Korps: Groningen, plaats: Diverse 8-08-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen
Donderdag 8 augustus 2002

Dagelijkse berichten regio Groningen

Winschoten: broers aangehouden voor inbraak
Dankzij een oplettende voorbijganger heeft de politie woensdagnacht een inbraak in een autowasstraat aan de Transportbaan in Winschoten kunnen oplossen. Bij de melding kreeg de politie het signalement door van twee jongens die inmiddels het pand weer hadden verlaten. In de omgeving trof de politie de beide knapen aan, die zich bij het zien van de politieauto uit de voeten maakten. Na een korte achtervolging via het stadspark liepen ze letterlijk in de armen van een van de agenten, waarna ze konden worden aangehouden. Het bleek om twee broers te gaan uit Winschoten, respectievelijk 20 en 21 jaar oud. Ze hadden bijzonder veel kleingeld bij zich waarover ze in de loop van de nacht verklaarden dat dit geld afkomstig was uit het bedrijf waar ze eerder gesignaleerd waren. De beide mannen zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Hoogezand: meisje aangehouden voor vernieling en bedreiging Een 16-jarig meisje uit Hoogezand is woensdagavond aangehouden voor het vernielen van een reclamebak en het bedreigen van degene die dat aan de politie had gemeld. De jongedame trapte enkele keren tegen de reclamebak in een bushalte aan de Van der Duyn Van Maasdamweg in haar woonplaats, waardoor deze openging. Het was de bedoeling om de poster eruit te halen. Dit werd gezien door een buurtbewoner die de politie waarschuwde. Tevens nam hij de fiets van het meisje, die in gezelschap was meerdere jongeren, mee naar huis en gaf deze daarna aan de politie. De groep die nog in de buurt van het bushokje was werd daarna door de agenten aangesproken. Al snel meldde zich het 16-jarig meisje die de vernieling bekende en aangaf dat de fiets van haar was. Zij werd daarna aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. En passant schreeuwde ze op dat moment naar de aangever, dat ze hem nog wel eventjes te pakken zou nemen als het zo uitkwam. Ze kreeg voor deze bedreiging eveneens een proces-verbaal. Uiteraard zal deze jongedame de komende tijd onder de aandacht blijven van de politie. Ze is na verhoor weer op vrije voeten gesteld. Haar ouders zijn ingelicht.

Winschoten: bromfietsster gewond na botsing met graafmachine Bij een ongeval op de kruising Zuiderveen met de Oogstweg in Winschoten is woensdagmiddag een 17-jarige inwoonster uit Oude Pekela gewond geraakt. Ze reed op haar bromfiets over het fietspad van het Zuiderveen toen ze werd aangereden door een rechtsafslaande graafmachine bestuurd door een 59-jarige inwoner van Annerveenschekanaal die haar over het hoofd had gezien. Ze kwam te vallen en liep enkele kneuzingen en een hersenschudding op. Ze is voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis.

Hoogezand: bromfietsers bekeurd voor niet dragen helm In Hoogezand zijn bij een controle vijf bromfietsers bekeurd voor het niet dragen van de helm. Een 16-jarige bromfietser uit Sappemeer bleek tevens op een bromfiets te rijden waarvan de constructiesnelheid te hoog was. Voor de helm kreeg een ieder een bekeuring van 40 Euro.

Zuidhorn: motorrijder gewond
Een 67-jarige motorrijder uit Hoogeveen is woensdagmiddag gewond geraakt toen hij op de kruising van de Hoofdstraat met de Provincialeweg in Zuidhorn in botsing kwam met een personenauto. Hij is met een ernstige heupblessure overgebracht naar het ziekenhuis. De automobiliste, een 32-jarige inwoonster van Harkema reed vanaf de Hoofdstraat de Provincialeweg op en verleende daarbij geen voorrang aan de over de Provincialeweg rijdende motorrijder. Vermoedelijk heeft de automobiliste de motorrijder niet gezien.

Groningen: bejaarde vrouw overleden tengevolge van verkeersongeval; politie zoekt getuigen
De politie is op zoek naar getuigen van een verkeersongeval die vorige week dinsdag (30 juli 2002) heeft plaatsgevonden op de kruising van de Noorderstationsstraat met de Oldebarneveltlaan in Groningen, waarbij een 80-jarige inwoonster van Groningen gewond is geraakt, maar tengevolge daarvan op dinsdag 6 augustus is overleden. De veroorzaker, de bestuurder van een rode auto is na het ongeval doorgereden zonder zich bekend te maken en zonder zich over het slachtoffer te bekommeren. De 80-jarige vrouw reed op haar fiets over de Noorderstationsstraat in de richting van de Kastanjelaan. Ter hoogte van de Oldebarneveltlaan werd ze vervolgens aangereden door de onbekende automobilist, die uit de richting van de Parallelweg kwam. Daarbij kwam ze ten val en liep, zoals later bleek, onder meer een gebroken rib op en inwendige verwondingen. Eventuele getuigen kunnen contact opnemen met de politie in Groningen, basiseenheid Noord, te bereiken onder telefoonnummer 0900-8844.

Groningen: vernielingen aan autos
De politie heeft afgelopen nacht een nog onbekende man aangehouden. Getuigen zagen dat de man op de Populierenlaan tegen verschillende autos schopte en probeerde een auto open te breken. Hierbij werd bij een aantal voertuigen schade geconstateerd. De man bleek onder invloed van alcohol te zijn. Hij werd ter ontnuchtering ingesloten.

Groningen: op zoek naar eten en een slaapplaats Woensdagavond werd op het Schuitendiep een 18-jarige man zonder vaste woonplaats aangehouden. De man bleek aan het inbreken te zijn op een woonboot aan het Schuitendiep. Een passant zag dat de man een ruit vernielde en de boot binnenstapte. Toen agenten bij de boot kwamen verliet de verdachte juist het schip. Hij had zich tegoed gedaan aan etenswaren. De man verklaarde ook op zoek te zijn naar een slaapplaats. De man kreeg die slaapplaats voor een nacht aan het politiebureau.

Groningen: diefstal uit renovatiewoningen
Een 47-jarige stadjer werd woensdagmiddag aangetroffen in een van de renovatiewoningen aan de Gerbrand Bakkerstraat. De man was de woning binnen gedrongen na het beklimmen van het balkon. Agenten haalden de man uit de woning. Hij gaf te kennen op zoek te zijn naar lampen. Vermoedelijk heeft de man meerdere malen goederen uit de woning gehaald. Hij is ingesloten.

Groningen: tractor gekanteld
Een 19-jarige man uit Uithuizermeeden kon woensdagochtend de traktor met aanhangwagen waarop hij reed niet in bedwang houden. De man wilde vanaf de Europaweg de Sontweg oprijden maar hij deed dit waarschijnlijk met te grote snelheid. In de bocht kantelde de aanhangwagen die geladen was met houtsnippers. Het verkeer vond gedurende een uur hinder. Na het optakelen van de aanhangwagen en het opruimen van de snippers werd de weg weer vrijgegeven.

Groningen: tippelen
Een 30-jarige tippelaarster uit de stad werd woensdagavond op de Hoge Der Aa aangehouden nadat zij een 57-jarige man uit Noordenveld haar diensten aanbood. Agenten zagen dat de vrouw de man aansprak. Zowel de tippelaarster als haar klant werden meegenomen naar het politiebureau. Daar kregen beiden een boete opgelegd.

Groningen: lastpost opgepakt
Een 37-jarige stadjer werd woensdagnacht van de tippelzone verwijderd. De man viel voortdurend vrouwen lastig en bedreigde deze. Nadat hij twee keer was gewaarschuwd werd de man meegenomen naar het bureau. Na sluitingstijd van de zone werd de man met een boete weer op straat gezet.

Groningen : verboden wapens
De politie heeft woensdagmiddag op de Zonnelaan twee veertien jarige jongens betrapt toen zij met een op een echt lijkend vuurwapen aan het spelen waren. De jongens verklaarden het wapen in Griekenland te hebben gekocht. De jongens schoten met het wapen voorzien van kleine plastic balletjes tegen allerlei straatmeubilair. De wapens lijken op een echt vuurwapen en zijn daarom verboden. De wapens werden in beslag genomen en de jongens werden aan de ouders overgedragen.

Groningen: frontale botsing met letsel
Op de Wolddijk botste woensdagavond een 40-jarige inwoonster van Sauwerd met haar auto tegen de auto van een 38-jarige inwoner van Winsum. De vrouw uit Sauwerd reed vanaf de Westerseweg de Wolddijk op. Hierbij nam zij de bocht te ruim waardoor ze op de verkeerde weghelft tegen de Winsumer botste. Beide voertuigen raakten zwaar beschadigd. De vrouw uit Sauwerd en de vrouw van de Winsumer die eveneens in de auto zat moesten voor onderzoek naar een ziekenhuis.

Groningen: straatrover geeft zich uit voor politieman De politie heeft afgelopen week twee mannen uit de stad, 38 en 39 jaar oud, aangehouden voor het plegen van een tweetal berovingen en winkeldiefstal. De 38-jarige stadjer werd zondag betrapt toen hij goederen wegnam uit een supermarkt aan het Hanzeplein. Tijdens het verhoor bleek dat de man ook gestolen goederen in zijn kleding had verstopt. De man bekende samen met de 39-jarige stadjer op de Hardewikerstraat een 49-jarige stadjer te hebben beroofd. Hierbij gaven de beide mannen zich tegenover het slachtoffer uit voor politieagent, waarbij zij het slachtoffer onder druk zetten en fouilleerden. Hierbij namen de verdachten een portemonnee met kleingeld weg. Een soortgelijke beroving pleegden de twee op de Bornholmstraat. De verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter commissaris en blijven vast zitten. .

Groningen: overlast veroorzakers
De politie heeft ook woensdag weer enkele overlast veroorzakers opgepakt. In de Verlengde Oosterstraat werd een 56-jarige Duitse man opgepakt. De man werd total loss op de Oosterbrug aangetroffen met meerdere flessen alcohol om zich heen. De man was totaal niet aanspreekbaar en is ter ontnuchtering ingesloten. Ook op het Martinikerkhof werd een 33-jarige stadjer aangehouden en meegenomen naar het bureau. De man gebruikte alcohol op straat waar dit is verboden. Ditzelfde overkwam twee andere drinkebroers op het Martinikerkhof. Ze kregen allen een proces verbaal. De afgelopen weken heeft de politie streng gecontroleerd op de diverse overlastplekken Martinikerkhof, Hereplein, Oosterpoort, Vismarkt, Korenbeurs en andere locaties in de stad. In een maand tijd werden ruim 80 verdachten van de straat gehaald toen ze rondhingen in portieken, alcohol of drugs op straat gebruikten of anderszins overlast veroorzaakten. In het kader van de aanpak integraal veiligheid krijgen de verdachten een proces verbaal en worden ze door het openbaar ministerie vervolgt. Via de hulpverlening wordt getracht de veroorzakers uit het circuit te halen. Sinds januari 2002 werden ruim 600 boetes uitgereikt. Als verdachten in het A-kwartier of Noorderplantsoen worden bekeurd wordt hen een verblijfsverbod opgelegd. Als de overlast op andere gebieden blijft groeien kan ook elders een gebied als overlast gebied worden aangewezen.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)