Ingezonden persbericht


Persbericht

Nummer: 2002-15
Datum: 8 augustus 2002

Ontheffing jachtverbod binnen 24 uur voor leden WLTO en NFO

Leden van de WLTO en de NFO in Zuid-Holland kunnen sinds deze week binnen 24 uur een ontheffing krijgen voor het afschieten van spreeuwen, kraaien en kauwen die schade veroorzaken. Agrariërs die geen lid zijn van één van deze organisaties moeten een ontheffing via de provincie aanvragen. Dit kan al gauw een week of vijf duren.

De WLTO is erg blij met de overeenkomst, omdat het een praktische oplossing biedt voor een lastig probleem waar agrariërs mee te maken hebben. Daarnaast is het een mooi resultaat, omdat deze snelle procedure alleen geldt voor leden van de Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie en de Nederlandse Fruitteelt Organisatie. Het nut van het WLTO-lidmaatschap wordt hiermee nog eens duidelijk gemaakt.

De snelle ontheffing geldt vooralsnog alleen in Zuid-Holland voor schade in de fruitteelt en in mais- en erwtenpercelen, die is aangebracht door spreeuwen, kraaien en kauwen. De WLTO probeert in Noord-Holland een vergelijkbare regeling van de grond te krijgen.

Leden die een ontheffing willen krijgen, kunnen die aanvragen via de WLTO Infolijn in Haarlem. Nadat de provincie een ondertekend document van de ondernemer heeft terug ontvangen, mag deze 24 uur hierna beginnen met het bejagen van de schadelijke vogels in zijn gewas. Deze 24 uur heeft de provincie nodig om de politie te kunnen inlichten.

De collectieve ontheffing geldt in de erwten tot 1 september, in het fruit tot 1 november en in de maïs tot 15 november.

Noot voor de redactie (