Gemeente Hoorn


Tien dagen kermis in Hoorn

kermis

De Hoornse binnenstad staat van zaterdag 10 t/m maandag 19 augustus in het teken van de kermis.
Er komen 70 attracties naar Hoorn. Daarnaast zorgt de Stichting Kleurrijk voor nostalgische attracties op de Roode Steen.

Tijdens de opbouw van de kermis en tijdens de kermis zelf is een coördinatieteam telefonisch bereikbaar voor alle vragen en zaken die met de kermis te maken hebben. Het team bestaat uit medewer-kers van de brandweer, de politie en de gemeente. Het kermisteam is vanaf woensdag 7 augustus 18.00 uur tot en met maandag 19 augustus (Lappendag) 23.00 uur bereikbaar onder het telefoonnummer 06-20000255.

Officiële opening
Ook dit jaar wordt de kermis door middel van een spectaculaire openingsstunt officieel geopend. Die rol is dit jaar weggelegd voor theatergroep "In Feite", die stil staat bij de viering en herdenking van 400 jaar VOC. De opening is op zaterdag 10 augustus om 13.30 uur op de locatie Spoorstraat.

Opbouw
De opbouw van de grotere kermisattracties gaat op dinsdag 6 augustus van start. De opbouw van de andere attracties start op woensdag 7 augustus vanaf 18.00 uur.

Openingsuren
De kermis gaat op woensdag 14 en zaterdag 17 augustus om 12.00 uur open. De overige dagen om 14.00 uur.
Woensdag 14 augustus is familiedag: tussen 12.00 en 19.00 uur gelden gereduceerde prijzen of speciale aanbiedingen. Traditiegetrouw gelden voor Lappendag afwijkende openingstijden: van 10.00 tot 16.00 uur.

De kermis stopt om 24.00 uur. Op vrijdag 16 augustus en beide zaterdagen draait de kermis een uurtje langer, namelijk tot 01.00 uur.

Om de overlast voor omwonenden te be-perken wordt na 24.00 uur geen muziek meer ten gehore gebracht. Op vrijdag 16 augustus blijft de kermis in verband met het vuurwerk tot 01.00 uur open en is het toegestaan om tot sluitingstijd muziek ten gehore te brengen.

Extra toiletten, afvalbakken en verlichting Ten behoeve van het publiek wordt op de Ramen, Dubbele Buurt, Gedempte Turfhaven en de Roode Steen een toiletwagen geplaatst. Bovendien komen op de Roode Steen en het Kerkplein extra voorzieningen in de vorm van plaskruizen of chemische toiletcabines. De gemeente gaat een aantal donkere plekken op de kermis van extra verlichting voorzien. Er komen ook meer afvalbakken.

Verplaatsing zaterdagmarkten
Vanwege de kermis worden de wekelijkse zaterdagmarkten op 10 en 17 augustus op het Grote Noord en het Kleine Noord gehouden.

Verkeersmaatregelen
Er worden in de binnenstad van 7 tot en met 20 augustus diverse verkeersmaatregelen genomen worden om het verkeer zo goed mogelijk te geleiden.

* Het parkeerterrein Pelmolenpad wordt met ingang van maandag 5 augustus afgesloten voor het plaatsen van woonwagens van de kermisexploitanten.

* Op het parkeerterrein Noorderveemarkt kan men met uitzondering van Lappendag (betaald) parkeren.

* De volgende straten zijn geheel of gedeeltelijk afgesloten: Dal, Gedempte Turfhaven, Gouw, Kerkplein, Kerkstraat, Nieuwland-Oost, Nieuwstraat, Dubbele Buur-t, gedeelte Breed, parkeerterrein Vale Hen en Spoorstraat. Voor het Breed wordt eenrichtingsverkeer ingesteld richting de Hoge Vest.

* Eén rijstrook van de Hoge Vest, aan de zijde van het parkeerterrein Vale Hen, wordt op 7, 8 en 9 augustus afgesloten ten behoeve van het parkeren van pakwagens. Het verkeer wordt zonodig geregeld met behulp van mobiele verkeerslichten.
* Op Lappendag worden de Veemarkt-westzijde, de Noorderveemarkt (inclusief het parkeer-terrein), het West vanaf de Wijdesteeg en het Kleine Noord afgesloten voor het verkeer.
* Op de zaterdagen 10 en 17 augustus en op Lappendag maandag 19 augustus is er een extra parkeermogelijkheid op de Westerdijk tussen de Lambert Meliszweg en de Hulk. Daartoe wordt één baan afgesloten en eenrichtingsverkeer ingesteld. Verkeer op de Westerdijk is dan uitsluitend mogelijk vanaf de Vale Hen in de richting van De Hulk/Venneweg. Er komen afzettingen ter hoogte van de Westersingel en de Venneweg. Omleidingen staan aangegeven

Bewaakte fietsenstalling
De (gratis) bewaakte fietsenstalling aan de kop van de Veemarkt, bij de Gedempte Turfhaven, is ook tijdens de kermis en Lappendag in bedrijf. Dit jaar is de capaciteit verdubbeld zodat er plaats is voor ruim 600 fietsen.
De openingstijden zijn: op de kermisdagen van 09.00 uur tot 01.00 uur en op Lappendag van 07.00 uur tot 18.00 uur.

EHBO
Vrijwilligers van het Rode Kruis bemannen de EHBO-post, die op het Dal staat. De post is geopend wanneer de kermis draait.

Vuurwerk
Het traditionele kermisvuurwerk vindt plaats op vrijdag 16 augustus om circa 22.00 uur. Het wordt afgestoken vanaf een ponton in het water van het Hoornsche Hop, ter hoogte van schouwburg Het Park.

Foutparkeerders
Het Bureau Stadstoezicht wil ook dit jaar de parkeeroverlast tijdens de kermisdrukte extra beteugelen. Parkeerders die hun auto daar hebben geplaatst waar dat tijdelijk verboden is, lopen de kans dat hun auto wordt weggesleept. De kosten hiervoor zijn aanzienlijk en komen voor rekening van de overtreder.
De plaatsen op het kermisterrein waar het parkeren verboden is, worden gemarkeerd door borden op de volgende locaties:
- Kerkplein (bij de Breestraat)

- Kerkstraat (vanaf West)

- Muntstraat vanaf Gouw rechts

- Achterstraat

- Gedempte Turfhaven (vanaf Achterstraat)
- Nieuwland (vanaf Gedempte Turfhaven richting Koepoortsplein)
- Spoorstraat (richting Gedempte Turfhaven)
- Dal (van het Sint Pietershof tot Veemarkt)
- Breed (bij Blokker)

- Breed (bij Westerdijk)

- Hoge Vest

Pendeldienst
Er komt op de beide zaterdagen, de vrijdagavond en op Lappendag een extra parkeermogelijkheid op de Blauwe Berg. Vanaf de Provincialeweg worden automobilisten op dit terrein geattendeerd. Een gratis pendelbus gaat de verbinding tussen de Blauwe Berg en het Stationsplein onderhouden:
Zaterdag 10 en 17 augustus: van 14.00 tot 24.00 uur Vrijdag 16 augustus: van 19.00 tot 01.00 uur Maandag 19 augustus: van 7.00 tot 16.00 uur

LAPPENDAG
Lappendag valt dit jaar op maandag 19 augustus. Die dag zijn op het Grote Noord, het Kleine Noord, de Noorderveemarkt, een deel van de Veemarkt en de aanliggen-de zijstraten zo'n 400 kramen en 40 standwerkers te vinden.

Afsluiting havengebied
Lappendag kenmerkt zich door veel rondrijdende auto's, foutparkeerders en opstoppingen. Ter vergroting van de bereikbaarheid en de veiligheid wil de gemeente de toestroom van verkeer naar het havengebied zoveel mogelijk weren door dit deel van de binnenstad af te sluiten. Naast het plaatsen van afzettingen zullen stadswachten toezien op het naleven van deze maatregel.
Binnenstadsbewoners kunnen op vertoon van hun parkeervergunning de afgesloten gebieden inrijden. Ook eigenaren van boten krijgen toegang. In overleg met de politie en de brandweer is een aantal maatregelen getroffen waardoor het voor hulpverleningsdiensten mogelijk blijft adressen in de binnenstad te bereiken in geval van calamiteiten.

Pendeldienst
Er komt op Lappendag een extra parkeermogelijkheid op de Blauwe Berg. Vanaf de Provincialeweg worden automobilisten op dit terrein geattendeerd. Een gratis pendelbus gaat van 7.00 tot 16.00 uur een verbinding tussen de Blauwe Berg en het Stationsplein onderhouden.

Drankverstrekking
Evenals vorige jaren zullen de cafébedrijven op Lappendag tussen 16.00 uur 's middags en 20.00 uur 's a-vonds de deuren sluiten. Dit ter voorkoming van ernstige verstoring van de openbare orde. De cafébedrijven zijn ook dit jaar weer schriftelijk van het besluit op de hoogte gesteld. Het is de bedoeling dat de drankver-strekking om 16.00 uur wordt gestaakt en de zaak vervolgens wordt ontruimd. De burgemeester heeft ook de slijterijen en supermarkten in de binnenstad weer ver-zocht op Lappendag na 15.00 uur geen alcoholhoudende drank te verkopen.

Stadhuis dicht

Op Lappendag zijn het stadhuis en de rayonposten de gehele dag gesloten. De afdeling Burgerzaken is geopend van 09.00-10.00 uur, uitsluitend voor het aangeven van geboorte en overlijden. Het Westfries Museum en schouwburg Het Park zijn de gehele dag gesloten. De schouwburg is ook 's avonds gesloten. Het Bureau Stadstoezicht op de Roode Steen is geopend van 9.00 tot 17.30 uur.

---
Laatste wijziging deze pagina: 17 juli 2002