Gemeente Geldermalsen


* Inzamelen klein chemisch afval
beleidsprogramma. Deze week het tiende hoofdstuk. Onderwijs
Binnen het onderwijs moet deze bestuursperiode het nodige gebeuren. We zien meer en meer dat de rijksoverheid, binnen brede kaders, taken en verantwoordelijkheden richting de lokale overheid decentraliseert. Het ontwikkelen van een lokaal onderwijsbeleid is echter niet eenvoudig. Onderwijs wordt immers niet meer uitsluitend gezien als een middel tot het vergaren van kennis, nee het wordt in een veel breder maatschappelijk perspectief geplaatst. De brede schoolgedachte is daar een voorbeeld van.

1. Reeds met de buurgemeente Neerijnen ingezette trajecten om te komen tot een vorm van bovenschools management en een zelfstandige bestuursvorm voor het openbaar basisonderwijs worden actief voortgezet.

2. Met inachtneming van de resultaten van voornoemde trajecten moet er een breed lokaal onderwijsbeleid worden geformuleerd waarin in ieder geval de volgende aspecten aan de orde komen
- de taken en verantwoordelijkheden van het gemeentebestuur;
- daaraan gekoppeld de nieuwe positie van de werkeenheid Onderwijs;

- de beoogde kwaliteit van het onderwijs met toetsingscriteria;
- huisvesting, mede in relatie tot mogelijke verdere klassenverkleining en de bouw van schoolwoningen;
- wijze van schoolbegeleiding;

- leerlingenvervoer;

- uitvoering van de Leerplichtwet;

- onderwijsachterstandenbeleid;

- volwasseneneducatie;

- de omgang met geldstromen: inzicht, coördinatie, rekening en verantwoording;

- de brede schoolgedachte waarbinnen onderwijs, welzijnsinstellingen, kinderopvang, sport en cultuur samenwerken. Het college wenst tot dit samenhangende beleid te komen door middel van het traject van een bestuursopdracht. Een voorstel ten aanzien van de formulering daarvan met een duidelijk tijdpad moet in het 4e kwartaal 2002 voor besluitvorming in college en raad (kaderstellend) gereed zijn.

3. In dit beleidsprogramma wenst het college nadrukkelijk vast te leggen dat zij zich verantwoordelijk acht voor de kwaliteit van onderwijshuisvesting. Met inachtneming van de daaraan verbonden financiële consequenties wordt in deze bestuursperiode vastgehouden aan de kaders die door de gemeenteraad ten aanzien van dit onderwerp zijn bepaald.

4. Er moet een vorm van facilitair management komen ten aanzien van het onderhoud van de negen openbare basisscholen. Daar waar nodig dienen deze gebouwen dusdanig te worden aangepakt dat zij bouwkundig en bouwfysisch weer voldoen aan dat wat momenteel in het bouwbesluit gesteld wordt en dat ze onderwijskundig en Arbotechnisch weer in optimale staat komen te verkeren. Een plan van aanpak moet in het eerste kwartaal van 2003 gereed zijn.
5. Scholengemeenschap 'de Lingeborgh' is binnen het onderwijsveld één van de visitekaartjes van onze gemeente. Het college zal de komende bestuursperiode, binnen de grenzen van de gemeentelijke bevoegdheden, zo optimaal mogelijk medewerking verlenen aan het behoud en verdere uitbouw van het onderwijskundige aanbod van deze school.

6. In overleg met de schooldirecties, politie en 3VO moet worden bekeken op welke wijze er meer aandacht kan worden geschonken aan het verkeersonderwijs met een afsluitend theoretisch en praktisch verkeersexamen

Inzamelen klein chemisch afval

Particuliere huishoudens kunnen bij de chemokar afval (KCA) inleveren. Ook klein wit- en bruingoed (dit zijn afgedankte elektrische apparaten die qua formaat in de milieubox passen) kunt u naar de chemokar brengen. De chemokar staat binnenkort op de volgende plaatsen:
* Acquoy maandag 12 augustus
Pr. Beatrixstraat parkeerterrein dorpshuis 20.45 tot 21.15 uur
* Rhenoy maandag 12 augustus
De Brink bij cafetaria 20.00 tot 20.30 uur

* Gellicum maandag 12 augustus
Kerkweg t.o. Kerkebogerd 19.15 tot 19.45 uur
* Beesd 1 maandag 12 augustus
Dorpsplein 18.00 tot 18.30 uur

* Beesd 2 maandag 12 augustus
Huizenkamplaan/Julianastraat (dierentuintje) 17.15 tot 17.45 uur
* Rumpt maandag 12 augustus
Achterweg bij school 16.30 tot 17.00 uur

* Enspijk dinsdag 13 augustus
Parkeerterrein Molenkampstraat 20.30 tot 21.00 uur
* Meteren dinsdag 13 augustus
Parkeerterrein Lindelaan 19.45 tot 20.15 uur
* Deil dinsdag 13 augustus
Parkeerplaats bij dorpshuis 't Duifhuis 18.45 tot 19.30 uur
* Tricht dinsdag 13 augustus
Pr. J. Frisoplaats bij dorpshuis 17.15 tot 18.00 uur
* Buurmalsen dinsdag 13 augustus
Pastorielaan 16.30 tot 17.00 uur

U kunt KCA en wit-en bruingoed ook zelf naar de afvalverwerkingsinrichting De Meersteeg in Geldermalsen brengen. KCA en groot wit-en bruingoed halen wij, nadat hiervoor een afspraak is gemaakt (tel. 0345-585353) aan huis op. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de AVRI 0345-585358