Gemeente Wassenaar

Veelgestelde vragen

Viertal oude eiken uitgekleed
08-08-2002

Ze zijn 228 jaar oud geworden, de vier eiken langs de Rijksstraatweg in Wassenaar die dinsdag zijn gekapt.

De hoogwerker en de mannen met een grote zaag maakten een einde aan het leven van de bomen die op het voetpad langs de parallelweg stonden. De boom werd 'uitgekleed', zoals de vakmensen van de gemeente dat omschrijven. Dat wil zeggen, de grote takken werden stuk voor stuk verwijderd. De boom in één keer omzagen is op zo'n locatie onmogelijk. De eiken versperden de doorgang van mensen met wandel- en invalidenwagens. De minimale maat om te passeren, negentig centimeter, werd niet meer gehaald sinds de parallelweg van de Rijksstraatweg twee jaar geleden anders werd ingericht.

Volgens de gemeente was één van de vier stokoude eiken ziek en stond deze op de nominatie om sowieso te worden gekapt. Vier andere eiken op dezelfde locatie konden wel blijven staan. De kap van de vier eiken is het zoveelste hoofdstuk in een dik boek over het verdwijnen de laatste jaren van bomen langs de Rijksstraatweg. Voor de aanleg van parallelwegen hebben in totaal zo'n 160 bomen het loodje gelegd. In 1998 werden daarbij ook nog eens de verkeerde bomen gekapt. De gemeente had deze ten onrechte voorzien van een geel kruis, wat betekent dat de boom moet worden verwijderd. Een poging van de gemeente om grond te ruilen met de eigenaar van het aangrenzen landgoed bood geen soelaas.

Teleurgesteld
De Algemene Vereniging voor Natuurbescherming 's Gravenhage en Omstreken (AVN) toonde zich zeer teleurgesteld over het sneuvelen van de markante bomen. De afdeling Wassenaar van deze organisatie heeft de 'absurde' kapvergunning nog aangevochten, maar vergeefs. De gemeente bekijkt nog of ter compensatie van het verlies van de vier oude eiken, andere bomen kunnen worden geplant. Direct na de kap wordt het trottoir hersteld. Later wordt de strook tussen het hek en de te handhaven overige bomen bestraat.

Bron: Haagsche Courant