Provincie Utrecht

Persbericht

Drie nieuwe milieuprojecten van start

Recreatieondernemers gaan aan natuureducatie doen

8-8-2002
De brancheorganisatie voor recreatiebedrijven RECRON start met een natuurcursus voor recreatiebedrijven in de provincie Utrecht. Maximaal 12 bedrijven kunnen hier aan mee doen. De bedoeling is dat zij ideeën en middelen gaan ontwikkelen om de gasten op een recreatieve wijze te betrekken bij de zorg voor natuur en landschap in de omgeving van het bedrijf. De provincie Utrecht subsidieert dit initiatief met 20.000,-. Ook twee andere natuur- en milieuprojecten kregen geld van de provincie. Volkstuinverenigingen kunnen aan de slag om milieuvriendelijk tuinieren bij de omwonenden onder de aandacht te brengen ( 9.475,-). Het Milieucentrum Utrecht gaat bewoners van herstructureringswijken ondersteunen bij het realiseren van een milieubewuste aanpak ( 19.835,-)

Groen uitgerust
In 2001 heeft Landschapsbeheer Nederland samen met de RECRON de cursus ´Groen Uitgerust´ ontwikkeld. Met deze landelijke cursus kunnen recreatiebedrijven aan de slag met natuurontwikkeling en landschappelijke inpassing van het recreatiebedrijf in de omgeving. Volgens de provincie Utrecht hoort hier ook de mogelijkheid van een actieve rol van de gasten bij. De financiële bijdrage is dan ook bedoeld voor het vergroten van natuurbeleving en -bewustzijn bij kinderen en volwassen en een actieve betrokkenheid bij de zorg voor natuur en landschap door recreanten.

Natuurlijk tuinieren natuurlijk
In de stad Utrecht zijn zes tuinverenigingen in het bezit van of in de race naar het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren. Op hun tuinenparken zijn voorbeelden te zien van natuurvriendelijk tuinieren. Zij vinden het nu tijd geworden om de bewoners van Utrecht kennis te laten nemen van de resultaten en mogelijkheden. De bedoeling is dat geïnteresseerden dit ook in hun eigen leefomgeving gaan toepassen. Met cursussen, open dagen, excursies en praktische informatie zullen ze volgend voorjaar op weg worden geholpen.

Duurzame kwaliteit in herstructureringswijken
Milieucentrum Utrecht gaat voor bewoners van naoorlogse herstructureringswijken een handreiking 'duurzame herstructurering' ontwikkelen. Tijdens een cursus krijgen de bewoners inzichten in mogelijkheden om de duurzaamheid en kwaliteit van een wijk te verhogen. De opgedane kennis kunnen zij vervolgens inbrengen bij overleggen over herstructurering met woningbouwvereniging, gemeente en bouwondernemingen. Op deze manier hoopt het Milieucentrum dat er meer aandacht voor duurzaamheid komt als kwaliteitsverhogend element in participatieprocessen.
Een website houdt de deelnemers op de hoogte van verdere ontwikkeling in dit kennisveld.

Leren voor Duurzaamheid
De projecten ontvangen de bijdrage uit de provinciale middelen in het kader van het programma "leren voor duurzaamheid". Dit programma moet vernieuwende leertrajecten stimuleren op het gebied van duurzaamheid. Daarbij staan vier thema's centraal waarbinnen de provincie graag duurzaamheidprojecten ontwikkeld ziet: water, milieubewust wonen, mobiliteit en gebiedsgericht beleid. Eerder heeft de provincie onder meer bijgedragen aan een Cd-rom met informatie over duurzaam verhuizen, een milieuproject voor allochtone doelgroepen en een programma dat Utrechtse basisscholen leefbaarder moet maken.

Meer informatie: Franca Olthof, telefoon 030-258 26 57 of Franca.Olthof@provincie-utrecht.nl