FNV BONDGENOTEN

Veiligheid bij beveiligingsbedrijven niet voldoende

Veiligheid voor werknemers van beveiligingsbedrijven is een groot probleem. Terwijl de bedrijven geacht worden elders de veiligheid te garanderen, is de bescherming van de medewerkers zelf niet voldoende. FNV Bondgenoten maakt zich dan ook grote zorgen over de veiligheid van werknemers in de particuliere beveiligingsbranche.

'We krijgen hierover veel klachten van werknemers; zo zijn sommigen tijdens hun werk niet bereikbaar omdat de werkgever geen mobiele telefoon ter beschikking wil stellen. Maar die mensen moeten 's avonds of 's nachts wel alleen een zogenaamde laatste ronde lopen om alles af te sluiten,' zegt Yolanda Reus, bestuurder FNV Bondgenoten. 'Ook bij de vaste posten zoals recepties, is de veiligheid niet goed geregeld doordat er veel open balies zijn. Werknemers worden zo erg kwetsbaar.'

Actueel is nu het probleem van onveilige gevoelens bij beveiligingspersoneel die de bolletjeslikkers in de gevangenissen moeten bewaken. De werknemers komen veel agressie tegen in het werk waar ze moeite mee hebben, omdat ze er onvoldoende opleiding voor hebben gevolgd.

Het inrichten van veilige werkplekken voor beveiligingsmedewerkers kost veel geld en de winstmarges in de beveiliging zijn laag. Werknemers vonden tot nu toe dan ook intern geen gehoor voor hun klachten. Daar komt verandering in, nu er in de nieuwe CAO is afgesproken dat klachten door de Sociale Commissie, een landelijk orgaan van werkgevers en werknemers, worden behandeld. 'Dit is een eerste stap in de goede richting, maar er moet nog veel meer gebeuren,' zegt Yolanda Reus.
In de nieuwe CAO, die per 1 april 2002 ingegaan is, is overigens een loonsverhoging van 4 % per 1 januari a.s. afgesproken.

De beveiligingsbranche is een sterk groeiende markt, waarin nu zo.n 25
000 werknemers actief zijn. Bekende bedrijven zijn Securicor, Group4Falck, PreNed en VNV.

Meer informatie:
Yolanda Reus, bestuurder FNV Bondgenoten,

010- 2335164 of 06-20493026
Nathalie Koopman, voorlichter

030- 2738389 of 06-51406105


08 aug 02 15:26