Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken


Mondiale Anti-Doping Code voorwaarde voor deelname aan Olympische Spelen

Het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) heeft zich ten doel gesteld voor het jaar 2004 een mondiale anti-doping code te ontwikkelen die verplicht wordt voor alle sporters, sportfederaties en overheden. Acceptatie van de nieuwe mondiale code waarin aandacht wordt besteed aan een groot aantal dopingonderwerpen, gaat een voorwaarde vormen voor deelname aan de Olympische Spelen in 2004. Recentelijk heeft het WADA een concept versie van de code ter becommentariëring openbaar gemaakt. Het NeCeDo zal in samenwerking met de NOC*NSF Atleten Commissie en de sector Topsport NOC*NSF deze conceptversie voorleggen aan sporters en sportbonden.

World Anti-Doping Code (WADC)
World Anti-Doping Code (WADC) is de naam van de nieuwe mondiale Code waarin middels een achttal artikelen aandacht besteed wordt aan een groot aantal onderwerpen waaronder: de dopingdefinitie, sancties, voorlichting, analyses, resultaat beheer en beroepsmogelijkheden. Een volledige versie van de World Anti-Doping Code vindt u hier . In tweede instantie zal de Code worden aangevuld met standaarden, t.a.v. van ondermeer laboratoria, controles en voorlichting, alsmede voorbeelden voor praktisch gebruik.

Mondiale harmonisatie
Verschillen in dopinglijsten, sancties en ten aanzien van andere facetten van het anti-dopingbeleid vormen een vaak terugkerende bron van irritatie. Met de nieuwe Code wordt gehoor gegeven aan de immer luider wordende roep om harmonisatie van dopingregelgeving. Deze gaat immers voor zowel de sport (met ingang van 2004) als de overheden (met ingang van 2006) de basis vormen van hun anti-dopingbeleid. Ten aanzien van een breed scala aan onderwerpen zal dienen te worden gekomen tot verregaande (controles, lijst, sancties) of minder verregaande (voorlichting, onderzoek) overeenstemming in beleid. Voorwaar geen eenvoudige opgave. Te meer daar de Code sommige zaken in detail voorschrijft, vernieuwende elementen bevat en niet geringe `sancties' in petto heeft voor die partijen die zich er niet aan willen conformeren.

Geen Code, geen Spelen
Voor aanvang van de Olympische Spelen in Athene 2004, dienen alle Nationale Olympische Comités (NOC's) de WADC geïmplementeerd te hebben. Zo niet, dan kan niet worden deelgenomen aan Olympische Spelen of wereld kampioenschappen. Bovendien verliest een NOC daarmee tevens het voorrecht op de organisatie van Olympische- en mondiale sporttoernooien. Soortgelijke consequenties worden overheden in het vooruitzicht gesteld met ingang van de Olympische Spelen in Turijn 2006.

Geen actuele verblijfsgegevens, sancties
Voor veel sporten en sporters zal de Code tevens vernieuwende elementen bevatten. Zo dienen bijvoorbeeld sporters zich te allen tijde beschikbaar te houden voor dopingcontroles buiten wedstrijdverband ("out-of-competition controles"). Hiertoe dienen zij de sportbond of controlerende organisatie te voorzien van hun actuele verblijfsgegevens. Wanneer de sporter dit nalaat stelt de Code een sanctie van drie maanden tot twee jaar voor.

Reactie Nederlandse sport en sporters
Daar het de sport en de sporters zijn die in 2004 te maken krijgen met de bepalingen uit de nieuwe Code, wil het NeCeDo ze nu reeds, tijdens de ontwikkelingsfase, hierbij betrekken. In samenwerking met de NOC*NSF atletencommissie en de sector Topsport NOC*NSF zal bij sporters en sportbonden aandacht gevraagd worden voor de Code. Tevens zal hun reactie worden meegenomen in de verdere ontwikkeling ervan.