Ingezonden persbericht

Zondag 11 augustus open dag Balgzand
VOGELS KIJKEN EN WADLOPEN BIJ DEN HELDER

Jaarlijks organiseert Het Noord-Hollands Landschap een open dag op Balgzand. Op die dag krijgt iedereen de gelegenheid dit belangrijke deel van de Waddenzee te verkennen. Vogels kijken, de rijke wadbodem ontdekken en wadlopen! Dit alles kan op zondag 11 augustus tijdens de open dag, er is een doorlopend programma van 9.00 uur tot 16.00 uur. Hoogtepunt van de dag is de grote groep lepelaars met hun jongen die hier in augustus voedsel zoeken. De stichting Het Noord-Hollands Landschap organiseert de dag met medewerking van o.a. de Waddenvereniging en de Vogelwerkgroepen Den Helder en Wierhaven. De open dag wordt gehouden in en rond het Natuurinformatiecentrum 't Kuitje van Het Noord-Hollands Landschap.

Het Balgzand is een stuk Waddenzee, tussen Den Helder en Wieringen. Het Noord-Hollands Landschap beheert ca. 50 ha kwelders langs de dijken. In totaal beslaat het Balgzand 6000 ha en vormt het met alle schorren en slikken een onmisbaar onderdeel van het vogelleven in Europa. Normaal gesproken is het gebied alleen toegankelijk onder leiding van de opzichter, maar tijdens de open dag kan iedereen op eigen gelegenheid een deel van Balgzand ontdekken. Wil men tekst en uitleg over de vele bijzonderheden van dit gebied, dan zijn er gidsen en vogelaars die de bezoekers graag onthalen. Voor mensen die slecht ter been zijn, rijdt er een auto achter de dijk tussen de verschillende excursiepunten.

Al het leven in de Waddenzee staat in het teken van hoog- of laagwater. Zo ook het programma van deze open dag. Vanaf 9.00 uur is het hoogwater en wandelt men voornamelijk binnendijks richting de schorren. Op verschillende punten op de dijk staan mensen van de Vogelwerkgroep Wierhaven klaar met telescopen, zodat de vogels van dichtbij kunnen worden bekeken. Bij laagwater vanaf ca. 14.00 uur kan men onder leiding van wadgidsen het leven in de wadbodem bekijken. Om ca. 14.30 uur zal de opzichter van Balgzand Meindert Otter laten zien wat er zoal groeit op de zilte schorren. Dan is het ook mogelijk een bezoek te brengen aan de speciaal door de Rangers van het WNF voor de alikruiken aangelegde dammetjes.

Bij natuurinformatiecentrum 't Kuitje is een kleine informatiemarkt ingericht waar u informatie kunt krijgen over Het Noord-Hollands Landschap, de Rangers van het Wereld Natuurfonds, de Waddenvereniging, de Vogelwerkgroep Den Helder en de K.N.N.V. In 't Kuitje is de hele dag een dia-serie over het Balgzand te zien en een expositie van Wadschalen. Bij het Kuitje is catering aanwezig, zodat voor de inwendige mens gezorgd kan worden.

Natuurinformatiecentrum 't Kuitje ligt achter het industrieterrein Oostoever aan de Oostoeverweg te Den Helder. Borden aan de weg langs het Noordhollandsch kanaal leiden u naar dit industrieterrein. Op het terrein 2 km doorrijden en 50 m voor de marinewerf rechtsaf slaan.


---

Voor inlichtingen over bijgaand persbericht kunt u contact opnemen met Meindert Otter, 06-53959503. Er zijn eventueel foto's beschikbaar. Deze kunt u aanvragen bij Johan Stuart, 0251-362 747.
Castricum, 30 juli 2001.