Politie Hollands Midden
Bureau Communicatie
Postbus 4240
2350 CE Leiderdorp
Telefoon 071-5459800
Fax 071-5459326
Afkomstig van: E. Straathof
Datum: 8 augustus 2002


Brand Katwijk
In het restaurant van een vishandel in de Rederijstraat is woensdag 7 augustus brand geweest. De brand ontstond rond 10.30 uur toen de vlam in de frituur sloeg. Doordat het vuur in de afzuiginstallatie sloeg, kon de brand zich uitbreiden tot een grote brand. Bij de brand was veel rookontwikkeling waardoor de Industrieweg tussen Karel Doormanlaan en Koningin Julianalaan - moest worden afgezet. De politie heeft in de omgeving mensen met een megafoon gewaarschuwd in verband met de rook deuren en ramen gesloten te houden. Uit metingen van de brandweer bleek er geen sprake te zijn van giftige stoffen of asbest. Rond 13.30 kon het sein brand meester worden gegeven. De brandweer is nog enkele uren met nablussen bezig geweest.

Politie houdt straatrover aan Leiden
De politie hield op woensdag 7 augustus rond 12.30 uur op de Langegracht een 22-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats aan. De man werd er van verdacht kort daarvoor op de Willem de Zwijgerlaan van een 77-jarige vrouw uit Leiden een tas te hebben gestolen. De man zag kans de tas uit de fietstas van de fietsende vrouw te pakken. Daarna ging hij er vandoor. Een getuige, een 31-jarige Rijnsburgse, maakte de Leidse attent op de diefstal. Beiden gingen achter de rover aan. Op het Maredijksepolderpad kwamen ze de verdachte lopend tegen. Snel gaf hij de tas aan de Leidse terug. De getuige belde daarop de politie. De man werd kwaad, gooide de fiets van de Leidse en het mobieltje van de getuige op de grond en gaf deze laatste ook nog een klap. Daarna liep hij weg. De politie achterhaalde hem echter weer op de Langegracht waar hij in de boeien werd geslagen. De verdachte is ingesloten. Op vrijdag 9 augustus wordt hij voorgeleid bij justitie.

Fietser slaat over de kop Leiden
Een 19-jarige jongen uit Leiden is op woensdag 7 augustus op het fietspad aan de Hooigracht met zijn fiets over de kop geslagen. Met letsel aan de arm is hij overgebracht naar het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp. Het ongeval ontstond nadat de jongen krachtig moest remmen om een aanrijding met een hem tegemoetkomende 32-jarige fietster uit Leiden te voorkomen. De vrouw reed daar in de verkeerde richting over het fietspad.

Onder invloed rijden Schoonhoven
De politie hield op woensdag 7 augustus rond 19.55 uur op de Industrieweg een 44-jarige automobilist uit Haastrecht aan. De man werd er van verdacht onder invloed van alcohol zijn auto te besturen. De uitslag van de aan het politiebureau afgenomen ademanalyse bedroeg 590 ug/l. In het verkeer is de limiet 220 ug/l. De politie maakt tegen de man proces-verbaal op. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Ongewenste aankopen Bollenstreek
Bij Politie Hollands Midden komen de laatste tijd meldingen binnen van mensen die stoffen hebben aangekocht, terwijl ze achteraf bedachten dat ze dit eigenlijk niet hadden gewild. De verkoper blijkt passanten door uitgebreide mondelinge toelichting tot aankoop te bewegen. Eenmaal thuis heeft menigeen spijt van de aankoop die ze niet van plan waren geweest. De verkoper biedt zijn spullen telkens vanuit zijn auto te koop aan. De politie adviseert bij incidentele straatverkoop te vragen om inzage in de ventvergunning.