Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Hulpverleners moeten onderling meer afstemmen

Hulpverlenende organisaties die betrokken zijn bij gezinnen met problemen, moeten beter met elkaar samenwerken. Staatssecretaris Ross-Van Dorp zei dat vanmiddag in Roermond, waar het onderzoek werd gepresenteerd naar het drama in juli waarbij zes kinderen om het leven kwamen.

De staatssecretaris stelt daarom voor om gezinscoaches aan te wijzen. Duidelijk moet zijn wie de coördinatie over het proces heeft en daarmee als gezinscoach optreedt , aldus Ross-Van Dorp.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Inspectie Jeugdhulpverlening en Jeugdbescherming op verzoek van Ross voorganger Vliegenthart. Aanleiding was het drama op 12 juli 2002 in Roermond, waar bij een brand zes kinderen uit één gezin om het leven kwamen.

De verschillende jeugdzorginstanties die bij het gezin betrokken waren, hebben de afgelopen twee jaar te weinig samengewerkt, zo stelt de Inspectie vast. In de hulpverlening aan het gezin ontbrak het aan continuïteit en duidelijkheid. Ook informeerden de verschillende hulpverleners elkaar onvoldoende. Tegelijk stelt de Inspectie vast dat er geen relatie is tussen het functioneren van de instellingen en de brand.

Aanbevelingen

Volgens de Inspectie wijkt de situatie in Roermond niet af van die in de rest van Nederland. Daarom komt de Inspectie met aanbevelingen voor alle betrokken partijen (Bureau Jeugdzorg, de Raad voor de Kinderbescherming, de provincie en het rijk). Staatssecretaris Ross zegt toe alle aanbevelingen over te nemen. Ze leiden tot de volgende acties:

* Er komt een sluitende aanpak tussen de hulpverleners. Duidelijk moet zijn wie de coördinatie heeft. Deze coördinator treedt op als gezinscoach.

* Bekeken zal worden of de preventieve taken van Bureau Jeugdzorg toereikend zijn. De Wet op de jeugdzorg (die de Tweede kamer nog moet behandelen) zal zonodig worden aangepast.
* De staatssecretaris laat nagaan of er op het terrein van de privacy juridische belemmeringen zijn voor hulpverleners om namen van personen uit te wisselen.

* De behoefte aan dwangmaatregelen wordt in beeld gebracht.
Inspectie Jeugdhulpverlening presenteert onderzoek 'Roermond' 1. Inspectie Jeugdhulpverlening presenteert onderzoek 'Roermond' Persbericht, 8-8-2002

Casus Roermond nader onderzocht 2. Casus Roermond nader onderzocht Rapport, 8-8-2002