Actueel

Schoonmaakbedrijf moet arbeidsongeschikte werkneemster van concurrent in dienst nemen

Bron: Rechtbank Utrecht

Datum actualiteit: 8-08-2002

In dit kort geding staan twee schoonmaakbedrijven tegenover elkaar: Schoonmaakbedrijf Van
Berkel te Naarden en De Jong Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf te Maarssen.

Op 1 juni 2001 heeft De Jong een schoonmaakobject van Van Berkel overgenomen.

Van Berkel vordert in dit kort geding onder meer dat De Jong veroordeeld wordt om een werkneemster van Van Berkel, die door haar op dit schoonmaakobject is ingezet en begin 2001 arbeidsongeschikt is geworden, een arbeidsovereenkomst aan te bieden die overeenkomt met de bestaande arbeidsovereenkomst tussen Van Berkel en de werkneemster.

De Jong heeft erkend dat artikel 43 van de Collectieve Arbeidsovereenkomst in het Schoonmaak - en Glazenwassersbedrijf bij het overnemen van het schoonmaakobject van toepassing is en dat zij op grond van die bepaling verplicht is een arbeidsovereenkomst aan te bieden aan werknemers van Van Berkel die langer dan een jaar op dat object werkzaam zijn. Voorts heeft zij uitdrukkelijk erkend dat daaronder ook werknemers vallen die arbeidsongeschikt zijn.

Artikel 43 van de CAO is ook op de werkneemster van Van Berkel van toepassing, nu voldoende aannemelijk is dat zij bij de overname van het schoonmaakobject langer dan een jaar daarop werkzaam was. De Jong is dan ook in beginsel verplicht deze werkneemster een arbeidsovereenkomst aan te bieden. Dit is alleen anders indien er voor De Jong voldoende zwaarwegende redenen zijn op grond waarvan zij niet aan die verplichting gehouden zou kunnen worden. Dergelijke zwaarwegende redenen zijn in casu niet aanwezig.

De vordering van Van Berkel wordt toegewezen.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AE6296
(Zie het originele bericht)