Korps: Friesland, plaats: Fryslân 8-08-2002
Politieberichten van 8 augustus (07.00 - 13.00)

Gerkesklooster: verdachten autobrand aangehouden Zondag 9 juni omstreeks 02.25 uur brandde een personenauto, die geparkeerd stond op de Uithof, volledig uit. De brand bleek te zijn aangestoken. De auto was eigendom van een 43-jarige inwoonster van Gerkesklooster, die aangifte deed. Naar aanleiding van deze brandstichting werd een onderzoek ingesteld. De aanleiding van deze brandstichting moet gezocht worden in de relationele sfeer. Een 41-jarige inwoner van Gerkesklooster, die als verdachte werd gehoord, leverde benzine aan een 42-jarige dorpsgenoot, die daarop de auto in brand heeft gestoken. De 42-jarige verdachte werd op maandag 5 augustus in zijn woning aangehouden. De verdachte bekende het feit gepleegd te hebben. Tegen de verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Drogeham: inbraak winkel
Afgelopen nacht, omstreeks 04.30 uur, werd ingebroken in een winkel aan de Buorren. Een ruit, afmetingen 1.00 x 2.00 meter, aan de voorzijde van de winkel werd vernield. Getuigen zagen kort daarna twee personen wegrennen. Van de verdachten is geen signalement bekend. Voor zover nu kon worden nagegaan, werd niets uit de winkel weggenomen. Een medewerker van de winkel, een 55-jarige inwoner van Drogeham, deed aangifte.

Schettens: aanrijding met drank
Donderdag omstreeks 06.35 uur vond op de Rijksweg A7 een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 22-jarige inwoner van Leusden, reed in een bocht van de weg rechtdoor en kwam vervolgens in de berm tegen een boom tot stilstand. Een passagier, een 31-jarige inwoner van Maarssen, raakte gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De bestuurder bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 400 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren. De auto werd weggesleept.

Wolvega: loslopende paarden
Vanmorgen omstreeks 06.50 uur werden op de Rijksweg A32 komende vanuit Steenwijk voor de afslag Wolvega een drietal paarden op de Rijksweg aangetroffen. De paarden waren losgebroken uit een weiland. In verband met de plaatselijk zeer dichte mist ontstond een gevaarlijke situatie. Een militaire colonne, begeleid door de Koninklijke Marechaussee, stuitte op de loslopende paarden. Met behulp van de militairen werden de paarden gevangen en een weiland ingedreven. De loslopende paarden zorgden tijdens het vangen voor een file, die kort daarna alweer was opgelost. Er hebben zich geen aanrijdingen voorgedaan. Tegen de eigenaar van de paarden, een 51-jarige inwoner van Peperga, werd proces-verbaal opgemaakt.

Oosterwolde: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 08.45 uur vond op de Schottelenburgweg een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurster van een personenauto, een 20-jarige inwoonster van Utrecht, kwam uit de richting Haulerwijk en reed in de richting Oosterwolde. Door onverklaarbare oorzaak kwam zij in de berm terecht en botste tegen een aldaar staande boom. De bestuurster zat bekneld en werd door de brandweer uit de auto bevrijd. Zij werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De auto werd totaal vernield.

Fryslân: aandachtvestiging
Binnen de regio van de politie Fryslân, maar ook in Groningen en Drenthe, zijn de afgelopen twee maanden een aantal malen slecht Engels/Duits sprekende buitenlanders waargenomen, die langs de snelwegen (Rijksweg A7 Terwispel/Drachten en Luxwoude)) sieraden proberen te verkopen. Het bleek o.a. dat een auto op de vluchtstrook werd neergezet met inwerking zijnde noodverlichting met daarbij een hevig zwaaiende man. Een weggebruiker stopte bij deze auto, daar hij dacht dat de man dringend hulp nodig had. Hij werd toen aangesproken in gebrekkig Duits of Engels en de man maakte duidelijk dat hij geld nodig had voor de terugreis naar het voormalige Joegoslavië. Hij slaagde erin de hulpverlener twee gouden ringen te verkopen voor 50.- per stuk. Later bleek dat de ringen niet van goud waren en slechts een paar euro hadden gekost. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat een groep Roemenen achter deze handel zit. De politie Fryslân waarschuwt niet op dit soort zaken in te gaan en niet te stoppen op de rijksweg c.q vluchtstrook (is verboden en levensgevaarlijk)

Leeuwarden: mishandeling
Donderdag omstreek 11.40 uur werd op de Voorstreek een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De verdachte had kort daarvoor getracht een 22-jarige inwoner van Leeuwarden te steken met een mes. Het slachtoffer liep een klein wondje op aan zijn hand. Een pleister was in dit geval voldoende. De ruzie was ontstaan over het lenen van geld. De verdachte had geld geleend van het slachtoffer (klein bedrag) en kon dit nu niet terugbetalen. Nadat er over en weer gescholden was, trok de verdachte een mes en bedreigde daar het slachtoffer mee. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272