Provincie Utrecht

Persbericht

Provinciehuis krijgt drie rookkamers

8-8-2002
Vanaf 1 september geldt een algeheel rookverbod voor het totale Provinciehuis in Rijnsweerd. Voor de fervente rokers worden drie rookkamers op verspreid in het gebouw liggende plaatsen ingericht. Deze maatregel is het gevolg van de verscherpte rookregels die op grond van de Europese en nationale regelgeving in overheidsgebouwen - dus ook in het Provinciehuis - gaan gelden. De regeling geldt zowel voor de eigen medewerkers als voor bezoekers. De provincie geeft met de handhaving van de strengere rookregels uiting aan de voorbeeldfunctie van de overheid om het roken in openbare gebouwen verder aan banden te leggen.

Rookverbod voor werkkamers en alle overige ruimtes GS hebben besloten aanvullende maatregelen te nemen die een strenger toezicht op de handhaving van de rookregels mogelijk maken. Tot nu toe was het toegestaan op de eigen werkkamer te roken, mits met toestemming van de kamergenoten. Dat is vanaf 1 september verboden vanwege de overlast voor niet-rokers omdat de meeste medewerkers hun deuren naar de gang open laten staan.
Ook op de gangen en in andere voor het publiek toegankelijke gemeenschappelijke ruimtes mag niet meer gerookt worden. Die ruimtes zijn feitelijk onderdeel van de verkeersruimtes, zodat er sprake is van overtreding van de regels als 'bewoners' van het Provinciehuis daar roken. Tot nu toe werd het rookontmoedigingsbeleid niet altijd doorgezet. Daar komt dus na 1 september rigoureus een einde aan.

Aanpassing bedrijfsrestaurant
In het bedrijfsrestaurant is achter een schuifwand een apart rookgedeelte afgescheiden. De officiële eis is dat een volledig rookwerende scheidingswand met een zelfsluitende toegangsdeur tussen het rokers- en niet-rokersgedeelte aangebracht wordt. Of die er komt, hangt af van het aantal gebruikers tijdens de eerstkomende maanden. Als de belangstelling voor het gebruik van het rokersgedeelte van het restaurant gering blijkt te zijn, komt er geen volledig rookwerende scheidingswand. Dan moeten de rokers na de lunch hun toevlucht zoeken tot één van de drie rookkamers, omdat er in het restaurant in het geheel niet meer gerookt mag worden.

Meer informatie: Frank Santman, telefoon 030-258 25 22 of Frank.Santman@provincie-utrecht.nl