Gemeente Middelburg

Laatste update: vrijdag 09 augustus 2002 14:46:12
Afdeling Communicatie
Postbus 6000
4330 LA Middelburg
tel. (0118) 67 54 50
fax (0118) 67 54 52

P E R S B E R I C H T 9 augustus 2002

Opgravingen Stationsgebied Middelburg afgerond

AVG Geoconsult Heijen B.V. is klaar met het graven naar munitie en explosieven in de bouwput in het stationsgebied van Middelburg. Het bedrijf heeft 96 zogenaamde 'verdachte' plekken afgegraven. Na detectie tijdens een vooronderzoek bleken ongeveer honderd verdachte locaties op het bouwterrein aanwezig. AVG heeft deze 'verdachte' plekken de afgelopen week afgegraven. Daarbij is geen munitie en zijn geen niet gesprongen explosieven aangetroffen.

Het bedrijf AVG heeft hoofdzakelijk industrieel materiaal ontdekt. Voorbeelden zijn stukken prikkeldraad, oude stukken pijp en een grondboor. Wel werden enkele granaatscherven aangetroffen. Na afloop van de graafwerkzaamheden zijn alle gaten opnieuw gedetecteerd door AVG. Wanneer de detectie toch nog een uitslag gaf, heeft men verder gegraven om er zeker van te zijn dat er zich geen explosieven zouden bevinden.

Naast het afgraven van de 'verdachte' plekken voert AVG Geoconsult Heijen B.V. ook een historisch onderzoek uit. Terwijl het afgraven van de honderd plekken geldt als een betrouwbare steekproef, hoopt de Gemeente Middelburg een nog vollediger beeld te krijgen over wat zich tijdens en vlak na de oorlog heeft afgespeeld. Het gebied wat in het historisch onderzoek wordt meegenomen is ruimer dan de bouwput van het stadskantoor en strekt zich uit tot een groot deel van het stationsgebied.

Op basis van de negatieve resultaten van het explosieven opsporingsonderzoek door AVG heeft de loco-burgemeester besloten om de werkzaamheden op de locatie van het stadskantoor en het waterschapskantoor weer groen licht te geven. Aanstaande woensdag 14 augustus zal het bedrijf AVG Geoconsult Heijen B.V. de definitieve resultaten van zowel de graafwerkzaamheden als het historisch onderzoek aan de Gemeente Middelburg presenteren.