Digitale Gemeente Houten

Werk aan korte Uitweg: Opnieuw fouten gemeente

zaterdag 10 augustus 2002 - Bron: Wim Schuimer

De gemeente Houten heeft in een persbericht laten weten "zorgvuldig" om te gaan met alle procedures rond het fort "Werk aan de Korte Uitweg" in Tull en 't Waal. Niets is minder waar, zelfs in het gemeentelijk persbericht staan een groot aantal fouten.

Zo rept de gemeente over "80 bezwaren" over het Werk aan de Korte Uitweg. Onjuist. Dit zijn alle bezwaren tegen het gemeentelijk bestemmingsplan buitengebied, vooral van agrarische bedrijven met uitbreidingsplannen of bezwaren tegen het plan slibstort 't Goy. Over de Korte Uitweg zijn slechts vier bezwaren ingediend tegen de activiteiten op dit terrein.

Van grote belang voor de Korte Uitweg is de procedure artikel 19 WRO, de wijziging van het huidige bestemmingsplan. Dit is in november 2000 ingediend en volgens de wet moet een gemeente dit binnen 22 weken afhandelen en vervolgens bij de provincie indienen. Rond dit plan zijn ongeveer 30 reacties binnengekomen, waarvan 15 van voorstanders van het plan (o.a. Vestingmuseum, stichting Menno van Coehoorn e.a.) en 15 van tegenstanders. Wij hebben het in november 2000 ingediend en de gemeente Houten heeft dit op 1 mei 2002, anderhalf jaar later, naar de provincie gestuurd. En dat terwijl er bij ons in de tussentijd géén aanvullende informatie is gevraagd. Hiemee heeft de gemeente de Wet op de Ruimtelijke Ordening ruimschoots overtreden. En vele maanden later, pas op 1 mei 2002, wordt het plan bij de provincie ingediend. Het provinciebestuur heeft voor 1 juli mondeling laten weten de bezwaren ongegrond te verklaren.

Wij hebben in voorjaar 2001 opnieuw de aanvraag natuurkampeerterrein ingediend. In goed overleg (Staatsbosbeheer, Gemeente, bewoners Tull en 't Waal) hebben wij 30 tenten aangevraagd waardoor het aantal toegestane "mini-campings" voor het echte Tull en 't Waal zou verminderen. Onze eigen voorkeur gaat uit naar minder tenten. De gemeente wil hier graag het aantal van 20 tenten hanteren (exclusief vrijwilligers) en wij hebben daar geen problemen mee. Ook hierover is verder geen aanvullende informatie aangevraagd, terwijl de Raadscommissie in juni 2002 accoord is gegaan.Hoog tijd voor de gemeente om alles af te ronden.

Een theehuis in het fort heeft de gemeente eerder geweigerd (via artikel 19 WRO, wel opgenomen in bestemmingsplan) tot hiervoor Ontheffing Natuurbeschermingswet kwam. Inmiddels heeft het kabinet deze toestemming verleend en ook laten weten ons gehele project (theehuis, tentkamperen, herstel monument) warm te steunen. Ook hier kan de gemeente beter haast maken én de procedure afronden. Wij hebben in juni 2001 melding Wet Milieubeheer gedaan en de gemeente heeft dit een jaar later, automatisch geaccepteerd. Hierdoor valt het theehuis onder landelijke wetgeving (AMvB sport- en recreatiebedrijven), terwijl voor het tentkampeerterrein inmiddels erkenning is van de landelijke Stichting Natuurkampeerterreinen.

Ook wij zijn altijd bereid tot een gesprek met het gemeentebestuur. Helaas kwam dit "overleg" in het verleden overhaast en zonder verslag (in tegenstelling tot gemeentelijk gesprekken met vier klagende buurtbewoners) afgerond. Altijd zijn wij pas uitgenpodigd als gemeentelijke stukken al afgerond en verzonden waren. Zonder voor-informatie hebben wij bijvoorbeeld in december vorig jaar een 'gesprek' met wethouder Van Oostrum gehad.

Een eerdere afspraak kwam nu niet tot stand. Wij hebben voor toekomstige gesprekken een echte schriftelijke agenda geëist, met beslispunten. Daarnaast wachten wij nog steeds op gemeentelijke stukken, zoals die voor de Raadscommissievergadering in juni (door een gemeentelijke fout, alweer, waren wij zowel van deze agenda als het stuk niet op de hoogte gebracht). Ook wethouder Van Oostrum heeft eerder laten weten dat rond dit gehele plan "De Wet van Murphy" van toepassing is en was. Oftewel: wat fout kan gaan, gaat ook fout.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2002 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).