Ingezonden persbericht


International Film Festival Rotterdam i.s.m. Filmmuseum Distributie

UITNODIGING landelijke persvoorstelling dd. vrijdag 2 augustus 2002:

GETTING MY BROTHER LAID
(MEIN BRUDER DER VAMPIR)
regie: Sven Taddicken
VPRO Tiger Award Competitie 2002 & FIPRESCI Award 2002

draait vanaf 8 augustus 2002 als Tiger Release in Kriterion (Amsterdam), LUX (Nijmegen), Plaza Futura (Eindhoven) en 't Hoogt (Utrecht); tevens vanaf 6 september in het MovieZone-programma.

U bent van harte welkom op de landelijke persvoorstelling op vrijdag 2 augustus, aanvang 10.30 uur, in het Filmmuseum, Amsterdam.

GETTING MY BROTHER LAID: een innemende comedy over de eerste keer en het verschil tussen goede en slechte sex.

De 14-jarige Nic wil 'het' doen omdat ze dan met haar leven verder kan. Haar broer Josch (29 jaar, Dracula-fan en geestelijk gehandicapt) wil dat ook. Hij weet ook met wie: met Nadine, de nieuwe vriendin van zijn broer Mike. Die probeert Josch aan zijn eerste keer te helpen én bij zijn vriendin weg te houden. Nic heeft haar zinnen gezet op de knapste jongen van de school. Ze weet zeker dat ze haar eerste keer met hem wil beleven. Klein probleem: hij wil (nog) niet...

PERSBERICHT 3 juli 2002

GETTING MY BROTHER LAID: comedy over liefde, respect en de eerste keer

De 14-jarige Nic en haar geestelijk gehandicapte broer Josch ontdekken hun sexualiteit en sturen daarmee het liefdesleven van hun broer Mike in de war. Want Josch is smoorverliefd op Mikes nieuwe vriendin. GETTING MY BROTHER LAID (MEIN BRUDER DER VAMPIR) van het jonge Duitse regietalent Sven Taddicken, vanaf 8 augustus in de filmtheaters, is een innemende comedy rond een familie over de macht van hormonen en over het kleine maar fijne verschil tussen goede en slechte sex.

Tijdens het International Film Festival Rotterdam 2002 was Taddickens speelfilm-regiedebuut GETTING MY BROTHER LAID (MEIN BRUDER DER VAMPIR) geselecteerd voor de VPRO Tiger Award Competitie. De film werd door de jury van internationale filmcritici bekroond met de FIPRESCI Award. Het IFFR brengt de film samen met Filmmuseum Distributie vanaf 8 augustus 2002 in de Nederlandse filmtheaters; vanaf 6 september draait de film ook in het MovieZone-programma. Informatie is te vinden op de festivalwebsite www.filmfestivalrotterdam.com.

Voor GETTING MY BROTHER LAID (MEIN BRUDER DER VAMPIR) werkten regisseur Sven Taddicken (1974) en scenarioschrijver Matthias Pacht (1968) voor de tweede maal samen. De korte films die Taddicken tijdens zijn studie aan de Filmacademie in het Duitse Ludwigsburg maakte, ontvingen veel internationale waardering en werden, net als GETTING MY BROTHER LAID (MEIN BRUDER DER VAMPIR), diverse malen bekroond.

GETTING MY BROTHER LAID (MEIN BRUDER DER VAMPIR) vertelt het verhaal van de broers Josch en Mike en hun zus Nic. Josch is de oudste, Dracula-fan en geestelijk gehandicapt. Hij is smoorverliefd op Nadine, de nieuwe vriendin van Mike: als verjaarsdagkado wil hij met haar naar bed. Mike, volop bezig zijn prille relatie met Nadine vorm te geven, is niet enthousiast. Heen en weer geslingerd tussen verantwoordelijkheidsbesef en zijn eigen gevoel voor Nadine dreigt hij beide te verliezen. Om Josch op andere gedachten te brengen, besluit hij hem de weg te wijzen in de liefde. Wat onschuldig begint met zelfbevrediging, eindigt in chaos rond prostitutie. Intussen besluit jongere zus Nic dat ze haar eerste keer met lokale held Manu wil beleven. Die wil daar (nog) niets van weten.

Taddicken: "Mijn film GETTING MY BROTHER LAID (MEIN BRUDER DER VAMPIR) gaat over de eerste, diepere ervaringen van twee broers en hun zus met liefde. Ze vinden uit dat liefde samengaat met vertrouwen en respect. Tegenover Josch, die zijn gevoelens en emoties ongefilterd op zijn omgeving loslaat, staat Nic die haar problemen heel analytisch probeert op te lossen. De toeschouwer zal moeten reageren op de radikale 'eerlijkheid' van Josch. Veel situaties en dialogen berusten op persoonlijke ervaringen van Matthias Pacht, die een broer met Down-syndroom heeft. De film geeft daarvan geen concreet en realistisch beeld, maar toont een personage dat met gezonde onbevangenheid de liefde dichterbij brengt. Het gaat me niet om een waarheidsgetrouwe en realistische vertelling maar om het motto 'Film is bigger than life': de figuren en hun conflicten worden liefdevol overdreven."

Behalve GETTING MY BROTHER LAID (MEIN BRUDER DER VAMPIR) brengt het International Film Festival Rotterdam in samenwerking met Filmmuseum Distributie onder het label Tiger Releases VPRO Tiger Award-winnaars EVERYDAY GOD KISSES US ON THE MOUTH (Sinisa Dragin, Roemenië, release 10 oktober 2002) en WILD BEES (regie: Bohdan Slama, Tsjechië, release 17 oktober 2002) uit in de Nederlandse filmtheaters.

GETTING MY BROTHER LAID (MEIN BRUDER DER VAMPIR)
Duitsland, 2001, kleur, 35 mm, 94 minuten, Duitstalig, Nederlands ondertiteld Regie: Sven Taddicken
Scenario: Matthias Pacht
Camera: Daniela Knapp
Montage: Jens Klüber
Art direction: Károly Pákozdy
Geluid: Angelo D'Angelico
Muziek: Putte
Cast: Roman Knižka (Josch Klauser), Hinnerk Schönemann (Mike Klauser), Marie Luise Schramm (Nic Klauser), Julia Jentsch (Nadine), Alexander Scheer (Manu), Barbara Stoll (Marlies Klauser), Gottfried Breitfuß (Rudi), Marie-Lou Sellem (Chantal) Productie: GAMBIT Film und Fernsehproduktion & teamWorx Poduktion für Kino und Fernsehen Distributie Nederland: Tiger Releases (International Film Festival Rotterdam i.s.m. Filmmuseum Distributie) Release: vanaf 8 augustus 2002 in Kriterion (Amsterdam), Plaza Futura (Eindhoven), LUX (Nijmegen), 't Hoogt (Utrecht); vanaf 6 september tevens in het MovieZone-programma.

International Film Festival Screenings GETTING MY BROTHER LAID (MEIN BRUDER DER VAMPIR):
- Internationalen Hofer Filmtage 2001

- International Film Festival Rotterdam 2002 (VPRO Tiger Award Competition)
- Ophüls Festival Saarbrücken 2002 (Competition)
- Internationalen Filmfestspiele Berlin 2002 (German Cinema)
- Valenciennes International Action and Adventure Film Festival (Competition)
- Singapore International Film Festival

- Brooklyn International Film Festival 2002, USA
Awards GETTING MY BROTHER LAID (MEIN BRUDER DER VAMPIR):
- 2001 Kodak-Eastman Award (Hofer Filmtage)

- 2002 Publieksprijs Beste Veelbelovende Actrice: Marie Luise Schramm (Max Ophuls Preis Saarbrücken)
- 2002 Grand Prix du Festival & Prix de la Mise en Scène (13th Valenciennes International Action and Adventure Film Festival)
- 2002 Best Cinematography (5th Brooklyn International Film Festival)
- 2002 FIPRESCI Award (31nd International Film Festival Rotterdam)
- 2002 Best Scenario: Matthias Pacht (Internationales Filmfestival Schwerin)
Noten aan de redactie

· LANDELIJKE PERSVOORSTELLING GETTING MY BROTHER LAID (MEIN BRUDER DER VAMPIR): vrijdag 2 augustus 2002, 10.30 12.05 Filmmuseum Amsterdam
· Foto's van Getting My Brother Laid zijn online beschikbaar via de perspagina van de festivalwebsite www.filmfestivalrotterdam.com (homepage à pers à foto's, zoek onder Tiger Releases), bij de persvoorstelling is een persdossier en foto's (ook op cd) beschikbaar.
· Voor alle overige persinformatie rond Tiger Releases: IFFR, Persvoorlichting, Bert-Jan Zoet, tel 010 890 90 90, fax 010 890 90 91, press@filmfestivalrotterdam.com