Provincie Utrecht

Persbericht

Voldoende mogelijkheden voor woningbouw in provincie Utrecht

8-8-2002
Dit is de conclusie die wordt getrokken uit de jaarlijkse inventarisatie van woningbouwmogelijkheden van de provincie Utrecht. Uit bestaande plannen blijkt in de provincie nog ruimte te zijn voor 65.000 nieuwe woningen. Dat is ruim voldoende om het bouwprogramma van het huidige streekplan te realiseren, namelijk nog 34.000 nieuwe woningen tot 2005. Een belangrijk deel hiervan wordt gebouwd in Leidsche Rijn (Utrecht) en Vathorst (Amersfoort).

De provincie verwacht niet dat de gemeenten deze opgave tussen nu en 2005 helemaal kunnen realiseren. Zij gaat er echter wel van uit dat de komende jaren de bouwachterstand in Leidsche Rijn en Vathorst voor een groot deel wordt ingelopen. De huidige capaciteit speelt een belangrijke rol bij het nieuwe streekplan (2005-2015) waarin bepaald wordt voor hoeveel woningen er tot 2015 nog nieuwe locaties moeten worden gevonden.

De conclusie van deze inventarisatie bevestigt voor de provincie nog eens de uitkomst van de recente Taskforce in opdracht van voormalig Staatssecretaris Remkes. Dit is een onderzoek naar de oorzaken van het achterblijven van de woningbouw in het land, waaruit bleek dat provincies in het algemeen zorgen voor voldoende ruimtelijke mogelijkheden.

De woningbouwcapaciteit verandert jaarlijks door de oplevering van nieuwe woningen, het creëren van nieuwe capaciteit en het veranderen of afvallen van gemeentelijke plannen. Bij de gemeenten nemen de laatste jaren nieuwe mogelijkheden binnen het bestaande stedelijk gebied langzaam maar zeker af. Veel van de in financieel, technisch en maatschappelijk opzicht wat 'makkelijker' te ontwikkelen locaties zijn al benut. De provincie beschouwt het aantal van 65.000 woningen dan ook als een momentopname waarbij de kans op tegenvallers groter is dan de kans op meevallers

Meer informatie: Christianne Colaris, telefoon 030-258 32 07 of Christianne.Colaris@provincie-utrecht.nl