Korps: Friesland, plaats: Fryslân 9-08-2002
Politieberichten van 8/8 (13.00 uur) t/m 9/8 (07.00 uur)

Leeuwarden: inbraak kantoor
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in het kantoor van het busstation aan het Stationsplein. Men kwam binnen door verbreking van een raam. Uit het kantoor werd een paar duizend euro weggenomen, alsmede een groot aantal strippenkaarten, die nog niet voorzien waren van een prijs. Een medewerker van het kantoor, een 55-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Beetsterzwaag: inbraak revalidatiecentrum
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een gebouw van een revalidatiecentrum aan de Hoofdstraat. Een raam van een lokaal werd vernield. Uit het lokaal zijn drie beeldschermen, 3 computerterminals en een toetsenbord weggenomen. De waarde van het ontvreemde is niet bekend. Een medewerker van het revalidatiecentrum, een 49-jarige inwoner van Wijnjewoude, heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: diefstal camera
Woensdag tussen 11.00 en 12.30 uur werd vanuit de receptieruimte van een bedrijf aan de Uhlweg een digitale camera weggenomen. Dit moet gebeurd zijn toen een werknemer even de ruimte had verlaten om iets in het bedrijf op te halen. De waarde van de camera is niet bekend. Een medewerker van het bedrijf, een 29-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak auto
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Tjerk Hiddesstraat. Hoe men binnen is gekomen, is niet duidelijk. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen, alsmede 10 cds. De eigenaar, een 35-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Bolsward: poging tot diefstal
Donderdag tussen 01.45 en 01.55 uur werd een echtpaar dat in hun woning aan de Verversbuurt lag te slapen plotseling opgeschrikt door vreemde geluiden. Toen de man, 76 jaar, het licht aandeed in de slaapkamer stond hij oog in oog met een onbekende jongeman. Het bleek dat deze jongeman was binnengekomen via een openstaand uitzetraam. De jongen vertelde dat hij op zoek was naar een paar jongens en dacht dat deze hier moesten wonen. Vervolgens verliet de jongeman de woning door de voordeur, daarbij geholpen door de bewoner en verdween in de duisternis. Het signalement van de jongen, leeftijd ongeveer 20 jaar, lengte 1.65 meter, stevig postuur, licht blond haar, droeg een zwarte korte sportbroek en een wit T-shirt. Uit de woning werd niets weggenomen. De bewoner heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: vuurwapen
Donderdag omstreeks 14.45 uur wilde een patrouillerende agent de bestuurder van een personenauto controleren. De bestuurder reed over het Zwitserwaltje en parkeerde zijn auto uiteindelijk op de Vuurdoornstraat. De bestuurder stapte uit en voordat de agent hem kon aanspreken was de man, waarvan de identiteit bekend is, verdwenen. In de auto werd een vuurwapen, zijnde een karabijn met munitie aangetroffen. Het vuurwapen, de munitie, en de auto werden in beslag genomen. Tevens bleek dat de verzekering en de APK-keuring van de auto waren verlopen. De bestuurder moet nog worden gehoord.

Drachten: onwelwording
Donderdag omstreeks 15.30 uur werd op de Noorderdwarsvaart een 71-jarige inwoner van Drachten plotseling onwel. De man fietste op straat toen hij zich niet lekker begon te voelen. Op straat werd de man gedurende een half uur gereanimeerd en vervolgens werd hij overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Na aankomst in het ziekenhuis is de man overleden.

Drachten: meisje valt door ruit
Donderdag omstreeks viel een 14-jarig meisje uit Drachten met haar handen door een glazen voordeur. Toen zij door de geopende voordeur van een woning aan de Tijen naar binnen wilde stappen, werd deze op dat moment dichtgedaan door een 13-jarige jongen, eveneens uit Drachten. Het gevolg hiervan was dat de polsen van het meisje door het glas werden opengehaald. Het meisje werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Mantgum: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 17.55 uur vond op Lucht en Veld (weg tussen Mantgum en Baard) een aanrijding plaats tussen een bestelbusje en een sulky. Op de sulky was een 57-jarige inwoner van Mantgum gezeten. Hij kwam met paard en sulky uit een weiland en zag een bestelauto, bestuurd door een 44-jarige inwoner van Baard, over het hoofd. De bestuurder van de bestelauto heeft nog geremd en is uitgeweken, doch kon de sulky niet meer ontwijken. De inwoner van Mantgum raakte zwaar gewond en werd overgebracht naar het MCL-Zuid. Het paard liep lichte verwondingen op. De bestelauto werd zwaar beschadigd.

Heerenveen: inbraak woning
De afgelopen week werd tijdens afwezigheid van de bewoner ingebroken in een woning aan de Barones de Vos van Steenwijksingel. Door verbreking van een raam was men de woning binnengekomen. De gehele beneden verdieping was doorzocht. Uit de woning werden een televisie en een videorecorder weggenomen. De bewoner, een 29-jarige inwoner van Heerenveen, moet nog worden gehoord.

Burdaard: aantreffen wapens
Donderdag omstreeks 09.30 uur deed de politie een inval in een woning in Burdaard. In de woning werd een grote partij wapens en munitie aangetroffen. De wapens (waaronder vuurwapens en scherpe granaten) en munitie werden in beslag genomen. Op het moment van de inval was de 23-jarige bewoner niet thuis. De explosieve opruimingsdienst verleende assistentie bij deze inval. Voor eventuele vragen in deze zaak kunt u terecht bij: Annelys Zonneveld, bureau Harlingen.

Leeuwarden: poging tot overval
Donderdag omstreeks 18.50 uur kwam een onbekende jongen met zwarte bivakmuts een winkel in de Bilgaardpassage binnen lopen. Op dat moment was de verkoopster, een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden, alleen in de winkel. De jongeman had een mes in de hand en zei tegen de verkoopster dat dit een overval was en dat hij geld wilde hebben. De verkoopster weigerde en de verdachte drong niet verder aan en verliet daarop de winkel. De verdachte was volgens de verkoopster een jongen, leeftijd tussen de 15 en 17 jaar, lengte tussen de 1.60/1.65 meter, sprak Nederlands, droeg een korte zwarte jas en donker broek. Een onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op.

Zwaagwesteinde: dodelijke aanrijding
Donderdag omstreeks 16.40 uur vond op de spoorwegovergang in de Noorderstationsstraat een dodelijk ongeval plaats. Een 18-jarige inwoner van Zwaagwesteinde reed op een fiets in de richting van de spoorwegovergang. Bij hem achterop zat een 18-jarige plaatsgenoot. Zij waren net uit de trein gestapt, die nog op het station stilstond. Toen zij de overgang naderden waren de spoorbomen gesloten. De beide jongens zijn hier onderdoor gegaan en staken het spoor over in de richting van de Old Dutch, alwaar een aantal vrienden en bekenden van de jongens stonden. Ondanks waarschuwingen uit deze groep, zag de fietser de sneltrein richting Groningen, die niet stopt op het station Zwaagwesteinde, over het hoofd. De jongeman die achterop zat, kon op het laatste moment nog van de fiets springen en bleef ongedeerd. De fietser werd door de trein gegrepen en was op slag dood. Het treinverkeer kwam tot stilstand. Van deze aanrijding waren nogal wat mensen getuige. Mochten er mensen zijn die met de verwerking van deze traumatische gebeurtenis moeite hebben, dan kunnen zij contact opnemen met slachtofferhulp,

Oudebildtzijl: mishandeling
Donderdag omstreeks 21.15 uur werd in een woning aan de Krelis Annesstraat een 35-jarige inwoner van Oudebildtzijl aangehouden ter zake mishandeling. De verdachte verkeerde onder invloed van alcohol en had zijn vriendin, 40 jaar, mishandeld. De ruzie was ontstaan over het gebruik van eventueel drugs, wat de vrouw verbood. Hierop had de verdachte de vrouw geslagen en haar keel dichtgeknepen. De verdachte gedroeg zich ook agressief naar anderen, die de zaak trachten te sussen. De verdachte werd aangehouden. Tijdens zijn aanhouding verzette de man zich. Hij werd geboeid overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Marrum: aanrijding met gewonden
Donderdag omstreeks 16.50 uur vond op de Ljouwertdyk een aanrijding plaats tussen een personenauto en een motor. De bestuurder van de personenauto, een 51-jarige inwoner van Marrum, stond langs de weg stil en toen hij weer wilde wegrijden, zag hij een motorrijder, die hem van achteren naderde over het hoofd. De motorrijder, een 33-jarige inwoner van Marrum, kon de auto niet meer ontwijken. De motorrijder kwam ten val. De personenauto kwam in de berm van de sloot tot stilstand. Beide bestuurders werden overgebracht naar het MCL-Zuid. De autobestuurder had nekklachten en liep een gebroken sleutelbeen op. De motorrijder kreeg een zware hersenschudding en snijwonden in het gezicht. Beide voertuigen raakten zwaar beschadigd en zijn weggesleept.

Sneek: onder invloed
Vrijdag omstreeks 02.15 uur werd op de Jousterkade een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 31-jarige inwoner van Oppenhuizen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 260 ug/l. tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Burdaard: diefstal buitenboordmotor
Vrijdag tussen 00.45 en 01.15 uur werd een buitenboordmotor gestolen van een bootje dat lag afgemeerd in een vaarwater aan de Hoofdweg. De eigenaar van de buitenboordmotor, een 38-jarige inwoner van Burdaard, had gezien dat twee mannen de motor hadden weggenomen. De beide verdachten voeren in een bootje over de Ee richting Bartlehiem. Ter hoogte van het welbekende bruggetje in Bartlehiem het bootje opgewacht en naar de kant gedirigeerd. De beide mannen, 21 en 27 jaar, beiden uit Marrum aangehouden. In het bootje werd de buitenboordmotor aangetroffen, die werd teruggegeven aan de eigenaar. De verdachten overgebracht naar het bureau en ingesloten. Tegen de verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Makkum: val van glijbaan
Vrijdag omstreeks 01.30 uur was een groep jongeren in de speeltuin op het Makkumerstrand aan het klieren/keten Een 18-jarige inwoner van Wijk bij Duurstede viel daarbij uit een klimtoestel. De jongeman zou staand, al surfend van een glijbaan afgaan. Hij raakte daarbij uit zijn evenwicht en viel naar beneden. De jongen klaagde over pijn in zijn rug. Hij werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: straatroof
Vrijdag omstreeks 03.30 uur werd op het Zuiderplein een 50-jarige inwoner van Gytsjerk beroofd van zijn portemonnee. Dit was gebeurd door twee jongens, terwijl een meisje op enige afstand zou hebben toegekeken. Daarna was het drietal vertrokken in de richting Weaze. In de portemonnee zat ongeveer 100 euro, alsmede een paspoort en een bankpasje. Op de Weaze werd een groep jongeren aangetroffen, doch het slachtoffer kon de verdachten niet aanwijzen. Hij herkende wel het meisje dat bij de groep stond. Hierop dit meisje, een 20-jarige inwoonster van Leeuwarden, aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Zij werd ingesloten en het onderzoek wordt in de loop van vandaag voortgezet.

Makkum: man te water
Vrijdag omstreeks 03.00 uur kwam er een melding dat in de jachthaven achter het bedrijf van Roosma Rietdekkers een man te water was geraakt. Het slachtoffer, een 34-jarige inwoner van Franeker, wilde met een volgbootje naar de overkant naar zijn schip gaan. Hij viel over boord en blesseerde zich daarbij, waardoor hij niet uit het water kon komen. De man zijn been was waarschijnlijk gebroken. Op zijn hulpgeroep werd uiteindelijk door omwonenden gereageerd, die daarop de man uit het water hebben gehaald. Het slachtoffer werd behoorlijk onderkoeld overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272