum, een 46-jarige inwoonster van Sneek, een 36-jarige inwoonster van Sneek, een 50-jarige inwoner van Sneek, een 47-jarige inwoonster van Sneek en de schipper.

Jubbega: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 13.15 uur fietste een 16-jarige inwoonster van Oudehorne over de H. de Vosweg in de richting van de Gorredijksterweg. Zij werd op een gegeven moment ingehaald door een personenauto met daarachter gekoppeld een aanhangwagen. Toen de auto naast haar reed, gaf de passagier van de auto de fietsster een klap in de rug, waardoor het meisje haar evenwicht verloor en tegen de aanhangwagen viel en vervolgens op het wegdek terechtkwam. Het meisje brak hierbij haar duim en liep diverse schaafwonden en een hoofdwond op. De bestuurder van de personenauto is niet gestopt en liet het meisje in hulploze toestand achter. Het meisje werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Een getuige heeft nog getracht de bestuurder te achterhalen, doch dit lukte niet. De politie vraagt eventuele getuigen van deze aanrijding om zich te melden. Het gaat vermoedelijk om een grijs/blauwe middelgrote personenauto.

Leeuwarden: overval
Woensdag omstreeks 14.00 uur werd op de parkeerplaats aan de Centrale een visverkoper overvallen. De verkoper, een 16-jarige inwoner van Leeuwarden, moest onder bedreiging van een vuurwapen, vermoedelijk pistool, een geldbedrag uit de kassa afgeven. Tevens werd de gsm van de verkoper meegenomen. De verdachte, een man, leeftijd tussen de 35 en 40 jaar, blank, normaal postuur, lengte 1.75 1.80 meter, droeg blauwe spijkerbroek en wit T-shirt, reed weg op een bruine damesfiets in de richting van het Cambuurstadion. De omgeving werd nog afgezocht, doch de verdachte werd niet meer aangetroffen.

Sumar: fietsster gevallen
Woensdag omstreeks 12.20 uur reed een 63-jarige inwoonster van Veenwouden met haar snorfiets over de Koekoekswei. De vrouw reed over het fietspad en bij een flauwe bocht schrok zij van een tegemoet komende fietser. Zij kwam toen in de berm terecht en kwam vervolgens ten val. De vrouw raakte gewond aan armen en benen en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Drachten: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 14.35 uur werden bij een winkel aan de Noordkade twee mannen aangehouden ter zake winkeldiefstal. De verdachten, 16 en 17 jaar, beiden inwoners van Drachten, had uit de winkel cosmetica-artikelen weggenomen. De waarde van het ontvreemde is niet bekend. Door het personeel werd aangifte gedaan. De verdachten werden overgebracht naar het bureau. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werden zij weer in vrijheid gesteld. De weggenomen goederen bleven achter in de winkel.

Frieschepalen: meisje onzedelijke betast
Woensdag omstreeks 13.10 uur fietste een 11-jarig meisje uit Opende (Gr) over het fietspad aan de Scheiding. Het meisje was op weg naar Siegerswoude. Op het fietspad werd het meisje tot stoppen gedwongen door een man, die haar vroeg waar het kattenpension was. Vervolgens pakte de man het meisje beet en werd zij onzedelijk betast door de man. Toen de man het meisje vasthield, werd dit gezien door een getuige, die daarop terug reed. Op dat moment werd het meisje losgelaten en ging de man er vandoor. De getuige, een 53-jarige inwoner van Augustinusga, ontfermde zich over het meisje en waarschuwde de politie en kon tevens inlichtingen geven over de auto, waarin de verdachte was weggereden. Aan de hand hiervan kon de verdachte, een 61-jarige inwoner van Bakkeveen, kort daarna in zijn woning worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Buitenpost: autobrand
Woensdag omstreeks 16.50 uur liet een 54-jarige inwoner van Buitenpost zijn auto op de oprit naast zijn woning aan de Concourslaan stationair draaien. Hij wilde op deze manier zijn auto laten drogen in verband met de waterschade, die hij eerder in de week had opgelopen. Door buurtbewoners werd de eigenaar erop geattendeerd dat zijn auto in de brand stond. De brand kon met enkele emmers water worden geblust. De inmiddels ter plaatse gekomen brandweer behoefde niet meer handelend op te treden. Waarschijnlijk is de brand ontstaan door oververhitting.

Nes(Ameland): straatroof
Dinsdag tussen 22.30 en 22.45 uur werd op de Eureweg een 19-jarige inwoner van Groningen beroofd door een viertal jongens. Het slachtoffer fietste over het fietspad tussen Buren en Nes. Halverwege stond een onbekende jongeman op het fietspad, die het slachtoffer probeerde te ontwijken. Plotseling werd hij door een drietal jongens van de fiets gerukt en kreeg hij verschillende klappen. De jongens beroofden hem van een 50 euro biljet. De verdachten, jongens in de leeftijd van 17 tot 20 jaar en spraken Nederlands. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: overval
Woensdag omstreeks 17.55 uur vond op een overval plaats op een slijterij aan het Cambuurplein. Een man kwam de slijterij binnen en eiste onder bedreiging van een vuurwapen, mogelijk een pistool, dat de winkelbediende, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, hem het geld uit de kassa zou geven. Onder dreiging van het vuurwapen werd hieraan voldaan, waarna de verdachte de winkel verliet en is weggefietst in de richting van de Coopmansstraat. Het signalement van de verdachte: blanke man, lengte ongeveer 1.80 meter, kort stekelig lichtblond haar, droeg wit T-shirt. Onderzoek in de omgeving ingesteld en hierbij werd op de Lekkumerweg een man aangehouden, die aan het opgeven signalement voldeed. Bij verder onderzoek bleek dat deze man niets met de overval te maken had., waarna hij direct weer in vrijheid werd gesteld. Een medewerker van de slijterij, een 47-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan. De politie komt graag in contact met eventuele getuigen op het algemene nummer van de politie Fryslân, 0900 - 8844. Ook hier fietste de verdachte weg op een bruine damesfiets. De politie vermoedt dat het om dezelfde verdachte gaat als bij de overval op de visverkoper aan de Centrale.

Leeuwarden: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 19.10 uur was een jongentje van 2 jaar samen met zijn 11-jarig zusje (beiden uit Leeuwarden) aan het spelen op de Krijn van den Helmstraat. Even ontsnapte het kind aan de aandacht van zijn zusje en liep de straat op, waarop dat moment juist een personenauto passeerde, die bestuurd werd door een 24-jarige inwoner van Leeuwarden. Het kind werd geraakt door de buitenspiegel en kwam ten val. Hij liep schaafwonden en een dikke lip op en werd voor onderzoek overgebracht naar het MCL-Zuid.

Schiermonnikoog: tentbrand
Woensdag omstreeks 18.50 uur brak brand uit in een tent op camping Seedune. In de bungalowtent kampeerden zes meisjes. Een 15-jarige inwoonster van Vries was bezig met koken toen bleek dat de gasfles leeg was. Bij het verwisselen van het gasflesje is er iets misgegaan en ontsnapte er gas, waardoor er een steekvlam ontstond. Het meisje liep hierbij 1e en 2e graads brandwonden op. Ook het meisje dat naast haar stond, een 15-jarige inwoonster van Paterswolde, liep brandwonden op. Een 15-jarig meisje uit Groningen, die ook in de tent verbleef, liep eveneens brandwonden op. De andere meisjes bleven ongedeerd. De slachtoffers werden overgebracht naar de huisartsenpraktijk op het eiland. De huisarts heeft de meisjes behandeld, waarna zij met de reddingsboot werden overgebracht naar de vaste wal, waar zij werden opgevangen door hun ouders.

Offingawier: bedreiging
Woensdag omstreeks 21.00 uur werd op het starteiland in het Snekermeer een 30-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. De man had kort daarvoor op het eiland ruzie gekregen met een 25-jarige inwoner van IJlst, waarna de verdachte de man bedreigde met een mes. Waarover de ruzie was ontstaan, werd niet duidelijk. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Het mes werd bij hem aangetroffen en is in beslag genomen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: geen rijbewijs
Woensdag omstreeks 20.05 uur werd op de Willemskade een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 18-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Daar hij reeds voor de 4e keer hiervoor werd bekeurd, werd nu ook zijn auto in beslag genomen.

Makkum: ongeval speedbootje
Woensdag omstreeks 21.00 uur voer een 15-jarige jongen uit het Duitse Recklinghausen met zijn rubberboot met 6 pk buitenboordmotor over het IJsselmeer ter hoogte van de Holle Poarte. Door nog onbekende oorzaak raakte de stuurinrichting defect en sloeg de jongeman over boord. Hij kwam hierbij met zijn been in de schroef terecht. De jongen werd met een beenwond overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De boot werd door zeilers aan de kant gebracht.

Sneek: openbare dronkenschap
Donderdag omstreeks 01.00 uur gedroeg een man zich op de Kruizebroederstraat zeer vervelend. De man, een 44-jarige inwoner van Sneek, werd een aantal malen gewaarschuwd. De man was dronken. Toen hij bleef doorgaan en daarbij ook nog een politieman beledigde, werd hij aangehouden. Bij zijn aanhouding werd de man handtastelijk waarop hij werd geboeid. De man werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt ter zake openbare dronkenschap en belediging. Vervolgens werd hij weer in vrijheid gesteld.

Harkema: man valt van ladder
Donderdag omstreeks 14.50 uur wilde een 59-jarige inwoner van Groningen aan de Reitsmastrjitte een trap oplopen. Halverwege gleed hij uit en vervolgens viel de man naar beneden. Hij had last van zijn enkel en onderrug. De man werd overgebracht naar het Academisch ziekenhuis in Groningen.

Leeuwarden: onder invloed
Donderdag omstreeks 03.55 uur werd op de Nieuweweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 24-jarige inwoner van Makkum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder705 ug/l. tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 8 uren. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Heerenveen: aanhouding inbreker
Gisteravond rond half twaalf, heeft de politie een 31-jarige man uit Heerenveen aangehouden op verdenking van een poging tot inbraak in een pand van een bouwonderneming aan de Thorbeckestraat in Heerenveen. Gewaarschuwd door het inbraakalarm, overliep de sleutelhouder de verdachte, waarna deze het hazenpad koos. De 29-jarige zoon van de van de sleutelhouder, die met zijn vader was meegegaan, achtervolgde de verdachte. Toen de politie ter plaatse kwam kon hij de verdachte aanwijzen, waarna deze werd aangehouden door de politie.

In de nacht van dinsdag op woensdag werd ook al ingebroken in het bewuste pand aan de Thorbeckestraat. Bij die inbraak werd een laptop computer gestolen. De politie onderzoekt of de betrokken verdachte ook verantwoordelijk is voor deze inbraak.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272