Stichting Wakker Dier
RESTAURANT ZOMERS IN BLOEMETJES GEZET Persbericht - 08 augustus 2002
Restaurant Zomers aan de Prinsengracht in Amsterdam heeft in een brief
aan Wakker Dier laten weten de dieronvriendelijke foie gras van de
menukaart te halen. Het restaurant serveert al deels biologisch
diervriendelijk vlees. Zij krijgt vandaag een grote bos bloemen van
Wakker Dier. Vorige week stuurde Wakker Dier 30 restaurants die foie
gras op de kaart hadden staan een brief met informatie over de zeer
dieronvriendelijke productiewijze. Tevens deed zij het verzoek
gerechten met foie gras te vervangen door andere gerechten. Het
Amsterdamse restaurant is het tweede restaurant dat ingaat op het
verzoek van Wakker Dier. Eerder zegde een restaurant in Eindhoven toe
de foie gras van de menukaart te halen. Diverse andere restaurants
hebben het verzoek van Wakker Dier nog in overweging.
Het onder dwang voeren van ganzen en eenden voor de foie gras (met een
trechter in de keel van het dier) brengt het dier enorme schade toe.
Naast de directe angst en pijn ontstaan verwondingen, infecties en
botbreuken (30 tot 70%). Door het met geweld inbrengen van de trechter
ontstaan ernstige verwondingen en infecties in de hals van het dier.
De enorme hoeveelheden voedsel zijn niet normaal te verteren. De lever
groeit letterlijk kapot. Door de grote lever worden andere organen
zoals de longen weggedrukt en worden de dieren kortademig. Het
sterftecijfer kan oplopen tot 15%. Het kan als een van de ernstigste
vormen van dierenmishandeling worden beschouwd. De foie gras wordt
geïmporteerd uit Frankrijk, België en Spanje. Landen waar deze
dierenmarteling volgens de wet nog steeds niet verboden is. In
Nederland wordt jaarlijks 22.000 kilo Foie Gras gegeten, voornamelijk
in duurdere restaurants en niet alleen rond de kersttijd.
Diervriendelijke foie gras bestaat niet. Het wetenschappelijk comite
van de Europese commissie geeft in een rapportage over foie gras aan
dat zonder de dieronvriendelijke dwangvoedering nooit de vervette
lever van 400 (ganzen) of 250 (eenden) kan ontstaan. Deze gewichten
zijn in een Europese handelsverordening als minimumgewicht gesteld om
de naam foie gras te mogen voeren. Om die reden is in Duitsland,
Denemarken, Noorwegen en Polen de productie van foie gras expliciet
per wet verboden. In Nederland, Engeland en Zwitserland is de
productie vanwege algemene wetgeving (tegen dierenmishandeling)
onmogelijk.