Korps: Friesland, plaats: Fryslân 10-08-2002
Politieberichten van 9/8 (13.00 uur) t/m 10/8 (13.00 uur)

Sneek: straatroof
Donderdag omstreeks 16.50 uur stond een 26-jarige inwoner van Sneek op het Oud Kerkhof op de hoek bij het postkantoor te bellen. Toen hij zijn gsm aan het oor had, werd deze plotseling uit zijn handen gegrist door een jongeman, die achter op een scooter zat. De jongeman droeg zwarte kleding. De bestuurder van de scooter en zijn passagier reden daarop snel weg. De inwoner van Sneek heeft aangifte gedaan. Hij kon geen signalement van de beide mannen geven. Op het moment van de straatroof waren er nogal wat mensen op straat en misschien hebben deze iets gezien en kunnen zij de politie hierover inlichtingen verschaffen.

Lemmer: auto-inbraken
Van donderdag op vrijdag werd ingebroken in totaal 12 autos, die geparkeerd stonden op de Pegasus, de Bosruiter, de Steenloper en de Oeverloper. Men kwam de autos binnen door verbreking van een ruit of portier. Opvallend was dat alle autos van het merk Volkswagen of Audi waren. Uit de auto werd hoofdzakelijke geluidsapparatuur weggenomen. De eigenaars zijn ingelicht en hebben aangifte gedaan.

Oudehaske: aanrijding met gewonden
Vrijdag omstreeks 11.35 uur vond op de Rijksweg A7 een aanrijding plaats tussen een personenauto en een vrachtwagen. De bestuurster van een personenauto, een 50-jarige inwoonster van Mijdrecht reed in de richting Joure en remde af voor een langzaam voor haar rijdende file. De bestuurder van een vrachtwagen, een 31-jarige inwoner van het Poolse Opolski reed in dezelfde richting. Hij keek net even op de kaart en zag niet dat de autos voor hem bijna stilstonden. De vrachtwagen botste op de voor hem stilstaande personenauto. Twee inzittenden van de personenauto, een 51-jarige man (echtgenoot) en de 11-jarige zoon raakten gewond. Zij werden overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De jongen kon na behandeling weer naar huis, de man moest een nacht voor observatie blijven. Door de aanrijding ontstond een file van ongeveer 3 à 4 kilometer.

Leeuwarden: diefstal auto
Afgelopen donderdag werd van het bedrijfsterrein van een garage aan de L. Twijnstratstraat een personenauto, merk Opel Astra, kleur rood, voorzien van het kenteken RH-XS-51 gestolen. Een medewerker van het bedrijf, een 33-jarige inwoner van Kollumerzwaag, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: slagaderlijke bloeding
Vrijdag omstreeks 14.10 uur lag een 40-jarige inwoner van Leeuwarden in zijn woning aan het Van der Leckplein te slapen. De man had nachtdienst gehad. De man kreeg een nachtmerrie, sprong uit bed en sloeg met zijn rechterarm door het glas van de slaapkamerdeur. Hij liep hierbij een slagaderlijke bloeding op. De man liep in paniek de straat op en werd daar door omstanders geholpen. De man werd voor behandeling overgebracht naar het MCL-Zuid.

Leeuwarden: inbraak auto
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op het Van Eesterenplein. Een ruit van de auto werd ingeslagen. Uit de auto werden een radio/cd-speler, 8 cds en een navigatiesysteem met afstandsbediening weggenomen. De eigenaar, een 33-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Sneek: aanrijding met gewonden
Vrijdag omstreeks 15.55 uur vond op de kruising Zadelmakerstraat Schoenmakersstraat een aanrijding plaats tussen twee personenautos. Een 22-jarige inwoonster van Raerd reed met haar auto over de Zadelmakerstraat en verleende op de kruising geen voorrang aan een personenauto, die bestuurd werd door een 42-jarige inwoner van Gauw, die over de Schoenmakerstraat naderde. De bestuurders raakten gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Beide auto werden totaal vernield en zijn weggesleept.

Drachten: vliegtuigongeval
Vrijdag omstreeks 16.40 uur maakte de piloot, een 55-jarige inwoner van Joure, met zijn ULV-vliegtuig geheel volgens de procedure een landing op baan 8 van de airstrip te Drachten. Bij het uitrollen is het toestel door onbekende oorzaak van de baan geschoten en in de bosjes/sloot terechtgekomen. De piloot kon ongedeerd het toestel verlaten. Het vliegtuigje werd totaal vernield. De Luchtvaartpolitie stelt een onderzoek in.

Leeuwarden: overval snackbar
Vrijdag omstreeks 20.15 uur werd een gewapende overval gepleegd op een snackbar aan de Lorentzkade. Op het moment van de overval was de medewerkster, een 26-jarige inwoonster van Leeuwarden, alleen in de zaak. Een onbekende man kwam de zaak binnen en ging naar de Wc. Toen hij terugkwam, liep hij op de medewerkster toe en vroeg om een ijsje. Vervolgens drukte hij haar een pistool op de buik en eiste geld. Onder dreiging van het wapen, werd toen het geld uit de kassa aan de overvaller overhandigd. Het geld moest in een plastic tas worden gedaan. De overvaller vernielde de telefoon en verliet vervolgens de snackbar. Het signalement van de overvaller, een blanke man, leeftijd 30/35 jaar, blond haar, lengte ongeveer 1.80 meter, droeg een blauwe spijkerbroek met blauw T-shirt, een zwart baseballpetje en een zonnebril. Een onderzoek in de omgeving had geen resultaat. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Idaerd: blikseminslag in auto
Vrijdag omstreeks 18.15 uur reed een 24-jarige inwoner van Joure met zijn auto over de Rijksweg A32 in de richting Heerenveen. Tijdens een hevige onweersbui sloeg de bliksem in zijn auto. De bestuurder kreeg een flinke schok, doch bleef ongedeerd. Wel begon het dasboard flink te roken en hield de motor ermee op. Diverse zaken werden geactiveerd, zoals verlichting, richtingaanwijzers en de veiligheidsgordels. De auto kwam op de vluchtstrook tot stilstand en moest worden weggesleept. De bliksem was via de antenne ingeslagen. Deze was geheel weggebrand.

Arum: blikseminslag met brand
Vrijdag omstreeks 18.05 uur sloeg tijdens een kort maar hevig onweer de bliksem in een boerderij aan de Van Camminghaweg waardoor brand ontstond. De 40-jarige bewoner probeerde in eerste instantie de brand zelf te blussen, doch toen dat niet lukte, werd de brandweer gebeld, die snel ter plaatse was. Er vielen geen gewonden. De brand woedde onder het rieten dak, zodat de brandweer gaten in het riet moest maken om bij de brand te komen. In de boerderij was een bedrijf gevestigd. De administratie kon voor het grootste gedeelte in veiligheid worden gebracht. De brandweer Witmarsum, met assistentie van Bolsward, heeft het vuur geblust en kon omstreeks 21.45 uur weer inrukken.

Sneek: onder invloed
Vrijdag omstreeks 22.40 uur werd op de Anna Paulownastraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 31-jarige inwoner van Sneek, bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Ook bleek dat de auto waarin hij reed niet was verzekerd en ook de APK-keuring ontbrak. Tevens bleek dat de bestuurder had gedronken. Aan het bureau blies de man 350 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt voor de geconstateerde overtredingen. De auto van de verdachte werd in beslag genomen.

Heerenveen: onder invloed en verzet
Vrijdag omstreeks 22.45 uur werd op het Gashoudersplein een bestuurder van een snorfiets gecontroleerd. Een patrouille had de man kort daarvoor slingerend zien rijden over de Van Kleffenslaan. Op straat wilde de bestuurder, een 35-jarige inwoner van Heerenveen, niet meewerken aan een blaastest. De bestuurder werd daarop aangehouden. Bij zijn aanhouding pleegde de man verzet. Toen hij eenmaal in de politieauto zat, vond hij het nodig de agenten te beledigen. Aan het bureau besloot de man uiteindelijk mee te werken. Hij blies 570 ug/l. Voor het rijden onder invloed en belediging werd tegen de verdachte proces-verbaal opgemaakt. De verdachte kreeg een rijverbod voor 6 uren.

Heerenveen: vernieling
Zaterdag omstreeks 00.10 uur kwam er een melding binnen dat op de Parallelweg twee jongens over aldaar geparkeerde autos waren gelopen. Dit was gezien door getuigen, die daarop de politie waarschuwden. De verdachten, 22 en 23 jaar, beiden uit Heerenveen, werden ter plaatse aangehouden en overgebracht naar het bureau. Op een tweetal autos werden de voetafdrukken van de verdachten aangetroffen. De eigenaars van de autos moeten nog worden gehoord. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: belediging
Zaterdag omstreeks 01.20 uur werd een patrouille op de Nieuwestad gewenkt door een man. Deze man, een 29-jarige inwoner van Leeuwarden, had een bebloed gezicht. Hij was volgens zijn zeggen geslagen door een portier van een horecagelegenheid. Hij had ruzie gekregen met zijn vriendin en toen de portier de zaak wilde sussen, had hij deze een duw gegeven. De reactie van de politiemensen zinde de man niet en hij beledigde de politiemensen. De man werd daarop aangehouden. Bij zijn aanhouding pleegde hij verzet en uitte hij bedreigingen. Nadat de man in het MCL-Zuid was behandeld, werd hij overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Oudega(Sm): aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 01.30 uur vond op de Buorren voor de kruising met de Slotsingel een aanrijding plaats tussen twee fietsers. Een 15-jarige inwoner van Drachten reed met zijn fiets tegen de fiets van zijn voorligger, een 15-jarige inwoner van Oudega(Sm) en kwam vervolgens ten val. De inwoner van Drachten raakte gewond aan zijn hoofd en werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Leeuwarden: straatroof
Zaterdag omstreeks 02.45 uur werd een 24-jarige inwoonster van Leeuwarden, op de Zuidergrachtswal beroofd van haar tas. Het slachtoffer werd beroofd door een man en een vrouw, vermoedelijk junkies. Terwijl het slachtoffer daar liep, werd zij verschillende malen op het hoofd geslagen en rukte men de tas uit haar handen. Daarna renden de twee weg. In de tas zat een gsm en een giropasje. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. Een summier signalement van de verdachten is bekend. Een onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op.

Heerenveen: inbraak woning
Vrijdag tussen 18.30 en 23.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Leliestraat. Via verbreking van een ruit was men binnengekomen. Uit de woning werden een dvd-speler en een stereotoren weggenomen. De waarde van het ontvreemde bedraagt ongeveer 800.- De 29-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Drachten: vechtpartij
Zaterdag omstreeks 02.00 uur kwam er een melding binnen dat bij een horecagelegenheid aan de Noordkade een vechtpartij bezig zou zijn. Toen de politie ter plaatse kwam, was de vechtpartij reed voorbij. Een 42-jarige inwoner van Drachten had een scheur in zijn onderlip, terwijl een 20-jarige inwoner van Drachten een bloedend oor had en duizelig was. Beide slachtoffers werden overgebracht naar het ziekenhuis voor behandeling. Zij hadden klappen gekregen van een 31-jarige inwoner van Drachten. Wat de aanleiding tot de vechtpartij is geweest, is niet bekend. De beide slachtoffers moeten nog aangifte doen en ook de verdachte moet nog worden gehoord.

Leeuwarden: onder invloed
Zaterdag omstreeks 04.45 uur werd op de Van der Helmstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 27-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 440 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Heerenveen: brand in woning
Zaterdag omstreeks 03.10 uur werd brand gemeld in een woning aan de Sieversstraat. Het betrof hier een flatwoning op de 3e etage. De bewoner, een 41-jarige man, werd op de galerij aangetroffen. Hij had 2e en 3e graadsbrandwonden en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen en later in de nacht vervoerd naar het brandwondencentrum in Beverwijk. De brand, die had gewoed in de woonkamer, werd door de brandweer geblust. De woonkamer werd geheel verwoest. De omliggende woningen liepen enige rookschade op. Nadat deze waren gelucht, konden de bewoners terug. De brand was ontstaan in de woonkamer van het slachtoffer, alwaar de brand bij een bank is begonnen. Vermoedelijk is de brand aangestoken of is er met vuur gespeeld. De bewoner verkeerde onder invloed van alcoholische drank en moet nog worden gehoord.

Drachten: vernielingen
Zaterdag omstreeks 06.00 uur werden op de Ropta twee inwoners van Drachten, 19 en 18 jaar, aangehouden. De jongens hadden vernielingen aangericht (o.a. flesje bier tegen een ruit van een auto geslagen, tuinstoelen tegen een schutting gegooid en planten uit een tuin gehaald). Toen de jongens werden aangehouden, wilde de 18-jarige hier niets van weten en pleegde verzet. Hij werd geboeid overgebracht naar het bureau. Tegen de jongens werd proces-verbaal opgemaakt.

Lemmer: wildplasser
Zaterdag omstreeks 01.55 uur werd op de Gedempte Gracht een wildplasser aangehouden. De man, een 20-jarige inwoner van Lemmer, deed midden op straat zijn behoefte. De man kreeg een bekeuring van 46,-

Drachten: pistool aangetroffen
Zaterdag omstreeks 09.30 uur werd op de Zuidkade een 38-jarige inwoner van Leeuwarden gecontroleerd. De man bleek in zijn broeksband een pistool te hebben verstopt. Het wapen werd in beslag genomen. In het wapen bleken geen patronen aanwezig. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272